Lecția dată de est-europeni economiilor leneșe din UE

Cea mai puternică economie din Europa s-a contractat cu 0,1% in ultimul trimestru și este a doua asemenea contracție în ultimul an. O involuție similară a cunoscut și economia britanică. Întreaga economie a UE a înregistrat un regres în ultimul trimestru, însă țările est-europene au făcut față acestui trend mult mai bine, în special datorită investițiilor guvernamentale și creșterii numărului de locuri de muncă, scrie agenția americană Bloomberg.

Al doilea trimestru din anul 2019 este abia primul în care economia statelor estice din UE încetinește, însă România, Ungaria și Polonia rămân lideri in UE la creșterea economică, potrivit datelor privind cresterea PIB-ului publicate miercuri. Aceste țări au înregistrat o creștere de 4% față de anul precedent. Ungaria, România și Cehia depășesc așteptările, desi se așteaptă o scadere a acestui avânt, noteaza Bloomberg. ”Va trebui să fie și o încetinire, este puțin probabil ca aceste rate de creștere să fie menținute”, spune Zoltan Arokszallasi, analist la Erstye Bank Group din Viena. ”Însă diferența de creștere față de Vest va rămâne pozitivă”, adauga el.

Care este secretul acestei creșteri susținute, în ciuda conflictului comercial global și a Brexitului? Răspunsul ține de investițiile făcute de guvernele estice în economie, investitii pe care guvernul Merkel din Germania nu le-a făcut. Spre exemplu, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban a stabilit o țintă de creștere cu 2% peste media UE, iar pentru aceasta a promis două pachete de stimulente pentru economie ce urmează să fie anunțate anul viitor. Banca centrală de la Budapesta a fost mereu criticată pentru lipsa de independență, însă, condusă de un aliat al lui Orban, este una dintre artizanele acestei creșteri, anunțând programe de creditare pentru companii. ”Este o imagine similară cu cea din Polonia, unde guvernul a accelerat investițiile înainte de alegerile generale din octombrie”, scrie Bloomberg.

Creșterea economică din țările est-europene este una bazată pe consum, după ce ani de zile s-a bazat pe export. Expolozia cererii de locuri de muncă a alimentat o creștere explozivă a salariilor, scrie Bloomberg, iar asta a dus la o nouă creștere a creditării pentru locuințe și automobile. Companiile de construcții din Cehia au început construirea a 6.000 de noi apartamente în prima jumătate a anului, cea mai mare cifră începând din 2008. Cel mai mare creditor din România, Banca Transilvania, a arătat că a oferit peste 100.000 de împrumuturi în primele șase luni ale anului, mai scrie Bloomberg. ”Este o perioadă dinamică, cu volume în creștere, ceea ce ne-a permis să obținem un venit bun, în contextul taxelor reduse”, a spus directorul Omer Tetik.

Țările est-europene sunt integrate în lanțurile de aprovizionare globale, iar întrebarea este dacă susținerea internă va fi suficientă pentru a contrabalansa încetinirea economiei globale. Unele țări în care stimulii economici au fost mai zgârciți experimentează deja o scădere, scrie Bloomberg. Spre exemplu, în ciuda ofertei mari de locuri de muncă, a creșterii salariilor și a faptului că are o industrie auto foarte dezvoltată, Slovacia a înregistrat cea mai mare contracție economică din ultimii șase ani. În Cehia, perspectiva unei reduceri a creșterii economice a determinat banca centrală să mențină dobânzile mici, deși în zona euro ele au crescut.

Contracția economică a Germaniei va afecta însă întreaga Europă. ”Deși regiunea estică aproape s-a deconectat de la evoluția Germaniei în prima jumătate a anului, riscurile se acumulează. Scăderea sincronizată a producției industriale așa cum este reflectată de datele noastre este un prim semnal de alarmă. Am revizuit estimările pentru creșterea economică în următoarele trimestre”, spune economistul Jose Cerveira, de la JPMorgan&Chase, citat de Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. ,, România, Ungaria, Polonia au făcut față unui trend negativ mult mai bine decât Vestul, în special datorită investițiilor guvernamentale și creșterii numărului de locuri de muncă, scrie Bloomberg ”. Nu zau , chiar asa , in Romania au crescut locurile de munca si s-a investit in draci ? Bre astia de la Bloomberg , ce preferati , ni-no , ni-no , sau cip-cirip , cip-cirip …. !

  2. Nenorocire! Contractie de 0,1%, vai de capul lor! Cat este cresterea in fostele comuniste? 0,1%? Un articol incomplet.

  3. Acusi vine LILI in sprijin si Taranul 😀 Ba daca va zis Bloomberg ca e bine voi nu Batman, batman.

  4. Concluzia vine singura; Mamaie Angelika si fraierii ei sa vina sa ia lectii de la Viorica si guvernul sau. Intermediar agreat de parti poate fi sasul Verner.

  5. Domnule Marchievici, sper ca ati citit articolul din Adevarul despre datoria externa a Romaniei, motorul acestui PIB bazat pe consumism de import. Daca teritoriul tarii s-ar vinde cu preturile obisnuite ale terenurilor, nu am putea plati aceasta datorie.

  6. INS anunță o creștere a PIB de 4,4% pe T2, deși INDUSTRIA a intrat pe MINUS în S1/2019.
    PIB pe T2 din 2019 a crescut cu 4,4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent(4,6% ajustat după sezonalitate, valoarea comunicată la Eurostat pentru comparabilitate).

    Potrivit INS, avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1%, ușor SUB nivelul din T1.

    Cu 4,7% pe seria brută și +4,8% pe seria ajustată sezonier, suntem însă SUB nivelul de 5,5% în termeni reali necesar pentru a RAPORTA corect Deficitele deja antamate pentru 2019, Bugetul pe 2019, inclusiv Deficitul Bugetar fiind Construite pe o Crestere economica a PIB de 5,5%!
    Din PIXul PSDist o sa fie bine!

    În S1/2019, am înregistrat scăderi ale Producției Industriale de -13,4% la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, -9,9% la mobilă, -6,4% la construcții metalice, -6% la fabricarea produselor farmaceutice, -3,7% la mașini, utilaje și echipamente iar lista ar putea continua, în timp ce sectoare-cheie precum cel de autovehicule de transport rutier (+3,2%) sau cel de echipamente electrice (+2,8%) au înregistrat ritmuri MULT SUB Cota de Creștere economică anuntata mai sus(4,4%).
    Economiile germană, italiană și franceză, cu care suntem cel mai puternic integrați în lanțurile de producție și schimburile externe au și ele cu probleme serioase.
    În context, se pune din ce în ce mai clar întrebarea din ce surse am mai putea asigura o creștere economică sustenabilă, după ce Contribuția Industriei la creșterea PIB s-a diminuat de la 1 punct procentual în 2018 la doar 0,2% în T1/2019 iar situația producției se prezintă și mai rău pe T2.”
    https://cursdeguvernare.ro/ins-anunta-o-crestere-a-pib-de-44-pe-t2-desi-industria-a-intrat-pe-minus-in-prima-jumatate-a-anului.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.