Hainele cele noi ale USD

Lucreţiu Pătrăşcanu a spus pastorului Richard Wurmbrand că ei comuniştii au ca tactică să îşi asocieze „tovarăşi de drum”, până când îşi ating un scop. Cum erau în aceeaşi celulă arestaţi de puterea instaurată de tancurile sovietice, pastorul l-a întrebat dacă nu este cumva el însuşi în acel rol şi dacă nu cumva a fost folosit doar ca paravan pentru introducerea în ţară a unui regim comunist, prosovietic. Răspunsul adevărat l-a primit în una din puşcăriile prin care a fost purtat, când unul din colegii de celulă i-a transmis din partea celui care fusese deja ucis în puşcărie că într-adevăr „a fost doar tovarăş de drum”.

Mi-a venit în minte acest episod dintre cele relatate de Richard Wurmbrand cu ocazia „crizei” din USL.

Din 1990 nu am făcut altceva decât să sufăr văzând cum se destramă TOATE posibilele formule de reformă reală a societăţii româneşti…

Am crezut în USL şi i-am contrazis pe cei care îmi reproşau că dau credit PSD, fără să fi învăţat ceva din cei 24 de ani în care sub toate formele acei oameni care caracterizează ceea ce se numeşte PSD au făcut parte din „putere”.

Punctul de vedere al unui cetăţean este că nişte tineri POT fi ei înşişi, pot dori să fie mai buni, mai corecţi şi mai puţin interesaţi de grupurile obscure de putere. Mare defect să iei de bune afirmaţiile. De mult omul a învăţat să se exprime, doar ca să îşi ascundă intenţiile…

Cum prefer să îmi fac părerea direct din ceea ce spun politicienii noştri, le-am citit sau ascultat în direct (Radio România actualităţi este destul de echidistant!) punctele de vedere.

Nu că nu am încredere în „analişti”, dar mi-a rămas din vremea anterioară lui dec. 1989 ideea că în presă nu găseşti informaţia, ci ceea ce era comanda ”de partid şi de stat” şi am mult prea puţine dovezi că s-a schimbat prea mult în afară de faptul că sunt mai mulţi cei care comandă, în funcţie de interesele pe care le servesc…

Libertatea cuvântului s-a pus în slujba celor care plătesc mai bine sau cu mai multe onoruri.

Şi să mă contrazică cei care nu văd că există de câteva luni o intensă acţiune de îndepărtare a PSD de acea prevedere din acordul USL conform căreia au un candidat comun în persoana lui Crin Antonescu. Întâi au fost doar „voci” care sugerau că partidul este atât de puternic că are nevoie de un candidat propriu la Preşedinţie! În cele din urmă au apărut critici acerbe împotriva PNL, mai degrabă doar împotriva lui Crin Antonescu, care ar fi blocat legea care dădea cale liberă exploatării de la Roşia Montana. Oare nimeni din presa noastră cea de toate zilele nu mai vrea să vadă că în 2012 au căzut MRU şi PDL pentru că susţinuseră Roşia Montana Gold Corporation şi exploatarea gazelor de şist.

O seamă de analişti pun pe seama lui Crin Antonescu un proiect aberant prin care vrea să candideze în afara USL, atribuinu-i-se o crasă lipsă de înţelegere a situaţiei în care se pune dacă pierde susţinerea USL la prezidenţiale. CARE SUSŢINERE? Cea a lui Ilie Sârbu, care a afirmat în Senat că PSD şi aliaţii săi [constituiţi în USD] au suficiente voturi ca să îl schimbe de la preşedinţia Senatului; sau cea a celor care consideră că tânărul premier are mult mai multe şanse de a fi ales preşedinte decât Crin Antonescu; sau a lui Dan Voiculescu, cel care îi atribuie lui Crin Antonescu un „comportament imoral” faţă de PSD şi o apropiere de Traian Băsescu!

Toţi se opresc la „ameninţările” pe care preşedintele PNL le-ar fi debitat în ultima vreme cu scopul clar ca să rupă USL. Se pare că dacă afirmi direct ce te nemulţumeşte în modul în care aliaţii, în fapt, nu mai colaborează, înseamnă că ameninţi. Aş zice cei care se simt cu musca pe căciulă se văd ameninţaţi! După câte îmi amintesc, PC avusese o alianţă ACD cu PNL şi această alianţă a semnat acordul cu PSD. PC fusese anterior într-o alianţă cu PSD, alianţă repudiată înainte de a se uni cei de centru dreapta. Fără nici o problemă de conştiinţă legată de ideologia sa (revendicată) de centru dreapta sau faţă de aliat, PC a trecut din nou cu arme şi bagaje în tabăra social-democraţilor.

Tinerii în care ne-am pus multe nădejdi, din proprie iniţiativă sau sub influenţe, mai de partid, mai de familie, au dezvoltat acelaşi limbaj ambiguu, menit să îşi acopere adevăratele intenţii. Domnul Constantin şi-a adus aminte de mărinimia cu care l-a lăsat pe Crin Antonescu să „beneficieze” de dreptul lui (sic!) la preşedinţia Senatului! Tot domnia sa, cu figura de copil de treabă, susţine că „există se pare o agendă ascunsă a domnului Antonescu sau o agendă mai veche”.

Da! Diabolicul Crin Antonescu vrea să rupă o alianţă din orgolii nemăsurate, pretextând că îl vrea pe Klaus Johannis în guvern tocmai ca să nu fie acceptat! Ba mai mult, afirmă că Victor Ponta nu va mai fi premier în toamnă. Toată suflarea a tras concluzia deplin susţinută de această afirmaţie, după o analiză de mare fineţe că Antonescu se şi vede la Cotroceni şi exact ca Băsescu nu îl va numi premier pe Ponta nici în ruptul capului! Ce dovadă mai mare că preşedintele PNL este agresiv şi vrea cu tot dinadinsul distrugerea USL. Dar staţi vă rog puţin şi ascultaţi: toamna nu se întinde până la alegerile prezidenţiale ce vor fi cândva în nov.-dec.! Deci, în toamnă, Antonescu NU va fi încă preşedinte, nici chiar cu sprijinul USL!

Ar fi mai bine să analizăm dacă n-or fi existând ceva motive care să ducă la căderea guvernului Ponta înainte de alegerile prezidenţiale. Moţiunea de cenzură PNL nu ar fi în stare să îi tulbure guvernarea. Dar nemulţumirea celor 70% care şi-au pus nădejdea în schimbarea regimului Băsescu cu unul NORMAL va avea probabil multe de spus! Întâi îşi vor aduce aminte că au votat USL (nu separat PNL şi PSD, PC având o contribuţie minoră în preferinţele electoratului) şi a fost votată ca promotor al acţiunii anti-basesciene şi a guvernelor PDL-UDMR! Îşi vor aduce aminte că nici nu s-au închis bine urnele şi era să fie cooptat UDMR la guvernare, dar „răii” de liberali s-au opus.

Îşi vor aminti că pentru liniştea guvernării s-a semnat un pact de neagresiune cu preşedintele contestat de şapte milioane de români. Ca urmare, românii au văzut justiţia „independentă” cu aceleaşi personaje besesciene de care se săturaseră. Independenţa asta face ca de la o vreme TOŢI liberalii, şi numai ei, să aibă procese penale (acum chiar şi ministrul demisionar Chiţoiu!).

Îşi vor aminti că premierul V. PONTA şi ministrul D. Şova au supus Parlamentului o lege care nu putea fi redactată decât de angajaţii firmei Roşia Montana Gold Corporation, căci nu servea în nici o formă exploatării în folosul naţional al resurselor naturale ce ne-au mai rămas (oare?). Îşi vor exprima probabil tot mai vocal opoziţia faţă de fracturarea hidraulică pentru uzul gazelor de şist în folosul altor „investitori” la fel de dezinteresaţi ca şi cei care au primit licenţe de exploatare a întregului aur ce se mai află în măruntaiele României.

Nu sunt motive suficiente pentru ca un guvern să cadă? Motivele astea sunt acumulate doar în vremea colaborării cu PNL. Şi dacă lumea nu ar fi îmbrobodită de campania anti-liberală ar spune că la fel ca în cazul coabitării şi al păstrării competenţelor dnei Kövesi, dar mai cu seama în ceea ce priveşte Roşia Montană, liberalii au făcut o opoziţie destul de fermă, chiar dacă în limitele prevăzute de nevoia menţinerii unei bune guvernări USL.

Prea multe obiecţii şi-au permis aceşti liberali într-o alianţă în care sunt doar vioara a doua! Şi paharul s-a umplut când s-au opus amnistiei sau unor schimbări nocturne ale Codului Penal, chiar şi doar în timpul doi.

Ce mai vor aceşti liberali când nou creata Uniune Social-Democrată a început să funcţioneze în parlament – „Uniunea Social Democrată precizează că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire [a Constituţiei] vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii”, comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

Sigur că liberalii au obsesii şi vor neapărat ieşirea din USL căci pretextează şi că sunt deranjaţi că există USD! „Nu putem interzice acestor 3 formaţiuni [PSD, UNPR şi PC] să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL, nu prin încercarea de a substitui o titulatură care a însemnat cu totul altceva”, a adăugat Antonescu după discuţiile din Biroul Politic Naţional al PNL. Doar nu poate fi pentru nici un alegător din ţară vreo şansă de confuzie! USL e altceva decât USD, mai cu seamă dacă primul a început să se destrame „fără voia PSD”. Poate câţiva alegători se vor lăsa „înduioşaţi” de asemănare…

Nu vreau să mă gândesc ce va fi guvernarea USD, dacă cele trei partide au avut imperioasa nevoie să cureţe scena politică şi modul în care au făcut-o de incomozii de dată recentă. Ce va fi proiectul de viitor, în folosul poporului tras pe sfoară cu fraze ticluite?

Citez ca încheiere dovada clară, expusă fără limbă de lemn cine este cel care se află în rolul de „tovarăş de drum” – PNL şi preşedintele său:

„Pornesc de la premisa de bunăvoinţă, de bună creştere, şi de raţionalitate. Nu cred că dl Ponta sau ceilalţi colegi au interesul să transforme o criză şi aşa păguboasă într-o chestiune de durată. Eu nu vreau să analizez ipoteze care continuă conflictul, ci care închid conflictul. Eu văd deblocarea situaţiei într-un act responsabil al unui premier responsabil care respectă propuneri legale ale partenerilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Bogdan Cataniciu 14 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.