Hidrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti. Burduja, comparat cu Virgil Popescu

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, acuză că Hidrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti, un proiect esențial pentru România, este „sabotată„ chiar din interiorul Guvernului

„Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a promis încă din primele săptămâni ale mandatului său că proiectul hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti va porni în mandatul său şi l-a catalogat drept „o necesitate fundamentală”. De la o „necesitate fundamentală” până la eșec nu a fost decât un pas. La nici trei luni din momentul lansării licitației, la începutul acestui an, am aflat că licitația pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești a fost ANULATĂ.

În contextul actual, în care politica dusă de guvernul PSD-PNL este una de închidere a capacităţilor de producţie pe bază de cărbune, fezabilitatea proiectului Tarniţa – Lăpuşteşti este un lucru cert. Ca atare, nu ar mai trebui pierdut timpul cu achiziţia şi realizarea unui nou studiu de fezabilitate. O actualizare a costurilor ultimului studiu ar fi fost o soluţie mult mai simplă şi realistă, astfel încât să existe o imagine a derulării acestei investiţii. Recenta reluare a licitaţiei (anulată între timp) confirmă că proiectul s-a început cu o întârziere!

Schema prin care Ministrul Energiei doreşte să realizeze acest proiect este, în continuare, una neclară. Având în vedere că acest proiect este strategic pentru sistemul energetic național, ceea ce însuşi ministrul Burduja susţine, el trebuie derulat exclusiv de statul român şi finanţat din profiturile companiilor pe care le deţine, care au înregistrat profituri imense în ultimii ani: Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc. Acest lucru s-a mai încercat în trecut când a fost înfiinţată compania de proiect Hidro – Tarnita, o acţiune corectă și necesară. Este o procedură consacrată în toată lumea, inclusiv în sistemul financiar – bancar – constituirea unor asemenea companii de proiect.

De ce domnul Burduja ne spune mereu în legătură cu acest proiect că „atragem investitori” şi că „investitorii sunt extrem de interesaţi”? De ce trebuie neapărat să vorbim de investitori? De ce să nu facem noi, prin propriile forțe, acest proiect. România încă mai are o Şcoală de Energetică, o Şcoală de construcţii Hidrotehnice şi o clasă de specialişti care a participat activ la realizarea investiţiilor din sectorul energetic în anii ‘70-’80”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

În opinia sa, această poziționare a ministrului energiei ne conduce la câteva concluzii:

„1) România nu mai decide pentru sine în sectorul energetic. Între nevoile României și potențialul pe care îl are se află o serie de interese care influențează și decid ce se face, când se face, cum se face şi mai ales cine face.

2) Domnul Burduja se înscrie în galeria celor ce reprezintă aceste interese în fruntea Ministerului Energiei, alături de Virgil Popescu a cărui activitate o continuă. Au pus la cale şi au dus la îndeplinire închiderea unor capacităţi de producţie a energiei, mine de cărbune, fără să pună nimic în loc, au neglijat investiţii aflate în stadii avansate de execuţie (CTE Iernut, CHE de pe Jiu şamd), au vândut CET Mintia pe nimic, iar exemplele pot continua.

Această criză energetică indusă de Ministerul Energiei controlat pe rând de Virgil Popescu și Sebastian Burduja devine din ce în ce mai „artificială”, măsurile luate conducând la dirijarea unor puncte cheie din sistemul energetic național către anumiţi „investitori”.

Ministerul Energiei prin politicile sale de închidere de capacităţi de producţie contribuie grav la scăderea capacității sistemului energetic național. Dacă România nu valorifică prin forţe proprii acest potenţial uriaș pe care îl are, atunci o vor face alţii în locul său, aşa cum fac şi cu petrolul, lemnul, cerealele şamd. România nu îşi poate permite să încaseze această dublă lovitură, dacă vrea să mai existe”.

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA) a reluat, în data de 10.01.2024, procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate și Documentației tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, cu respectarea tuturor cerințelor legislative în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

12 Comentarii

  1. Burdusza ăsta e la fel de român că Birta de la Oradea, care a dat jos statuia reprezentând un român ca să pună statuia unui ungur. Ca Boc care distruge ansamblul celor de la Școala Ardeleană. Iarăși, Burduja român ca pomădatul premier ce a făcut cadou Ungariei moștenirea Gojdu, român ca Măgureanu, dar Imre Asztalos din 89 încoace, român că Iliescu Ilici care pupa vârtos dosurile rușilor și, mai nou, român ca (!) Cio La Ku, care a tocmai a pregătit un act legislativ cu funerarii naționale pentru Petrov, Iliescu și Constantinescul învins de securitate, adică, un neputincios sadea. Concluzia: din partea mea, pe viitor, venituri speciale duble pentru serviciile secretoase la pachet cu o scârbă infinită.

  2. Cel mai mare tradator acest Virgil Popescu. Trebuie sa ii sechestram averea si el si toate rudele lui austriece sa plateasca pt pagubele produse in sistemul energetic. Luati bine aminte: omul asta sfideaza oamenii din sistemul energetic crezand ca e vesnic pe aici. Cate benzinarii OMV are in portfoliu? Unul dintre cei mai mari dusmani ai tarii noastre este Austria si slugile lor POPESTII. Cand nu vom mai putea rabda….

  3. Bună!
    O țară condusă de slugi ale străinilor! Mulți din cei care au fost la butoane din 2000 pana azi si care au făcut din Romania o COLONIE
    sunt puscariabili
    Incepeti cu Năstase si si lui!

  4. Burduja este cel care a organizat mitingul din Piata Infrangerii din 10 Aug. Tot inainte, ca Pionerii, copiii securistilor noastri vor fi securistii copiilor nostri !

  5. Domnul Burduja, fost ministru al digitalizării, a scris schema prin care digitalizarea țării se va face pe banii cetățeanului, nu prin fonduri europene sau din bugetul național.
    Vedeți E-factura, orice amarat de vânzător de gogoși la târg trebuie sa recepționeze factura în format digital,.deci să își cumpere PC cu Windows edge, să meargă vreo șase luni la cursuri ecdl, tot pe banii lui, și apoi sa dea faliment, pt că e și retard și chior și nu vede monitorul!

  6. Daca vrei sa nu se faca ceva, mai comanzi un studiu de fezabilitate. Suntem condusi de tradatori.

  7. Da’ , ce atata graba ? Suntem in Romania unde lucrurile bune se misca tango! Inainte de orisice mai trebuiesc facute cca. 10-15 studii de fezabilitate? Pai, ce ne jucam aici ? La fel ca la autostrazi! Si uite asa aceasta hidrocentrala s-ar putea sa inceapa a fi construita peste 20-30 de ani , adica , va fi gata (de vanzare la straini), peste, cam, 50 de ani! Cine o mai apuca! Pana atunci , traiasca studiile de fezabilitate!

  8. Mai fscem o licitatie mai luam cateva mii de euro/luna si asa se termins sectorul energetic.

  9. „De ce domnul Burduja ne spune mereu în legătură cu acest proiect că „atragem investitori” şi că „investitorii sunt extrem de interesaţi”? Raspunsul printre randuri suna cam asa: „Eu Burduja si guvernantii ca sa avem sprijin in alegeri am hotarat sa vindem independenta energetica pe doi lei unor asa zisi investitori, asa cum am facut cu distributia gazului si curentului pt a putea sta bine in genunchi”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.