”Hotărâre istorică”: România să recunoască cuplurile de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Decizia a fost luată în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Asociaţia ACCEPT a transmis că este vorba despre o ”hotărâre istorică”, iar ”România trebuie să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex”.

”Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre mult aşteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de acelaşi sex din România în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor. CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei, care protejează viaţa de familie, în cazul celor 42 de petenţi. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenţia, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaştere a familiilor formate din persoane de acelaşi sex”, a transmis, marţi, Asociaţia ACCEPT.

Potrivit sursei citate, ”CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaştere care să le ofere acestor familii drepturi egale şi să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”.

”Asociaţia ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului şi Parlamentului României să îşi facă datoria faţă de toţi cetăţenii lui şi să trateze toate familiile din ţara noastră cu demnitate şi respect”, a mai transmis Asociaţia.

Conform deciziei, CEDO ”constată, cu cinci voturi la două, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie”.

Articolul prevede: „1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

2.  Autorităţile publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest lucru este prevăzut de lege şi este necesar, într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei publice sau al bunăstării economice a ţării, pentru apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, pentru protecţia sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora.”

De asemenea, CEDO ”hotărăşte, în unanimitate, că constatarea unei încălcări a Convenţiei constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanţi”.

”Curtea observă că – atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent – nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se mai arată în decizia CEDO.

”Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii (…) Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii – care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România – aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul articolului 8”, mai arată CEDO.

”Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege. Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”, mai arată judecătorii.

Decizia CEDO

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8485 Articole
Author

49 de Comentarii

 1. CEDO cand are de gand sa rezolve abuzurile facute de statul francez impotriva cetatenilor atunci cand au protestat la protestele vestelor verzi si cel al pensiilor? Ca si acolo sunt itentate dosare? Sau cand rezolva problema cu Barcelona si statul Catalan calcat in picioare de Spania? Sau cand rezolva problema legata de transferul ilegal de date facut de firmele din SUA asupra cetatenilor Europeni? Nu de alta dar vad ca CEDO se ocupa de toate lucrurile mai putin de ceea ce este important

 2. Romania n-are decât să recunoască tot ce i se impune, eu n-o să-i recunosc niciodată da’ niciodată pe ăștia pe care-i consider bolnavi!

 3. Asta e tot ce lipsește României în rest avem dă toate ,facturi peste facturi,impozite peste impozite,școală ioc,sanatate ioc,industria la pământ, fermerii faliment gaz,petrol,energie,vandute și datoria publică vreo 60 la sută din pib.Traiasca România esuată.

 4. Daca acel român,care a atârnat opinca istorică, știa ce ii aștepta pe urmașii lui, apoi ședea acasă…

 5. correctie,
  Convenţia pentru apărarea
  Drepturilor Omului
  şi a Libertăţilor fundamentale
  Roma, 4.XI.1950
  Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,
  ……

  nu Romania ci doar Guvernul Romaniei!

  Guvernul Romaniei s-a angajat la niste tampenii
  e numai problema CELORLALTI SEMNATARI,
  Guvernul Romaniei nu poate da lege/oug,
  EI STIAU ASTA, evropenii aia sparti in cwr.

 6. Le 17 mai 1990, l’homosexualité est retirée de la liste des maladies mentales de l’Organisation mondiale de la santé (OMS). À l’occasion de la Journée internationale contre l’homophobie et la transphobie, des dessinateurs et dessinatrices internationaux s’engagent contre les discriminations faites à l’égard des personnes lesbiennes, gay, bi et trans.

  Retinem ce este de retinut din textul de mai sus : pina in 1990 era o maladie mentala… azi ei ei zic ca e noul normal. Asa sa fie ? ? Chiar asa timpiti au fost generatii si generatii de medici ? Personal nici in kurr nu ma doare de ce hotarire o sa ia statul, treaba lor ei au sa dea socoteala cind ajung si ei dincolo… Eu unul, ramin la intelepciunea din vechime scrisa clar in Biblie, si nu- mi schimb opinia dupa legile lor de hirtie igienica.

 7. Ce trebuie acestei țări?.lgbt,trans,emo,demo,droguri,alcool de la vârste cât mai mici,băieții să fie fete și fetele să fie băieti. Vai mama ei dă lume.

 8. În sfârşit se va putea căsători legal şi ultrasul Siemieon cu bărbatul deghizat în basculanta Şoşuakă!

 9. e implicat „consiliul europei” ,
  Consiliul Uniunii Europene a evaluat pozitiv PNRR-ul României

  -treaba e de toti k’ca’tii !

 10. O să vină o vreme vă spun, o să vină o vreme când noi, cuplurile normale ne vom lupta să fim recunoscute legal și protejate, iar pederaștii și mutanții sexuali ne vor persecuta și ne vor interzice dreptul constituțional la normalitate!

 11. Nu mă interesează cuplurile de același sex. Este dorința lor . Dar de acolo până ca pompos numita Curte Europeană a Drepturilor Omului sau a Oamenilor să “OBLIGE” România să i-a o măsură contra democrației ei, a hotărârilor unui Parlament ales, pentru a da satisfacție la câțiva care trebuie să trâmbițeze “Urbi et Orbi” cât sunt ei de diversificați, este obscenitate și nu drepturile omului.

 12. @Obs spune:
  23 mai 2023 la 13:29
  Referendum national si….punct.

  (la ora 13:34 nu apare commentariu lu obs la re-incarcare cu f5,
  cotidianul manipuleaza comentarii!)

  -nu,nu:
  aia vb. de „obligaţia pozitivă”
  nu te poate obliga NIMENI sa participi la niciun referenduum
  decat prin INSELACIUNE -familia e DE UN SINGUR FEL!

 13. Fenomenul exista iar daca statele civilizate au legislatie, ea trebuie sa existe si la noi. Nu este cazul insa, sa sfideze, sa se afiseze ostentativ, sa iasa in strada. Toleranta majoritatii trebuie tratata cu respect asa cum majoritatea trebuie sa accepte acest lucru impus. Liniste, discretie si bun simt, asta asteapta majoritatea.

 14. Deschideti largi portile saloanelor de psihiatrie.
  Doar asa bolile mentale ne vor napadi pe noi si ii vor contamina pe copiii nostri.

 15. * Ciripitorul Bănescu ce zice , sau popa Beșleagă încă n-a aflat ? Exponatele din fotografia din fața Muzeului Antipa , explică lipsa din gestiunea muzeului constatată după Loviluție . * Girafa aia roșie e Clotilde ? Uite așa ne mai cizelăm și noi cu Coana Evropa . Asta până s-o supăra Ion și Gheorghe și bagă *porumbițele înapoi la coteț și pe Coana Evropa de unde a ieșit – adică în Fenicia Feliciei .

 16. Nu o sa se intample in veci.
  De ce?
  Pai, voturile conteaza. Cine isi va asuma asta se va duce dua PNTCD.

 17. Va mai amintiti de referendumul pentru familie dragi romani?ala la care ati stat acasa,ca e al lui dragnea.no,acum culegem ce am semanat atunci.cutia pandorei a fost larg deschisa.

 18. Pai unde e ortodoximea? Cate milioane sunteti? Daca mancati bani de la guvern nu ziceti nimic. Ar trebui sa fiti cu toti ce ii aveti pe catastif xa buni ortodocsi, in strada. Daca se intampla asta intr-o tara musulmana erau cu totii in strada. Preotimea, fariseii, ii critics pe pocaiti ca vezi, Doamne, si-au parasit credinta strabuna, dar tac din gura cand vine vorba de a iesi in strada si protests impotriva lgbthoma

 19. Ba daca aveti deranjuri hormonale si exces de estrogeni de la stiu eu ce mancati Sau din nastere,reglati.va dezechilibrul cu medicamente ,ca in pantaloni tot stiulete aveti.E plina lumea de foctori si terapii serioase.Sau v.a Place prea mult sa l simtiti in dos,nebunilor.

 20. Foarte bine ,ne meritam soarta atita timp cit am ajuns sa fim obligati ca sa facem tot ce ni se dicteaza de la ospiciul nebunilor din Bruxelles. Ne-am dorit sa fim in EU si la fel in NATO, acum incepem sa culegem roadele.Asa ca ciocul mic si nu mai macaniti ,acum este prea tirziu !

 21. „Progres”… UE ati vrut UE primiti. Dupa cum am mai zis, imo suntem intr-un proces accelerat si accentuat de degradare sociala, morala si a valorilor si libertatilor.

 22. Degeaba va isterizatți,părinții poporului român sint foi bărbați, exact ca în imnul țării…Traian și Decebal…
  Acum avem ciucă și Ciolacu….

 23. Trebuie modificata Constitutia tarii si dupa, sa vedeti amenzi de la cedo pentru interzis consum de droguri in Romania.

 24. UE sa emita o DIRECTIVA prin care sa poata fi REPATRIATI TOTI HOTII SI INFRACTORII din Romania care acum sunt bine merci prin Italia ,Grecia, Anglia si ne rad in nas. Sa poat fi judecati si pedepsiti aici in caricatura asta de tara sa plateasca prejudiciul facut statului sau altor institutii cu confiscarea averii daca este cazul.

 25. Era publicate mai demult cu cd oamenii a adunat
  Iohannis la Cotroceni la inceput de mandat, alesi pe spranceana corecta politic de sus.

  Macovei reformatoarea justitiei cu plicuri galbene si dosare fabricate, presedinta Accept o alta coincidenta bizara. Procuror comunist, transferat la justitia neomarxista, om de vaza a lui Soros.

  Orban din Ungaria cel mai corupt politician ca nu-i lasa sa-si faca de cap, ca daca ii lasa era dat exemplu de urmat la nivel european si euro-atlantic.

 26. Urmeaza adoptiile de copii in cuplurile homosexuale. Sa nu ziceti ca nu v-am zis.

 27. aveti ce meritati …daca ieseati la Referendumul referitor la Familie, astazi Nu se intamplau toate cate sunt… ati fugit de dragnea si ati dat de dracul. nu ca l-as fi avut la sufelt, insa aici avea dreptate, nu-i asa…?

 28. Pai ba daca va iubiti ce va mai trebuie ba „ceferticat” la primarie. Vreti sa bagati birocratia si-n poponareala? In loc sa va mozoliti va place sa va pierdeti timpul pe la ghisee?

 29. Ăştia sunt disperaţi să ne reeduce, dar cauza lor e pierdută. Bolnavi mintali. Cât mai suportăm şi ong-urile astea finanţate din afară care le fac jocul, din păcate cu trădători din interior?

 30. Una e sa recunosti ca exista cupluri si cu totul alta e sa accepti ca un astfel de cuplu formeaza o familie. Urmatorul pas care o sa fie, adoptiile facute de catre astfel de “familii”?

 31. Este anticonstituțional!
  CEDO nu poate obliga!
  Mai sînt alte țări din UE ce nu recunosc decît căsătoriile.
  CĂSĂTORÍE ~i f. 1) Convenție încheiată printr-un act de stare civilă între un bărbat și o femeie, care și-au luat obligația să întemeieze o familie. A lua în ~. A da în ~. 2) Trai în comun al soților; căsnicie. [Art. căsătoria; G.-D. căsătoriei; Sil. -ri-e] /a (se) căsători + suf. ~ie
  sursa: NODEX (2002)
  PS Puțin le pasă celor de la UE, ONU, CEDO de acești năpăstuiți ai soartei. Doar ne rîcîie folosindu-se de ei ca să ne abată prvirea de la lucruri cu adevărat însemnate. A trecut noua lege, a cîta, a învățămîntului cu barnevernet (răpitul copiilor) cu tot.

 32. @Rammstein
  Am o noutate pentru tine: nu apare Decebal în imn!
  Vii cu niște chestii…

 33. De drepturile oamenilor morti cu zile in spitale in perioada plandemiei s-a interesat cineva? Dar de drepturile celor care au fost constransi sa se intepe cu serurile criminale,celor arestati la domiciliu,care nu si-au putut vedea sau ingropa mortii…bine ca le pasa de drepturilor unor bolnavi care vor sa perverteasca pana si copiii. Imi este lehamite de tot ce ne-a parvenit de la americani via Ue!

 34. Din punct de vedere Natural actul de homosexualitatea nu are compatibile cu viata sau repruducerea ei.Homosexualitatea este un act stric legat de trairea sexualitatii ,fie e o placere,fie un deranj hormonal,fie legat de sfera psihologicului,sau imbinate intre ele.Raspunsul si rezolvarea trebuiesc privite de la caz la caz,de aceia este si greu de acceptat de catre marea majoritate a oamenilor care traiesc avand ca scopul primar,creiera unei familii in scopul continuitatii vietii si al unei noi generatii.Daca de Maine toti ar fi homosexuali si nu mai vrem sa procreem atunci al disparea,in consecinta trebuie sa pastram naturalul si scopul nostru terestru.Sipmlu !

 35. Cine schimba Constitutia ca „obligatia” sa fie posibila si cine va vota referendumul de adoptare ? Altfel, facem poezii de adormit copii !

 36. Ati votat un sasalau
  Nalt, frumos si mutalau
  Il vedeati al III-lea Carol
  Ce e drept mai mototol

  Dar din nou v-ati pacalit
  Neamtul vostru-i parazit
  Mai tot timpul e-n plimbari
  Cand nu tace, doar mascari

  Spune el la conferinte
  Frecventate doar de zdrente
  Ce se dau drept progresiste
  Dar in fapt sunt sodomiste

  Ei ne vor deschisi la minte
  Sa sorbim a lor cuvinte
  Si sa luam drept nobilime
  Tot ce e stricat in lume

 37. Cuplurile formate din persoane de același sex nu pot avea – sau nu sunt de natură a avea – descendenți naturali, nici nu pot, potrivit legislației române, adopta copiii, deci nu pot constitui familii care să fie protejate de hotărârea CEDO.
  O fi vorba de recunoașterea căsătoriilor în decizia CEDO și nu a familiilor așa cum lasă de înțeles articolul și/sau declarația asociației ACCEPT.

 38. O fata mai gasesti, dar un prieten…greu! Si cand te gandesti ca M.Macovei s-a tamponat cu un motociclist. Ghinion! Dac era un TIR… alta vorba!

 39. Autorul a mers pe fenta ca toti amatorii. Avocatul Rapcea a explicat pe intelesul oricui ca nu reiese de nicaieri ca Romania trebuie sa recunoasca ‘cuplariile’.

 40. @Rusinica!
  -nu e caz de „mers pe fenta” ci de diversiune,
  „autorii” au alte interese, sint fatzarnici, propagandisti soft-core sau hard-core:
  ei trag concluzii DUPA CUM LE CONVINE!

  autorii astia necinstiti se folosesc de numele de Romania ca de Bujia sau Pedeapsa,
  ca de un nume propriu si tziganesc.

 41. Ei, nu-i chiar asa. Fireste, au si curcubeii dreptul lor la placere. Problema ar fi ca si ei trebuie sa-nteleaga ca nu ne pot fi simpatici. Pur si simplu noi nu „suferim” ca ei… Ar trebui ca lumea asta in perspectiva de globalizare sa le asigure un teritoriu, un „cuibulet” de fericire multicolora, unde sa se simta ca acasa si sa traiasca fericiti si, daca vor reusi, sa se inmulteasca in legea lor. Propun orasul San Francisco care e vestit pentru majoritarii care-l populeaza. (scuzati expresia, dar asa se zice…hihihihi)

 42. …dar de ce sa recunoasca romanica cuplurile?…avem absolventii de cursuri universitare-medici, ingineri, profesori etc-carora nu li se recunosc aceste calitati in alte tari…examene de echivalare, alte cursuri suplimentare…si nu a mai obligat nimeni acele tari sa le recunoasca certificatele, diplomele…doi: legile au caracter general, sunt adaptate la comportamentul majoritar…de ce am modifica o multime de acte normative, din toate domeniile pentru o mana de homalai?…daca simt ca nu au drepturi aici, nu-i tine nimeni cu forta, pamantu-i mare, sa mearga unde li se asigura recunoasterea…altfel, problema este falsa…au drept de mostenire-exista o multitudine de forme de a-si incredinta bunurile, incepand cu testamentul…se pot gira pt credite-bancile sunt interesate de valabilitatea garantiei, nu de relatiile intre imprumutat si girant…samd…samd…sa-i ia cedo si sa si-i bage in dos!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.