Hillary Clinton, ultima redută a amicilor săi milionari în faţa „Apocalipsei” Trump

Candidata democrată Hillary Clinton aproape că a dispărut din presă şi din întâlnirile de campanie cu americanii de rând, iar atunci când îşi face o scurtă reapariţie, aceasta alimentează teoriile ce susţin că fosta primă doamnă are grave probleme de sănătate.

Duminică, în timpul unui discurs rostit la Cleveland, Hillary Clinton a avut acces de tuse care a tinut nu mai puţin de patru minute, iar presa a amintit că în timpul campaniei Clinton a avut zece astfel de momente. Se poate ca momentul să fi fost trecut cu vederea dacă săptămâna trecută FBI nu ar fi publicat rezumatul audierilor recente ale lui Hillary Clinton, în care aceasta susţinea că în 2012 a avut pierderi de memorie din cauza unei comoţii şi a unui hematom.

Echipa de campanie a pus accesul de tuse al candidatei pe seama alergenilor din aer, însă jurnaliştii au verificat datele furnizate de autorităţile de mediu şi au demontat această explicaţie. Dincolo de “conspiraţionişti”, şi MSNBC a ridicat problema “stării de sănătate a lui Hillary Clinton, după cel mai grav acces de tuse”. Jurnaliştii de la Huffington Post consideră însă că întrebările legate de starea de sănătate a canidatei democrate la preşedinţie sunt “sexiste”. “Aceasta critică are o componentă de gen. Cred că acesta este şi cazul conspiraţiilor legate de sănătate. Este ca şi cum ne-am bate joc de ea pentru că este ‘femeie bătrână’”.

Dincolo de polemica legată de starea sa de sănătate, Hillary Clinton este în formă şi se lupta cu “apocalispa” numită Donald Trump. “Sunt ultima voastră redută în faţa Apocalipsei”, a spus Clinton la o întâlnire cu Jon Bon Jovi, Paul McCartney şi cântăreţul de muzică country Jimmy Buffet, “într-o vilă luxoasă din Hampton”, dupa cum scrie New York Times. “Ultima redută în faţa apocalispei” – “o metaforă rostită în faţa unui public deja cucerit, de la Calvin Klein, la producătorul de la Hollywood Harvey Weinstein, îngrijoraţi de perspectiva unei preşedinţii Trump”, scrie The New York Times.

De altfel, acestea sunt aproape singurele apariţii publice ale lui Clinton în ultima vreme, ea preferând mai degrabă “să răspundă întrebărilor celor foarte bogaţi în enclave precum Southhampton, East Hampton, Martha’s Vineyard, Bverly Hills sau Sillicon Valley”, o ironizează ziarul american. Aceste întâlniri sunt foarte profitabile, pentru că doar în luna august Clinton a strâns donaţii pentru campanie în valoare de 143 de milioane de dolari, un record. În ultimele două săptămâni ale lunii precedente, în 22 de colecte de fonduri, Hillary Clinton a reuşit să adune 50 de milioane de dolari, cu o medie de 150.000 de dolari pe fiecare oră a evenimentelor.

În ciuda eforturilor de a părea accesibila pentru electoratul obişnuit din America, “ea se simte cel mai bine cu milionarii, într-o bulă de aur, iar aceasta pentru că aceştia sunt unii dintre prietenii săi cei mai apropiaţi”, scrie NY Times.

Atacată din cauza presupuselor probleme de sănătate, o teorie alimentată şi de documentele publicate de FBI, atacată şi în dosarul e-mailurilor confidenţiale pentru care a folosit o adresă nesecurizată, Hillary Clinton a preferat să se retragă. Însă aceasta a dus la o serie de ironii. “Se pare că este o femeie celebră care candidează pentru Casa Alba împotriva lui Donald Trump şi care are mari şanse să-l învingă, însă auzim prea puţine despre ea”, scrie Los Angeles Times. Strategia aceasta a recluziunii ar putea să o ajute le Clinton, scrie ziarul amintit mai sus, “o scuteşte să raspundă la întrebari dificile cu pruivire la bilanţul ei ca secretar de Stat, cu privire la afacerea e-mailurilor sau cu privire la legăturile problematice pe care le are cu Fundaţia Clinton”. Asta îi permite să rezerve “mult timp colectelor de fonduri în mediile ultraselecte din Beverly Hills şi Nantucket”.

Însă, încheie Los Angeles Times, “într-o ţară în care foarte mulţi alegători par mai degrabă interesaţi de spectacol decât de problemele de fond, Trump oferă un spectacol foarte bun. Hillary trebuie să depună eforturi pentru a-i lua prim-planul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.