Guvernul tehnocrat se laudă că a avut realizări (video)

Mai mulţi miniştri din Cabinetul Cioloş se laudă într-un clip apărut pe YouTube cu măsuri pe care le-au luat în scopul debirocratizării instituţiilor pe care le conduc.

Printre aceştia se numără ministrul de Interne Dragoş Tudorache, ministrul Finanţelor Publice Anca Dragu, Ministrul Muncii Dragoş Pâslaru, ministrul delegat pentru Diaspora Maria Ligor, ministrul delegat pentru consultare publică Violeta Alexandru şi ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

Primul care apare în postare este Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

„În primul rând, s-au eliminat taxele extrajudicare de timbru pentru cartea de identitate şi cazierul judiciar. Cazierul nu mai e solicitat de la cetăţean, ci de la instituţiile care au nevoie de el, de la Poliţia Română. S-a eliminat obligativitatea copiilor legalizate”, spune ministrul.

Despre facilitarea transmiterii prin email a dovezilor plăţilor amenzilor de circulaţie, care îi afecta pe mulţi cetăţeni, ministrul afirmă: „S-a facilitat efectuarea plăţilor online, pentru a degreva o mare parte din sarcina administrativă, de la ghişeu. Rezultatele nu au fost cele dorite, în primul rând pentru că nu cred că nu am popularizat destul în rândul populaţiei metodele alternative de plată, dar şi organizatoric, pentru că o bună parte din servicii, în special în Bucureşti, nu au fost adaptate volumului mare de cereri de pe perioada verii. Până la sfârşitul anului, vom veni cu o nouă organizare a fluxurilor în aceste servicii, pentru ca aceste măsuri să fie simţite în mod real de cetăţean”, a declarat Tudorache.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, se laudă cu promisiunea onorată de guvern, în ceea ce priveşte „îmbogăţirea” relaţiei dintre stat şi cetăţeni.

„Am introdus plata cu cardul şi plata online. Din octombrie, toate taxele vor fi plătie online, şi la toate ghişeele ANAF se poate plăti deja cu cardul”, a spus Dragu.

Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre ghidurile ce conţin detalii privind taxele.

„Ele acoperă mai multe tipuri de taxe şi impozite, inclusiv obligaţiile fiscale ale celor din diaspora. Am eliminat taxa de timbru pentru diferite acte emise de ANAF. Am simplificat şi eliminat obligativitatea depunerii unor formulare şi, nu în ultimul rând, am creat cea mai mare bază de date, privind folosirea banilor publici. Este cea mai mare bază de date de transparenţă bugetară, prin care cetăţenii pot vedea cum cheltuiesc instituţiile banii publici”, afirmă Dragu.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru: „Procesul de simplificare este crucial pentru o instituţie care ajunge la peste 12 milioane de oameni din ţară”, menţionează Pâslaru, precizând că, pe partea de beneficii, s-a mers pe principiul ca documentele să circule între instituţii, iar lumea să nu mai stea să piardă timpul ca să îşi ceară drepturile.

El mai afirmă că s-au eliminat cazierele, copiile legalizate, copiile după buletin, toate documentele pe care lumea le producea în mod artificial, pierzând timp.

„Am simpificat proceduri. Ministrul Muncii este un punct unic de contact pentru toate interacţiunile cu agenţiile, în ceea ce priveşte de exemplu atestarea serviciilor sociale”, a mai afirmat Pâslaru.

El a mai spus că ministerul său a simplificat procesul de eliberare a adeverinţelor.

„Simplificarea continuă, vom ajunge în scurt timp să avem un singur formular pentru importantele beneficii sociale, cum ar fi venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei”, mai spune Pâslaru.

„Toate aceste simplificări au fost făcute pentru a ne apropia de oameni, de nevoile lor şi pentru a avea birocraţia redusă, în interesul cetăţeanului”, a cobchis Pâslaru.

Maria Ligor, ministrul pentru relaţia cu diaspora: „Avem un sistem de preluare cerntralizată a mesajelor telefonice, a solicitărilor, a întrebărilor privind serviciile consulare, printr-un call center care operează la Bucureşti”, mai afirmă Ligor.

„În ceea ce priveşte asistenţa nerambursabilă pe care MAE o derulează, avem în vedere o modificare substanţială a procedurii de acordare a acestor finanţări, de la o singură sesiune de proiecte, la începutul anului, la un ciclu deschis de proiecte, pe tot parcursul anului, şi o reducere considerabilă a numărului de documente necesare”, mai menţionează Ligor.

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultarea publică, afirmă că dovada plăţii amenzii rutiere se poate trimite, acum, online şi te poţi programa online să îţi iei paşaportul.

„Guvernul a făcut anul acesta toate eforturile pentru a asculta opiniile cetăţenilor, prin platfoma maisimplu.gov. ro, dar şi ascultând şi preluând toate opiniile oamenilor şi aşezându-le în centrul deciziilor Guvernului. Problemele cetăţenilor trebuie să fie întotdeauna în centrul deciziilor Guvernului. Ministerul pentru consulare publică şi dialog civic face acest lucru zilnic”, mai spune Violeta Alexandru.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirmă că instituţia pe care o conduce a fost una dintre cele mai active în reducerea numărului de documnete cerute cetăţeanului.

„Am reuşit să facem o mulţime de simplificări în minister, în primul rând documentele necesare accesării fondurilor europene. Dacă analizăm foma şi formatul de cereri pentru plăţi directe, vom vedea că s-a redus volumul de aproape nouă ori. (…) Nu mai cerem documente care erau cerute la ANSVSA, de la primărie”, spune Irimescu, precizând că o simplificare esenţială s-a făcut pe partea de dezvoltare rurală, unde se ştie că este foarte multă birocraţie, în privinţa proiectelor dezvoltării rurale.

„Am stâns la nivel de ţară 1.600 de propuneri, selecţionate, în final am rămas la 52 de măsuri foarte profunde care au schimbat mult procedurile”, concluzionează Achim Irimescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.