Liberalii pregătesc o lovitură în propriul „palat“

Hemoragia lui Ludovic Orban

Atitudinea liderului PNL Ludovic Orban față de mai mulți colegi de partid de-ai săi nu îi lasă deloc rece pe majoritatea liberalilor care ocupă funcții publice. Nici modul în care relaționează șeful liberalilor cu PSD și ALDE nu este pe placul majorității activului de partid. Și asta, pentru că în afară de cei care ocupă anumite poziții grație voinței electoratului, nimeni altcineva nu a mai primit vreo funcție sub conducerea lui Orban. Alte sinecuri nu au mai fost negociate cu alianța de guvernământ și nu au fost obținute nici la centru, nici în teritoriu.

Până și interimatul susținut de fostul lider PNL Raluca Turcan a adus câteva funcții de conducere pentru formațiunea Brătienilor, grație unui joc abil al negocierii, în schimbul a diverse trocuri politice la votul dintre cele două Camere ale Parlamentului. Numirea fostului deputat PNL Eugen Nicolăescu pe postul de viceguvernator al BNR în luna mai a anului trecut este doar un exemplu de succes al târguielilor politice de culise. În timp ce, cei mai vocali contestatari ai lipsei de performanță a partidului condus de Ludovic Orban au decis să spună lucrurilor pe nume și fie au plecat ulterior din partid, fie își așteaptă acum verdictul, mai nou, alți liberali vor să i-o „coacă“ liderului lor.

Tăriceanu, mai atractiv decât șeful lor

Recentele date din cele două sondaje de opinie privind intenția de vot a electoratului la europarlamentarele din mai anul viitor le-a pus capac mai multor liberali cu ștate vechi în partid. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că PNL tot pe locul al doilea s-ar clasa în preferințele românilor, deși PSD s-a erodat atât de mult la guvernare. Chiar dacă nu ar recunoaște deschis niciodată, în opinia majorității senatorilor și deputaților liberali singura cauză pentru această lipsă de performanță este stilul lui Ludovic Orban de a face politică. O altă nemulțumire majoră și greu de explicat pentru peneliști este evoluția spectaculoasă a ALDE, mai ales că, cel care concertează extinderea și întărirea ALDE în teritoriu este secretarul general al formațiunii concurente, Daniel Chițoiu. Acesta este considerat în mediile politice drept un personaj lipsit de orice fel de carismă. „E greu de înțeles cum Chițoiu are atâta succes. E și mai greu de conceput ca acest personaj să îi ia locul lui Tăriceanu la conducerea partidului, dacă el va ajunge președintele României. Tăriceanu are farmecul lui, are o istorie favorabilă în spate ca premier, însă Chițoiu…“, apreciază unul dintre liberalii nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă PNL cu Orban. Acesta admite că nu va pleca la ALDE, în ciuda figurii frumoase și de viitor pe care formațiunea politică a lui Călin Popescu-Tăriceanu ar putea să o facă. „Am tot auzit că mulți colegi or să plece la Tăriceanu până în vacanța parlamentară (n.r. 1 iulie) și chiar peste vară. Unii se vor europarlamentari și la noi nu vor încăpea pe liste, că nu îi vrea liderul…“, ne-a mai dezvăluit, sub protecția anonimatului, un ales liberal.

Peneliștii novice ar ceda tentației puterii

Senatorii și deputații liberali aflați la primul mandat sunt printre primii suspectați că ar lăsa baltă opoziția ca să se înregimenteze la ALDE. Însă pe lângă aceștia, în teritoriu se spune că și alți factori decidenți din PNL, aflați pe diverse funcții publice de conducere, vor ceda tentației puterii. Mulți dintre aceștia provin din vechiul PDL și se declară sătui până la refuz de fricțiunile fără sfârșit cu vechii liberali. Dacă unii votează la vedere prin diverse consilii, cot la cot cu puterea, ca să-și asigure noi mandate după viitoarele alegeri, cât și ca să se bucure de diverse partipriuri de afaceri, alții continuă, pe furiș, negocierile cu cei de la ALDE, spre disperarea lui Ludovic Orban.

Aleșii care i-au scăpat printre degete

O serie de parlamentari PNL au părăsit formațiunea din momentul în care Ludovic Orban a fost votat președinte. Unele nereguli în cadrul alegerilor interne, lipsa democrației, răfuielii între foștii pedeliști și liberali sau deviațiile de la linia partidului sunt motivele invocate de demisionari. Senatorul de Constanța Vergil Chițac, a plecat în septembrie 2017 din PNL. Deputatul de Arad Eusebiu Pistru s-a despărțit de PNL în decembrie 2017, înscriindu-se imediat în ALDE. Deputatul de Mureș Doru Oprişcan a demisionat și el luna trecută. Un alt scandal mocnește și cu deputatul Mugur Cozmanciuc la Neamț. Mai mult, Biroul politic al PNL a decis recent demiterea conducerii Sector 3, în frunte cu președintele Florin Alexe, fost deputat al partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Nu te inscrii in PNL pentru functii. PNL-ul inseamna „prin noi insine”, nu prin compromisuri si slugarnicie fata de o alianta PSD-ALDE toxica pentru tara. Foarte bine, toti acesti profitori sa plece din PNL, stilul fanariot din PSD-ALDE li se potriveste de minune. Curatat de aceste capuse PNL va avea cu adevarat o sansa sa redevina partidul Bratienilor!

    • În prezent, deviza liberalilor pare să fie „cu străinii în frunte” și originali și alogeni. Așa că, vrabia Mihai Viteazul!

    • nu zau ! ” prin noi insine ” a ajuns Nicolaescu mare scula la BNR !hai, lasa-o asa !

  2. Orban repugnă.Nu are veleități de șef de partid.Învrăjbește și e plin de el cu o îngâmfare greu de descris.A distrus o parte din PNL.SĂ PLECE!

    • Ba nu! Să rămână. Că face treabă bună! Crește Cioloș și ai lui.

  3. Cauza nu e Orban, noii liber-populari traiesc intr-o lume paralela, artificial construita de PDL si sunt desprinsi de realitate si d-aia nu inteleg nici ce e cu ei. Cauza e ca noul PNL e de fapt vechiul PDL, pentru ca asa e perceput de electorat. De ce? Pentru ca dupa fuziune, discursul politic al vechiului PNL a disparut, iar noua formatiune a preluat exact discursul fals al PDL. Cei de la noul PNL nu mai sunt liberali ci… popolari.
    Iar succesul ALDE tocmai de aici vine, nu de la Chitoiu (fara a minimaliza munca lui de organizare): ALDE are un discurs politic ancorat in realitate, deci conectat cu electoratul, cu cetatenii. Iar actiunile politice sunt conforme discursului. Si liderul ALDE, Tariceanu, ofera garantia de consecventa prin toata istoria lui.
    Sau, mai pe intelesul tuturor… Daca omul vede o oaie neagra, nu poti sa-i spui ca-i alba; fara sa te coste…

    • Succesul lui ALDE pentru fostii PDL-istii, caci ei sunt cei care migreaza din PNL vine din faptul ca ALDE este la guvernare cu PSD adica are liber sa isi bage degetele la borcanul cu miere al banului public si ca Tariceanu este aparatorul numarul unu al coruptilor. ALDE nu are nimic in comun cu doctrina liberala sau cu dreapta. Electoratul lui ALDE este de 7% din cei 39% dintre romanii care au votat in 2016, mare succes intr-adevar!

  4. Cu tipul acesta de discurs domnul Orban ingroapa PNL-ul si o sa ne trezim la toamna cu 10-15%.Chiar nu intelegeti ca electoratul vrea sa auda de la reprezentantii PNL un discurs concret, tehnic, de unde sa tezulte diferenta tehnica dintre programul PNL si al celorlalti.Acum e momentul sa se explice care pot fi avantajele unor politici de dreapta.Asocierea PNL-ului cu numele unor persoane care,pe langa ca sunt mediocre dar este evident ca singure s-au compromis si se compromit cu fiecare zi pe care o petrec in acele functii. Mergeti domnule Orban si vorbiti despre justitie cu Valeriu Stoica, si o sa aflati cum stau lucrurile.PNL nu trebuie sa fie avocatul lui Covesi, pentru ca dumneaei are nevoie de alt tip de sustinere.

  5. Cu tipul acesta de discurs domnul Orban ingroapa PNL-ul si o sa ne trezim la toamna cu 10-15%.Chiar nu intelegeti ca electoratul vrea sa auda de la reprezentantii PNL un discurs concret, tehnic, de unde sa rezulte diferenta tehnica dintre programul PNL si al celorlalti.Acum e momentul sa se explice care pot fi avantajele unor politici de dreapta.Asocierea PNL-ului cu numele unor persoane care,pe langa ca sunt mediocre dar este evident ca singure s-au compromis si se compromit cu fiecare zi pe care o petrec in acele functii. Mergeti domnule Orban si vorbiti despre justitie cu Valeriu Stoica, si o sa aflati cum stau lucrurile.PNL nu trebuie sa fie avocatul lui Covesi, pentru ca dumneaei are nevoie de alt tip de sustinere.

  6. In Romania este nevoie de un partid liberal modern, inspirat din liberalismul actual vest european.Lozinca la moda, cu bratienii, este depasita de mult. Imediat dupa alegerile pierdute in 2016 trebuia trecut la clarificarea doctrinara, in urma amalgamului PDL –PNL, indepartati liberalii de conjuctura si alegera unei conduceri formata din personalitati competente cu mare vizibilitate nationala, care sa poata aduce in PNL personalitati din lumea stiintifica,universitara,patronatele nationale, oameni din clasa de mijloc cu mare viziblitate profesionala si politica,oameni obisnuiti cu vederi liberale. Nu s-a dorit acest lucru. S-au adus la conducere ,,proletari”politici, fara nicio competenta profesionala, cu studii la scoala lui Basescu, fara carisma, santajabili si usor de manevrat. Ce liberal autentic va urma o astfel de conducere, om de stiinta, profesor universitar,patron autentic etc. ? Nici unul. D-l Orban se crede patron pe plantatie.Face numai nefacute. Este totusi timp pentru trezirea la realitate, altfel viitorul va fi sumbru.

  7. Cu un mic efort , această caricatură numită președintele PNL , la următoarele alegeri , va asigura formațiunii politice prierdută în mrejele intereselor oculte , un rezultat cu o cifră …

  8. Singurul merit al Ludovicului e tabăra in care e situat ; in rest e doar păgubos .
    Deși nu agreat niciodată PD- fsn , nici resturile liberalilor nu -s mai buni ; baza de selecție a dreptei eficiente , educate , corecte și oneste , patriotice chiar , este peste graniță !

  9. Ludovic Orban este un politician decent …ceeace nu este putin lucru in Romania ! Cenzurati orice postare favorabila opozitiei in general , lui Orban in special ! Datoria voastra este echidistanta si obiectivitatea , ininte de toate ! Rusinos …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.