Hidroelectrica a scos la licitație în SICAP un contract de 100,8 milioane lei pentru achiziționarea unei instalații de stocare energie pe baterii Li-Ion cu o capacitate de 72 MWh și o putere instalată de 36 MW, pentru parcul eolian Crucea Nord, din Constanța, pe care compania îl deține.
Hidroelectrica este cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român , ea a intrat pentru prima dată în sectorul energiilor regenerabile prin achiziționarea fermei eoliene Crucea, acum trei ani, de la austriecii STEAG pentru 130 de milioane euro.
Aceasta este cea mai mare investiție în stocare de energie, de până acum. Facilități mai mici , care totalizează 60 de MW, există deja, dar nu sunt semnificative. O investiție uriașă este anunțată de Monsson Group, un „pionier” al regenerabilelor din România, care pregătește jumătate de miliard de euro în astfel de capacități, cu precădere în județul Constanța.
Principala problemă în acest sector este ca producția de energie este discontinuă, putând exista variații mari chiar de la zi la zi, funcție de vreme, care duc la oscilații nedorite în Sistemul Energetic Național. Stocarea face ca energie produsă în perioada cu vânt mult sau soare să fie eliberată în SEN pe acalmie de vânt și cer cu nori, pentru echilibrarea sistemului.
Pentru Sistemul Energetic Național, stocarea reprezintă “prioritatea 0”, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Implementarea soluției de stocare se va face în 23 de luni de la selectarea furnizorului.
Ministerul Energiei va lansa, până la finalul acestui an, o nouă schemă de sprijin pentru stocare, cu un buget de 150 milioane euro, a afirmat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Dacă tot este aceasta societate atit de profitabila…
Întrebare:
– În caz de ploi diluviene ( vezi cazul Valencia) ce scenariu de salvare are Hidroelectrica în cazul lacurilor de acumulare de la marile hidrocentrale din Romania ?
Are și varianta deversarea totale a apei din Barcelona în aval peste locuințele popul ației, precum în Spania ?
Stocarea energiei în baterii electrice este cea mai proastǎ soluție, de departe! Extrem de scumpǎ (sute se milioane) iar bateriile se înlocuiesc la câțiva ani. O nouǎ hoție marca „Burduja”.
Stocati tot ce se poate ,ca sa aveti ce sa dati pe moka Ukrainei ,sau celor din Republica Moldova !
acum HE ar trebui sa se gandeasca la mor tii si ra vagiile apei din Spania,unde dez afectarea barajelor pt ‘biodi versitate’a adus atata ne noro cire
Politicile cre tine in ceasul al 13lea trebuie inlocuite cu amena jari exemplare de baraje si centrale electrice,barajele fiind si ngur ele obstacole in calea inund atiilor
Cu stocarea asta in baterii sau capacitoare electrice se evita sa se spuna cit de poluant este procesul lor de fabricatie pe intregul traseu de la extragerea si prelucrarea minereurilor pina la recliclarea deseurilor produse dupa ciclul lor de viata.
Se polueaza mai mult decit alte tehnologii clasice chiar si la emisiile de CO2.
Dezavantajeld de la vehicule electrice nu devin avanataje tot aceleasi baterii Li-Ion vor fi scumpe si de inlocuit pe repede-inainte.
Si prabusirea vanzarilorla EV-urilot, cand vine nota de plata la 2-3-4ani de la cumpararea unei Tesla si altele.
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind – Bob Dylan
Cioacă!
A se vedea numerologia! 18, 3 de 6.
Asta nu-nseamnă că nu ne fură.
Cand este mult soare sau vant energia produsa este foarte ieftina, sau sunt sanse chiar sa se piarda daca nu este exportata. Cand clientii externi au si ei, asta este directiva UE, din aceleasi surse „regenerabile” si intermitente, nu cumpara, nu au nevoie.
Daca nu este „noroc” sa vanda energia ieftin, adica au si aia prea multa, pierderile sunt 100%.
De ce nu fac dobitoacele electroliza apei, chiar daca randamentul este mic, tot e ceva, altfel ciu-ciu, se pierde tot.
Se poate strange hidrogen „verde”, iar investitia este minima.
Investitia urgenta ar fi pile de combustie care transforma hidrogenul in energie electrica, sau chiar arderea lui in termocentrale pe gaz.
Niste cretini care fac imprumuturi, din care iau partea lor, partea tradarii si prostiei.
Toti tradatorii astia au semnat, cand au fost la studii .in „exterior”
Racolati nenorociti care isi iau partea!
Duomnu, duamna ziarist, cum stocheaza Hidraelectrica vantul? In saci de plastic reciclabil sau in pungi de hartie ca-s mai prietenoase cu natura? Pacat ca intinati memoria unui mare carturar Spiru Haret.
Voi vreti solutii tehnice de la un avocat care verifica prezenta tensiunii la borne cu limba, ca-copiii bateriile ?