Guvernul sesizează procurorii pentru nereguli ale unor primari PDL cu Fondul de Mediu

Corpul de control al primului-ministru a sesizat procurorii cu privire la posibile fapte de natură penală în legătură cu implementarea, în 11 localități, a proiectelor finanțate din bugetul Fondului pentru mediu, în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi.

Guvernul a sesizat procurorii acuzând că, în 2009-2012, mai multe administraţii locale, printre care cea PDL din Piatra Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan, şi Corbii Mari, unde primar era Constantin Anghel, au comis nereguli în utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spaţiilor verzi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis duminică, Corpul de control al primului-ministru a efectuat verificări la autorități ale administrației publice locale, pe un eșantion constituit din următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Piatra Neamţ, oraşul Petrila (PDL) şi comuna Ila (Hunedoara, PDL), comunele Dragalina (PSD) şi Ştefan cel Mare (Călăraşi, PSD), comunele Aghireşu (PDL) şi Mihai Viteazu (Cluj, UDMR), comunele Corbii Mari şi Răscăieţi (Dâmboviţa, PDL), comuna Roata de Jos (Giurgiu, PDL) şi comuna Lovrin (Timiş, PDL).

Conform raportului, unele dintre aceste autorităţi au primit bani şi prin Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural, coordonat de Ministerul Dezvoltării, condus atunci de Elena Udrea.

„Având în vedere că, în urma desfășurării acțiunilor de control la cele 11 autorități ale administrației publice locale, în legătură cu implementarea proiectelor finanțate din bugetul Fondului pentru mediu, în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități, au rezultat indicii privind acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, uz de fals, înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijență în serviciu, deturnare de fonduri), Corpul de control ai primului — ministru, ca organ cu atribuții de control, a sesizat organele de urmărire penală competente, urmând ca acestea sau, după caz, instanțele de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se arată în raportul Corpul de control al primului-ministru.

Printre neregulile constatate se numără: obținerea finanțării nerambursabile de la bugetul Fondului pentru mediu prin folosirea unor înscrisuri care conțineau date necorespunzătoare adevărului; îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu cu ocazia analizării si evaluării cererilor de finanțare nerambursabilă; neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în contractele de finanțare nerambursabilă de către responsabilii legali ai proiectelor; organizarea cu întârziere fată de prevederile contractului de finanțare nerambursabilă a procedurilor de atribuire a contractului de lucrări, cu efecte asupra termenului de valabilitate a contractului; atribuirea ilegală a contractelor de lucrări privind obiectivele de investiții finanțate din bugetul Fondului pentru mediu; subcontractarea lucrărilor de către operatorii economici cărora le-au fost atribuite contractele de lucrări, fără înștiințarea autorităților publice locale; executarea lucrărilor fără emiterea unor autorizații de construire; decontarea nejustificată și nelegală a unor cheltuieli referitoare la lucrări neexecutate; schimbarea, fără drept, a destinației fondurilor publice alocate obiectivului de investiții; disimularea cotei de profit practicate de către executanții lucrărilor aferente obiectivelor de investiții, în scopul decontării profitului din bugetul Fondului pentru mediu, contrar regulilor de acordare a finanțării nerambursabile.

În raport se arată spre exemplu că, în 2009, pentru realizarea de spaţii verzi în municipiul Piatra-Neamţ, Administraţia Fondului pentru Mediu a încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare la analiza cererii de finanţare, având ca efect obţinerea unei finanţări suplimentare de către autoritatea locală, putându-se observa totodată că, iniţial, a fost marcată în formular rubrica care atestă respingerea proiectului, marcare ştearsă ulterior.

Inspectorii concluzionează că, urmare a îndeplinii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, municipiului Piatra Neamţ i-a fost acordată din Fondul de Mediu o finanţare nerambursabilă de 1,8 milioane lei.

În raport se mai arată că reprezentanţii Primăriei Corbii Mari au cerut înscrierea în cartea funciară de date care nu corespund adevărului, ca şi primarul din Aghireşu, care nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului. Pentru neîndeplinirea acestei obligaţii de către Primăria Aghireşu, contractul de finanţare nerambursabilă a fost reziliat, iar primăria a fost obligată să restituie banii cu dobândă.

Inspectorii acuză autorităţile locale că au decontat nejustificat cheltuieli, cu păgubirea Fondului de Mediu, în cuantum total de peste 250.000 lei.

Surse din Guvern citate de Mediafax afirmă că unele nereguli ar fi identificate în perioada în care Elena Udrea conducea interimar Ministerul Mediului, instituţie care gestionează Fondul de Mediu.

Udrea, ministru al Dezvoltării în Guvernul PDL, a condus interimar și Ministerul Mediului în noiembrie-decembrie 2009, după ce PSD s-a retras de la guvernare.

UPDATE Udrea a transmis, duminică, o precizare în care susține că niciuna dintre neregulile constatate în nota de informare privind Fondul de Mediu nu a avut loc între noiembrie-decembrie 2009, perioada în care a condus interimar Ministerul Mediului, aşa cum au transmis presei surse din Guvern.

UPDATE Elena Udrea semna alocarea de bani, în perioada interimatului la Ministerul Mediului, pentru amenajarea de parcuri în zona rurală, verificate de Corpul de control al Guvernului şi sesizate la Parchet, fonduri fiind acordate şi pentru comuna Nana, a declarat Victor Ponta duminică seară.

„Întâmplător – chiar a fost o întâmplare – am sesizat Parchetul, pentru că acum am terminat cercetările la Corpul de control, pe utilizarea Fondului de Mediu cu parcurile în zona rurală”, a spus Ponta, duminică seara, la România TV, citat de Mediafax.

Întrebat dacă acestea sunt de la Elena Udrea, Ponta a răspuns: „De la doamna Udrea cu semnătura ei, atunci când a fost ministru interimar al Mediului după ce ne-au dat afară”.

El a arătat că Udrea, ca ministru interimar al Mediului, a semnat o alocare de fonduri şi pentru comuna Nana.

„A dat banii, că, de făcut, n-a făcut nimic (…) Atenţie! Doamna Udrea nu făcea, doamna Udrea dădea banii (…) Din 3.300 unităţi administrativ-teritoriale din România, fix la Nana a dat doamna Udrea, care a fost ministru la Mediu. Atenţie, n-a fost o periodă lungă, nu ştiu, două luni sau cât a fost ? Octombrie-noiembrie până în decembrie. Eh, fix la Nana a dat. Sigur, e o întâmplare”, a spus Ponta, amintind şi de cazul preşedintelui Traian Băsescu privind terenurile din Nana.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.