Parchetul din Odesa acuză Poliția în urma carnagiului de vineri

Procurorul regiunii Odesa, Igor Borșuleak, a declarat sâmbătă, în direct, la postul de televiziune ucrainean TSN, că biroul său a declanșat o anchetă penală împotriva poliției din orașul-port, care, potrivit acestuia, a permis violențele în masă de vineri din centrul orașului, informează agenția de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Sunt convins că, printr-o acțiune fermă și la timp din partea poliției și a serviciilor de urgență, puteau fi evitate pierderile de vieți omenești. Biroul procurorului a deschis încă de ieri (vineri) o anchetă penală pentru activitatea necorespunzătoare din partea forțelor de ordine, ceea ce a condus la consecințe deosebit de grave”, a afirmat procurorul citat.

În legătură cu evenimentele sângeroase din Odesa de la 2 mai, a fost demis șeful poliției regionale Piotr Luțiuk, împotriva căruia a fost de asemenea declanșată o anchetă internă. Luțiuk susține, în apărarea sa, că a cerut puterii centrale de la Kiev să recheme din Odesa membrii Pravîi Sector (Sectorul de dreapta), mișcare naționalistă de extrema-dreaptă care instalase puncte de control la ieșirea din oraș și favoriza escaladarea tensiunilor, locuitorii Odesei fiind divizați, ca în multe regiuni din Ucraina, între susținători ai noii puteri și simpatizanți proruși, adepți ai federalizării țării.

Pe de altă parte, poliția se apără și susține că, în timpul confruntărilor din centrul Odesei și a incendiului de la Casa Sindicatelor, a primit ordin să-și retragă unitățile din teatrul violențelor, pentru că la acestea ar fi participat luptători îmbrăcați în civil și combatanți din trupele speciale Ștorm și Vostok, subordonate Ministerului ucrainean de Interne. Cel puțin așa a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru RIA Novosti, un ofițer de rang înalt din cadrul poliției din Odesa.

„La violențele împotriva simpatizanților proruși din Odesa au participat combatanți din trupele speciale ‘Ștorm’ și ‘Vostok’, dislocate la Dniepropetrovsk și Odesa. Acestea au fost completate cu membri ai unor organizații naționaliste”, a afirmat interlocutorul agenției ruse de presă, indicând că așa se explică pasivitatea poliției, care în toiul evenimentelor ar fi primit ordin să se retragă.

Mai multe sute de locuitori ai Odesei au blocat sâmbătă clădirea poliției regionale, în semn de indignare față de pasivitatea poliției în timpul confruntărilor de vineri între simpatizanți ai federalizării și susținători ai actualei puteri de la Kiev. Aceștia au cerut demisia guvernatorului Vladimir Nemirovski, recent numit de noile autorități, strigând: „Nemirovski ești un asasin!”

Zeci de persoane au depus flori în fața Casei Sindicatelor în memoria celor care au pierit în incendiul din această clădire, incendiu care ar fi fost provocat, potrivit uneia dintre versiuni, de radicali, membri sau simpatizanți ai formațiunilor naționaliste de extrema-dreaptă, relatează ITAR-TASS. 

Inițial, autoritățile de la Kiev au dat vina pe FSB și pe GRU — cele două cele mai importante agenții de informații ale Moscovei — pentru evenimentele de la Odesa, iar ulterior și-au schimbat varianta, invocând anturajul fostului președinte Viktor Ianukovici. Faptul că toți cei care au pierit în incendiul de la Casa Sindicatelor au fost simpatizanți proruși vorbește de la sine despre cine au fost autorii incendiului, scrie media rusă, apropiată Kremlinului.

Mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că în evenimente au fost implicate formațiuni armate ilegale din Transnistria, coordonate de o grupare subversivă din Federația Rusă.

De evenimentele sângeroase au profitat unii politicieni ucraineni, aflați în campania electorală. Printre aceștia s-a numărat și fostul premier Iulia Timoșenko, ale cărei declarații au venit în sprijinul ultrașilor radicali, care, a spus ea, „au apărat clădirile administrative”. Un alt candidat la prezidențiale, considerat principalul favorit, Piotr Poroșenko, a donat sânge pentru cei răniți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.