Hamlet în regia lui Gábor Tompa, la Teatrului Maghiar de Stat de Cluj

Vineri, 3 decembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat, cu ocazia deschiderii evenimentului Showcase 2021, va avea loc premiera spectacolului „Hamlet“ de William Shakespeare, pus în scenă de Gábor Tompa. Următoarele reprezentații sunt programate pe 4, 10, 17 și 29 decembrie, ora 19:00, în Sala Mare.

În cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia premierei, regizorul Gábor Tompa vorbind despre concepția regizorală a subliniat că:

Hamlet și prietenii săi, acest grup ar fi un posibil model astăzi. Și în zilele noastre există tineri neo-ascetici care nu sunt neapărat interesați de bani, ci sunt preocupați mai degrabă de crearea unei ordini mondiale mai echitabile. Ei văd această prăpastie imensă dintre bogăție și sărăcie, văd cât suntem de manipulați de media, cum sunt cumpărate state și guverne. Hamlet și cercul său de prieteni își asumă o sarcină grea atunci când hotărăsc să confrunte sistemul și să afle adevărul.”

Miklós Vecsei H. (artist invitat din Budapesta), protagonistul spectacolului, a spus:

Aici, chiar și portarul este Hamlet tot atât cât sunt și eu. Pentru că Hamlet nu a fost inspirat de un singur om, ci de toți oamenii. Treaba mea este să fac acest rol foarte personal, ca în fiecare secundă în care mă aflu pe scenă să pot vorbi din interiorul meu. Este important să pot plasa fiecare relație din scenă în propria viață, iar suma acestor scene să redea un moment care reflectă viața mea din prezent sau din trecut ”

Compozitorul Vasile Șirli a vorbit despre felul în care a gândit muzica: „Dacă personajele sunt, bântuite, muncite, frământate, foarte decise sau ezitante, am încercat prin muzică să mă insinuez, să intru în această lume fără s-o șochez și în același timp să creeze o mică atmosferă sonoră pentru a duce mai departe, cu minimul de mijloace, ideile regizorale.

La realizarea spectacolului au contribuit: András Both (decorul), Bianca Imelda Jeremias (costumele), András Visky (dramaturgia), Vasile Șirli (muzica), Melinda Jakab (coregrafia), András Rancz (imagini video) și Gyopár Bocskai (asistent costume).

Personajul principal, Hamlet, este interpretat de Miklós Vecsei H., distribuţia fiind întregită de actorii: Ervin Szűcs, Imola Kézdi, Balázs Bodolai, Zsolt Gedő, András Buzási, Ferenc Sinkó, Zsuzsa Tőtszegi, József Bíró, Tamás Kiss, Éva Imre, Anikó Pethő, Szabolcs Balla, Lucian Chirilă, Gizella Kicsid, Venczel Lőrincz-Szabó și Sára Viola.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Yoi, sa te tii ce de nemtudomuri o sa auzi pe scena teatrului cu ocazia aceasta!

  2. După spectacolul „Hamlet“ urmează ecranizarea capodoperei „pielea Ursului din pădure“. Invitați de marcă Ion Ion Țiriac.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.