Hong Kong – bătălia imperiilor

Preșesedintele Donald Trump a confirmat o informație care circula pe platformele sociale în timpul confruntărilor dintre manifestanți și politie pe aeroportul din Hong Kong, luni și marți. ”Serviciile noastre ne-au informat că guvernul chinez desfășoară trupe la granița cu Hong Kong. Toți ar trebui să fim calmi și în siguranță”, a scrie Trump pe Twitter.

Imaginile din satelit arată blindate ale forțelor paramilitare chineze masate pe un stadion de fotrbal din Shenzen. Protestele ce au loc de mai bine de zece săptămâni în Hong Kong au atins apogeul la începutul acestei săptămâni, când protestatarii au ocupat aeroportul și s-au confruntat cu poliția din Hong Kong. Unul dintre militanți, citat de National Public Radio din SUA, arată că protestatarii ”sunt gata să-și dea viața pentru a apăra orasul. Unii și-au redactat deja testamentul”.

În fața cui apără orașul locuitorii din Hong Kong? Totul a pornit de la decizia guvernului local condus de Carrie Lam de a adopta legea ce permite extrădările în China continentală. Hong Kongul avea mai multe astfel de acorduri de extrădare cu diferite state, însă nu și cu statul de care aparține – Republica Populară Chineza. Protestatarii consideră că un asemenea acord va oferi Beijingului arma perfectă pentru a zdrobi rezistența din orasul cedat de Marea Britanie Chinei în 1997. De la începutul lunii iunie, protestele s-au extins, la fel și revendicarile – anularea acordului cu China (acum el este suspendat), introducerea completa a sufragiului universal (șeful executivului din Hong Kong este ales de un comitet electoral de bresle), investigarea violențelor comise de poliție.

Guvernul de la Beijing a acționat foarte prudent, însă, treptat, a început să-i acuze pe protestatari că reprezintă germeni ai terorismului. Guvernatoarea Carrie Lam, a cărei popularitate s-a prăbușit în ultimele săptămâni, i-a avertizat pe protestatari că acțiunile lor vor împinge orasul pe un teritoriu necunoscut și i-a acuzat că ”distrug statul de drept”. ”Gândiți-vă puțin, uitați-vă la orașul nostru, chiar vreți să îl împingeți în prăpastie?”, a spus Carrie Lam. De cealaltă parte, protestatarii consideră că ei sunt cei care luptă pentru statul de drept, pentru ultimul colț de libertate și democrație occidentală din China, în timp ce guvernatoarea și guvernul de la Beijing doresc să împingă orașul in abis. Aceasta din urmă este și narațiunea presei occidentale.

Există însă și o altă față a realității. Hong Kongul își datorează prosperitatea serviciilor financiare și sectorului imobiliar. Marii miliardari din aceste domenii fac apel constant la încetarea protestelor. Familii prospere din Hong Kong ce fac afaceri aici de peste 200 de ani au acuzat ”acțiunile ilegale și comportamentul violent” și și-au exprimat sprijinul pentru guvernatoare. Hong Kong este acum principala destinație a averilor acumulate în China continentală – aici este ușor de deschis un cont bancar și exista avantajul limbii chineze. Prosperitatea fostei colonii britanice este asigurată acum de China, iar bancherii si afaceriștii imobiliari vor liniște pentru a prospera.

Există însă un preț pentru această liniște – Beijingul dorește ca afaceriștii chinezi ce-și ascund veniturile ilicite aici să poată fi extrădați și, în plus, dorește extindere propriului sistem judiciar în Hong Kong. Din cauza demonstrațiilor, bogații cauta acum locații alternative pentru averea lor, iar pricipala variantă este Singapore, din noua o fostă colonie britanica, condusă de un regim autoritar. ”Hong Kong și-a tras un glonț în picior. Vă puteți imagina cumva că în Singapore s-ar permite așa ceva”, a spus un manager de fonduri, cu referire la protestele din Hong Kong.

După transferul suveranității de la Marea Britanie la Republica Populara Chineza, în 1997, Hong Kong și Macao sunt regiuni administrative speciale ale Chinei. Din punct de vedere cultural, Hong Kongul a rămas mai britanic decât chinez, iar protestele din acest moment, la fel ca și Mișcarea Umbrelelor din 2014, au fost înțelese ca semne ale imposibilității unificarii culturale chineze. Dincolo de aceasta se ascunde o luptă între imperii în decădere și altele în ascensiune. Liderii de la Londra cunosc bine că Imperiul Britanica s-a construit pe afaceri, pe comerț, pe banci și prea puțin pe forța militară brută. Acum este limpede că fluxul financiar dispre China continentală va face ca Hong Kongul să se apropie de Beijing, de noul imperiu.

Desigur, fosta metropolă britanică încearcă să influențeze cât mai mult aceasta tranziție, beneficiind și de popularitatea de care se bucura încă în rândul populației din Hong Kong. Spre exemplu, la unele conferințe de presa ale Mișcării de Independență din Hong Kong a putut fi zărit drapelul colonial britanic. Iar asta aduce aminte și de folosirea vremelnică a drapelului Siriei de sub mandatul francez de către Armata Siriană Liberă, cea care se opune regimului Assad din Siria.

Pe fondul protestelor, guvernul de la Beijing a refuzat ca două nave militare americane să acosteze în Hong Kong. Este vorba despre o navă amfibie ce trebuia să intre în port la finalul săptămânii trecute și de un distrugător care urma să ajungă aici în luna septembrie. Apoi, presa chineză a acuzat SUA că pun la cale o revoluție colorată în Hong Kong, plecand de la câteva fotografii cu diplomata americană Julie Eadeh și lideri ai mișcării de protest din oras. Eadeh este șefa departamentului politic al Consulatului General al SUA în Hong Kong. Ea s-a întâlnit cu membri ai partidului Demosisto, inclusiv cu un activist pentru democrație. Revista americană Foreign Policy a concluzionat că guvernul chinez suferă de paranoia dacă vede în această întâlnire germenii unei revoluții colorate.

Deși este implicat într-un conflict comercial deschis cu China, președintele Donald Trump a vrut să pară și el surprins. ”Mulți ne acuză pe mine și Statele Unite pentru problemele din Hong Kong. Nu-mi pot imagina de ce?”, a scris Trump pe Twitter.

Cu siguranță, nu puțini oficiali de la Londra își imagineaza de ce. SUA e moștenitoarea Imperiului Britanic, fie că o admite sau nu. ”Nimeni nu poate nega întinderea pe care o are imperiul american informal – imperiul corporațiilor multinaționale, al filmelor de la Hollywood și chiar al evangheliștilor TV. Este chiar atât de diferit de Imperiul Britanic timpuriu, cu companii comerciale de monopol și misionari? Nu e o coincidență nici faptul că harta principalelor baze militare americane din lume seamănă în mod remarcabil cu o hartă de acum o suta de ani a bazelor de alimentare cu cărbuni ale Marinei Regale”, scrie istoricul Niall Ferguson.

”Imperiul care stăpânește astăzi lumea este în același timp mai mult și mai puțin decat creatorul lui britanic. Are o economie mult mai mare, mai mulți oamenil, un arsenal mult mai dezvoltat. Dar este un imperiu căruia îi lipsește dorința de a-și exporta capitalul, oamenii și cultura către regiunile înapoiate care au cea mai mare nevoie de aceste lucruri și care, dacă sunt neglijate, vor da naștere celor mai mari amenințări la adresa securității lui. Pe scurt, este un imperiu care nu îndrăznește să-și spună pe nume. Este un imperiu în faza de negare”, scrie Ferguson.

Acum, în Hong Kong, urmașul Imperiului Britanic se confruntă cu China, un imperiu în ascensiune care nu dorește să-și spună pe nume, fiecare cu arsenalul său militar, mediatic, de propagandă și financiar.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Excelent titlu,excelent articol!Implicarea SUA prin diverse ONG-uri,a UK prin spionaj chiar si religios si a Canadei (300.000 chinezoi din HK au si pasaport canadian)nu pot fi exclusa,dimpotriva,presa informata scrie despre subiect!Dar eu mai am o teorie,avand in vedere ca civilizatia si Imperiul Chinez au 4000 ani de continuitate si intelepciune:
    1.Ca raspuns la masurile anticomerciale luate impotriva Chinei,s-a decis de chinezi contralovitura pe devalorizarea yuanului,si cum se putea face mai bine decat in cel mai mare centru financiar al lumii HK,prin provocarea unor tulburari stradale,care duc la spasme financiare,nu-i asa,etc …
    2.Ocuparea aeroportului,un act terorist in oricare tara,fara dubiu, i-a adunat intr-o incinta inchisa pe cei mai activi dintre protestatari,de unde nu mai puteau iesi decat direct in dubele politiei!
    3.Protestele au dat posibilitatea Chinei sa transmita SUA ca HK este afacerea lor,asa cum recentele crime in masa din SUA sunt afacerea SUA!
    4.Istoric HK chiar este teritoriu chinez de mii de ani,rupt acum 100 de ani de Imperiul Britanic prin forta,exact ca in cazul Gibraltarului,Irlandei de Nord,Malvinelor ,etc
    PS si cine e cu gura pana la urechi vis a vis de proteste???Franta care are protestele VG de 40 de saptamani,nu ca HK de doar 10 saptamani…

  2. Ma mir că pînă acum presa jidamericanească nu i-a acuzat pe ruși despre situația din HK. Că a devenit obsesie asta cu implicarea Moscovei în orice. Doar ieri idiotul de Alec Baldwin îi acuza pe ruși pentru sinuciderea intre ghilimele, a jidamericanului Epstein, furnizor de minore pentru Clinton și partener de afaceri cu Soroș.

  3. PIB China comunistoida cu partid unic si fara alegeri libere= 8.000 dolari pe cap de locuitor,Hong Kong = 40.000 dolari pe cap de locuitor,normal ca protestatarii prefera civilizatia,drepturile omului si sistemul liberal occidental.Pentru ca oricum si ori si ce s-ar spune „Perfidul Albion”,adica Marea Britanie, a fost si este cea mai avansata civilizatie a lumii si exportator al acestei civilizatii,statele din fostul imperiu britanic sunt cu mult mai civilizate si dezvoltate fatza de fostele colonii ale altora.In relatia cu Occidentul,din pacate,noi romanii,de-a lungul istoriei,nu am stiut sa fim apropiati de britanici,de sistemul lor,asa precum polonezii,am ametit-o cu Franta si „francofonia”,dar,in realitate, am cazut mereu in capcanele nemtzoteilor,asa ca si in ziua de azi,si,sub sceptrul,poruncile si supravegherea lor,ne intrecem cu bulgarii ca sa nu pierdem locul din coada Europei.

    • Urmatoarele state au facut si ele parte din Imperiul Britanic, printre altele Afghanistan, Botswana, Egypt, Gambia, Ghana, India, Iraq, Jamaica, Kenya, Lesotho, Libya, Malawi, Malaysia, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Sri Lanka, Sudan, Swaziland, Tanzania, Trinidad – Tobago, Uganda, Yemen, Zambia, Zimbabwe. Cat de avansate si civilizate sunt ramane de apreciat la modul serios, nu ]n stilul dezbaterilor de la peluzele stadioanelor de fotbal !

  4. Ca un detaliu : HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), una din cele mai „sulfuroase” (si deci urit mirositoare) banci (da’ care nu e ? …), prima ca marime din Europa si a 7-a din lume, are „actul de nastere” in Hong Kong. La origini, in secolul al XIX-lea, si este un adevar istoric cunoscut, a fost banca britanica a spalarii oficiale de bani din traficul de opium. Azi, in 2019, e mai diversificata …

  5. Ca un fapt divers : la citeva posturi franceze de televiziune, dezastru mare !! Stiri dupa stiri ca la Hong Kong o manifestanta a fost ranita si se pare ca si-a pierdut un ochi ! … In citeva luni, in Franta, aproape 50 de manifestanti din rindul „Vestelor Galbene” (si va asigur, nu dintre derbedeii infiltrati ca sa devalizeze magazine sau ca sa discrediteze manifestatiile) au ramas fara un ochi in urma agresiunilor ultraviolente ale batausilor lui Macron, unii dintre purtatorii de uniforme !

  6. Eu cred ca cea mai buna solutie e neinterventia Chinei : au asteptat 99 de ani reintoarcerea HK , mai pot astepta 99 de ani de proteste , pina fug toti din HK. Deja economia micilor intreprinderi din HK sufera , aeroportul nu functioneaza , Bursa e blocata… I-as lasa sa se sufoce singuri . Cred ca asta va face Pekinul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.