Haosul din Libia ajută rubla rusească

Prețul petrolului se menține, vineri, ușor peste 60 dolari pe baril, în contextul scăderii producţiei în Libia pe fondul atacurilor armate din acest stat, relatează Reuters, transmite b1.ro.

Luna aceasta, producția de petrol din libia a scăzut la 352.000 barili/zi, aproape la jumătate din cantitatea de luna trecută.

Declinul anulează, parţial, creşterea stocurilor de petrol din Statele Unite ale Americii şi cererea scăzută din partea Japoniei, al patrulea mare importator de petrol la nivel mondial.

„Conflictul din Libia pare să devină din ce în ce mai mult o luptă pentru rezervele de petrol, iar acest lucru nu poate să se termine cu bine”, a spus Olivier Jakob, analist al companiei elveţiene Petromatrix.

La ora 14:30, petrolul Brent se tranzacţiona la 60,5 dolari/baril, în creştere cu 0,26 dolari faţă de miercuri, în timp ce cotaţiile petrolului pe piaţa americană erau în urcare cu 0,32 dolari, la 56,16 dolari/baril.

Conform datelor oficiale, importurile de petrol în Japonia au scăzut în noiembrie cu 17,3%. În acelaşi timp, stocurile de petrol din SUA au crescut în decembrie cu 7,3 milioane de barili, la cel mai ridicat nivel de până acum.

Cu toate acestea, analiştii estimează că preţul petrolului va continua să crească în perioada următoare, deoarece nu există suficientă presiune pe scăderea cotaţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.