Hoții strigă „Mincinoșii!”

În plin război în Europa, în plină campanie de dat cu stîngul în dreptul în materie de guvernare, în plină decădere a presei și într-o perioadă de consum disperat de știri despre front și despre război, mai izbucnește un scandal.

Un ONG  cu legături externe și cu preocupări în domeniu se oferă să pună la dispoziția guvernanților un mecanism de supraveghere a știrilor false pe internet. Inițiativa seamănă cu o fabulă despre broaștele agitate și zgomotoase. Cineva se oferă să liniștească atmosfera de pe baltă și spune că știe cum să controleze orăcăitul. Și scandalul ia proporții că muzica broaștelor este amenințată cu bîta și cu toporul!

”Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, al cărei scop este acela de a scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi „fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina”, scrie Profit.ro.

Nu avem de-a face cu o știre falsă și nici cu o preocupare tembelă. Chiar se lucrează la așa ceva. Pe de o parte, presa română este așa cum este: o moară de tocat vorbe și de colportat știri cosmetizate, de vînat trăznăi, postări și declarații. Granița între postările personale pe Facebook și site-urile de știri este aproape imposibil de detectat. Enormitățile redactate „la liber”, pe cont propriu și pe bloguri și părerile halucinatorii trec ușor pe site-urile de știri și sunt luate drept expertize și probleme majore.

Pe un asemenea fond, toată comunicarea este alterată. Politicienii lansează la greu enormități, promisiuni deșarte și dume, iar presa îi galonează cam la același nivel. Ar fi nedrept să ne plîngem că o politică serioasă și comunicări oficiale solide nu beneficiază de reflectare fidelă. Politica este șchioapă și oglinda în care se reflectă este și ea strîmbă. Și, când politica minte la greu, presa românească fantazează pe măsură.

De ce guvernul Ciucă este preocupat de asta? După părerea mea, generalul nu înțelege ce i se întîmplă și de ce o încasează din oră în oră și pe zeci de site-uri. Este atît de departe de o înțelegere a comunicării,  încît merită iertat pentru naivitatea sa. În schimb, Raed Arafat, erou public pe vremea lui Traian Băsescu cînd era onorat cu manifestații de susținere, s-a transformat într-un fel de ciuca bătăilor pe vremea guvernelor Cîțu și Ciucă. Și acum suferă ca un cîine neînțeles. Nici el nu pricepe cum s-a putut ca de la un fondator de mecanism național de salvare să îmbrace o haină de inamic public. Vanitățile sale de mare sculă în salvări și gestionări de situații critice l-au îmbătat cu aburii gloriei și vede roșu înaintea ochilor dacă pe net oamenii îl poreclesc „Arahat”. Publicul este nemilos, iar judecățile sale, adesea bulevardiere. Ele trec repede în spațiul știrilor, al comentariilor și al părerilor din dezbateri. Imaginația și mîndria lui Raed Arafat l-au făcut să se creadă că-i un bun de export, „un cadru” de neînlocuit la comanda oricărei operațiuni de criză. Așa se explică de ce la DSU s-a și lipit această propunere de platformă informatică, la care au achiesat repede CNA-ul (responsabil în întregime de decăderea limbajului și calitatea prestației de pe televiziuni) și guvernul României, luat și el în șuturi de dimineața pînă seara, chiar și noaptea în somn.

Guvernul Ciucă, iritat că a a ajuns repede o ciucă a bătăilor din mass-media, încearcă să se spele pe mîini de acest proiect. „Este venit din societatea civilă”, iar executivul, nevinovat și deschis cooperării.

Cine mai ia în serios un guvern după ce a devenit mare producător de fake news și a plătit bine televiziunile, site-urile și asociațiile culegătoare de scame? Ce reglementare se poate produce fără legislativ și fără o colaborare cu principalii editori din piață? O platformă importată de la americani sau de la englezi și dreasă pentru România nu va produce decît aceleași efecte ca și democrația originală.

Ați auzit cumva despre o dezbatere privitoare la calitatea informațiilor din presă (ca să nu zic fake news!)? Principala preocupare a politicienilor este să se „vadă bine” și să nu le sufle nimeni în ciorbă. Ceea ce este deja o formă de sălbăticie politică.

Nici „strigătele” unora că suntem la un pas de introducerea cenzurii nu mi se par corecte. Unii au făcut o ofertă (cu gîndul, probabil, la niște bani! ), guvernul a văzut în asta o scăpare de bîlbe și de înjurături la adresa sa, iar jurnaliștii au strigat din răsputeri că le este amenințată o libertate ieșită mult dincolo de orice regulă și normă profesională.

Presa lipsită de reglementări, plină de amatori și improvizații face scandal că lumea politică este ieșită de sub normele justiției și ale moralei.

Rîde ciob de oală spartă pare a se fi transformat acum în „mincinoșii strigă hoții!”.

Sau viceversa!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 79

80 de Comentarii

 1. E vorba, iarăși, de înfricare.
  Gugîl, epăl, feisbuc și alții ne cunosc în mici amănunte. De ce n-ar fi în stare provaidării de internet și celulare din țară să facă fiecăruia, automat, o bază de date?

 2. Părerea mea,.ONG-urile trebuiesc trecute sub un control strict,. Mai bine și mai cinstit DESFIINȚATE. Nu e cazul de ele. Produc doar haos și sunt doar frânarii la orice. Eu de mâine le-aș interzice..Pe urmă,.. Cum un personaj politic, care simte, știe că e incompetent, nu se pricepe nici cu zeci de ”suflători”, alții ”specialiști” pe sprânceană, nu se dă la o parte și să zică cinstit că nu e de el,. Demisia e ceva firesc, normal, mai ales in situații in care nu produci rezultate.

 3. România a plătit anticipat (ca la bordeluri) ȘAPTE BATERII de ruginituri Patriot.
  Până în anul 2020 am primit DOAR O BATERIE.

  ÎNTREBARE:
  Mă Ciucă, unde sunt celelalte ȘASE baterii de rachete?

 4. „Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot.”

  „Până în momentul de față au fost plătite patru din cele șapte sisteme”

  Mă Ciucă, mă, unde sunt celelalte 3 baterii Patriot, căci văd că SUA dislocă, în aceste zile, în Polonia 2 sisteme Patriot?

  Erau bune sau nu la casa omului 1gospodar” celelalte 3 sisteme Patriot?
  (chiar dacă-s ruginite, le frecam noi cu peria de sârmă, le dădeam cu grund și apoi cu vopsea galben căcăniu, tentă liberală.)

 5. Culmea este ca in aceste ONG-uri sunt fel de fel de trepadusi care tipau ca arsi la fel de fel de initiative legislative care nu erau pe placul lor. Comunistii au fost mici copii pe langa acesti neomarxisti. Nu putea sa lipseasca ,,faimosul” Arafat ! Chiar nu poate fi inlaturat, chiar daca pe fruntea lui scrie MI6 sau Mossad, sau si una si alta !?

 6. Iohannis şi gaşca securistă au pregătit din 2020 cenzura.
  O experimentaseră în pandemie cu închiderea unor publicaţii precum Justiţiarul sau Ortodoxinfo, Cotidianul fiind printre putinele voci care au protestat atunci, dar aceste măsuri de cenzură drastică au fost anunţate straveziu şi demarate prin „Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024“, adoptată de Klaus la 3 iunie 2020, când făceau altă cenzură (cea de „pandemie“), şi, prin acest document, se anticipa, de la început, şi viitorul război „de la Marea Neagră“. EI „anticipau” sau ştiau ce ne pregătesc?

 7. Nu prea mai sunt bani pentru a milui presa democratică. Și atunci e firesc ca aceia care au lăutărit pe bani frumoși, acu să cipcirească pe gratis.
  Iar domnul Arafat, pentru că are urechea fină și îl are consilier pe domnul Radu Tudor, îi va premia pe cei talentați cu premiul Steaua fără nume (nu, nu steaua aia, cei cu ani mai mulți știu despre ce e vorba).

 8. Alinierea bezmatica la toate derapajelor normalitati (considerata de majoritatea), gen anticrestinismul islamistilor aciuati prin cea Europa, LGBT-ismul occidentalilor, …, doar, pentru a da bine si „democratic, creaza anomalii dezastroase tip Putin (care in propaganda imperiala reea tocmai motiv derapajele amintite). Cat despre guvernul nostru, ce face doar politica (care de trei luni „cauta si face” solutii pentru energie belitoare de fraieri), daca tot nu-i in stare sa faca ceva concret, in cinismul si cu satisfactia meschinului gaseste noi si noi motive pentru alimentarea si perpetuarea stari de panica pentru pacaliti si jumuliti acestei natii, „monitorizarea” disperatilor de swenzational din presa nefiind altceva decat alta tema de acoperirea a neputintelor si bulelilor guvernamentale/prezidentiale si nu in ultimul rand a paratului sef facator dse bine de la DSU (romanului cu ambat si ifose de mega indispenasabil numit Arahat).

 9. @Marele Rus: cred si eu ca ai acum o apasare: de unde IP, de unde stiri fake din capul tau..La vreme de razboi,ca si la vreme de pace,cam toti borfasii internetului sunteti inamici!
  Intelegem ura voastra,nu e de azi,de ieri,dar chiar ma bucur ca Guvernul chiar ia masuri impotriva presei online,sub orice critica din toate punctele de vedere
  I-au inchis americanii Facebook si Twitter lui Trump care era presedinte, si lansa cam 3-4 minciuni zilnic, i Guvernul Roman ,in conditii de razboi la granite sa lase sa treaca veninul propagandei rusesti?

 10. „De fake-news-urile răspândite de tot felul de troli ticăloşi ori de idioţi utili ne mai apărăm, poate, pentru că am mai pus şi noi mâna pe câte o carte, pe care am şi deschis-o. Însă, ce ne facem cu vrăjelile împrăştiate noaptea, ca hoţii, de oficialii Statului Român. Un stat populat la vârful său de tot felul de incompetenţi. Poate va fi ultima oară când îmi permit luxul de a folosi cuvântul ”incompetenţi”, pentru că dacă intră în vigoare platforma de depistare a fake-news-urilor a Guvernului, atunci un astfel de comentariu va fi şters automat. Dar am o soluţie: în loc de incompetenţi voi scrie competenţi, însă cu ghilimele. Poate că cenzorii domnului Arafat nu se vor prinde.” Sorin Avram

 11. „fondator de mecanism național de salvare”? Secu’ a fost „fondator”-u’, și de-aia-i și azi parte dîn M.A.I.-u’ stalinizd! …proiectul „băltea” în așteptare de pe vremea lu’ Ceașkă (ca orice lucru într-adevăr necesar în soțîietate, pe vremea aia!), era copiat după modelul franțuzesc, cu similitudini în Portocaliya („bombeiros”) și alte state europene. Gruparea din Secu’ ce-l avea în sertar a decis să-l înceapă ca pe un proiect-pilot, la Tîrgu’-Mureș (la acel moment, cel mai bun centru medical din Rr), și fiindcă orașul era divizat etnic în urma lui 20 martie 1990, au optat pentru balestinianu’ ăsta, mai ales că știau despre el că îl pasiona „Urgența” ca urmare a celor văzute de el în Balestina natală aflată în război, și că era fostul lor TURNăTOR din cadrul comunității de „studenți” arabi de dinainte de 1990. Așa l-AU INVENTAT pe Slăvitu’ Kondukător, dupa care au dezvoltat afacerea inclusiv cu cei 2% din impozitele noastre pe salarii, de pînă și pompierii analfabeți din subordinea lui au ajuns să se creadă, fiecare, cîte-o jum’ate dă arrahat, și să fackă garagață în public!
  Realitatea e că serviciul lui dublează „Ambulanța” din M.S., și că în situațiile de criză din 3 decenii s-a comportat lamentabil, că ăsta-i nivelul real a’ Ieroului. Sunt buni să coboare infarctizații cu scaunul, de la etaju;’ 4 a’ unui bloc, să mai dea cîte o inzecțîie dă „întărire”, chiar și (unii, nu toți…) să mai facă re-suscitarea la cîte un leșinat, și ATÎT! Sirenele-s pentru Niuiorc, nu pentru Orăștie!
  „un bun de export”? …DA, sunt sigur că vizita lui la Tel-Aviv a fost pentru momentul cînd va fi debarcat oficial, și i s-a promis că acolo va fi protejat, că întregul Israel e sub protecție, și un balestinian care a făcut servicii amerolicilor în Rr nu afectează, mai ales că penzia îi va fi plătită de la aliații „Elbit” dîn Bukale.

 12. Sau poate e un blestem pentru Marean „Ceaușescu”. Să se ia pe stradă de politicieni pe gratis.
  Și să se pozeze cu madam Turcan ca să-i îmbunătățească ratingu’.

 13. ONG-urile ar trebui sa fie obligate sa-si declare public sursele de finantare, iar cele finantate din strainatate ar trebui interzise.

 14. Tot ce trebuie să facă „aleșii” este să respecte Constituția, că doar nu e degeaba acolo. Au calcat-o in picioare in ultimii 2 ani și le-a mers. Problema este că devine regulă.

 15. Silviu Predoiu a amintit o serie de calificative care ar putea intra intr-o baza de date. Cum scrii Ioha, cum apare automat calificativul…
  Va amintiti?
  ” măreţ conducător, iscusit cârmaci, neobosit erou, cel mai de seamă erou printre eroii neamului, eroul păcii mondiale, ctitor de geniu, geniul Carpaţilor, simbol viu al năzuinţelor, marele tribun al neamului, fiu luminat al patriei, iubit conducător, măreț conducător… ”
  Cum se umplu unii de ridicol!

  Am ințeles că respectivul ONG își caută sponsori în străinătate.

 16. Nu pricepe cum s-a putut ca de la un fondator de mecanism național de salvare să îmbrace o haină de criminal. Arafat Criminal, se intelege? Uite ca eu nu am nici un fel de retineri si tact.

 17. Ce? Omul se informează și de pe net. Zvonurile sunt preluate rapid și multiplicate! În timp relativ scurt oamenii afla ca situația ipotetica li se potrivește și bineînțeles și soluția care e tot pe net!!! Dar SOLUTIA amplifica problema macro la nivel de societate lipsa carburantului, coada pașapoarte, ulei, etc… Omul are standarde înalte și în lucrurile pe care le poate face acasa asa ca nu le mai face le cumpara! A devenit prea temător! Nu poți face auto, TV, etc. DAR poți praji cartofi, peste; pâine și multe altele!!!

 18. O sa reinvatam sa vorbim codificat in dodii, ca pe vremuri…
  Rumanu e nascut poet si pe deasupra bascalios.
  Pana se prinde inteligenta artificiala, schimbi codul.
  Problema raman turnatorii troli, gherilele digitale pe fiecare for, asa cum fosgaie agitati acum, ca niste vajnici ultrasi prinsi in febra vendetelor personale. „Razboiul fu ocazia…” — vorba celebra!

 19. DOM’ZIARIST! SE SCRIE DR.ARAHAT!CASTRAVETELE RUJAT!AMBULANTIER! BRE MA…CIUCA DATI-L AFARA!

 20. Tema ‘călușului’, și nu vorbim desptre vestitul dans popular, este tratată cu ușurință, odată instaurat va produce consecințe asupra celor care ‘vor îndrăzni’ să găndească altfel, prin noutatea și avalanșa evenimentelor de fiecare zi istoria se uită ușor !

 21. „În spatele oricărui adevăr de necrezut stă întotdeauna o minciună credibilă. ” Sau: „Un adevăr spus pe jumătate este mai periculos decât cea mai bună minciună. ” Numai cel care le cunoaște pe amândouă este în măsură a le deosebi. Altfel, ambele pot fi acceptate de unii și respinse de alții atâta timp cât nu sunt supuse unei evaluări complet neutre, bazată pe dovezi. Întotdeauna adevărul a fost relativizat acolo unde interesul a cerut asta în mod imperativ. Astfel a ajuns să fie când simplificat sau divizizat până la negare, când amplificat pină la „infinitul celui mai mare divizor comun.” – Nimic nou sub soare. – Acesta este un fake news.-( Sper ca aplecații și aplicația să constate fără să-mi solicite explicații și să dea un comunicat oficial. )

 22. Dr. care ameninta ? Nu cred, este o stire falsa, dr. Calafat arunca cu pietre in rachete conform traditiei.

 23. Increderea poporului in cei pe care ia votat s-a dus,DEGEABA INTRODUC CENZURA<OAMENII CARE AU FOST MINTITI FRAIERITI ANI LA RAND DE UNII SI DE ALTII NU SE MAI UITA la tv si mass media platita de ei ,pentru a se informa.Asa cum inainte de 1989 ,oamenii ascultau mai cu foc EUROPA LIBERA ca era interzisa[acum nu],asa va fi si de acum intainte ,lumea se va informa din alte surse ,chiar din vorba in vorba ,din om in om.Din toate informatiile fake ,bazaconiile de pe NET,oamenii inteligenti ,judeca,selectioneaza,analizeaza.nu iau totul asa cum se prezinta,si cum au impresia guvernantii.Toti cred ca toata populatia este asa de proasta ia toate informatile si le inghite pe nemestecate.
  Nu stiu sa fi dat acordul unor ONG,fundatii asociatii sa ma reprezinte ca societate civila.Aceste ONG ,sunt gresit intitulate societate civila ele ,ii reprezinta pe ei [voluntari, in realitate platiti]si pe cei care i-au platit,le-au facut donatii substantiale.Ei nu sunt cureau de transmisie ,a dorintelor societatii civile.Consider ca daCA AR FACE GRATUIT <BENEVOL ABSOLUT TOTImaginea lui aduce un deserviciu aceste guvernari,daca mai este mentinut pe post.El nu are cum sa aiba empatie,grija respect fata de poporul roman,chiar il doare in basca de suferinta noastra.poate si din aceasta cauza i se da atata libertate,sa ne joace in picioare.Du-te tu roman in alta tara sa-ti bati joc de populatia respectiva,se poate?Arahat si-ar permite in alta tara sa zica SPP ,pentru un jurnalist,,ia-l de aici,,?

 24. Si dacă cel mai mare fake news la care participa toată lumea este filmul războiului? Războiul asta ca și covid-ul pare a fi pricina tuturor nenorociților planetare,pentru muritorii de rand doar,nu pentru îmbuibați zilei. N-au fost războaie crunte și de mai lunga durata pana la „invazia” Ucrainei? Și n-au năvălit peste oameni frigul și foametea și tot ce mai urmează planificat invocând cauza Ucraina. Sunt jurnaliști independenți care filmează în paralel tot ce se întâmplă în Ucraina și ceea ce transmit sunt scene total diferite de cele de la TV.Nu spun care ar fi varianta mai apropiata de adevăr dar dacă suntem toți figuranți ai unui film horror și confundand filmul cu realitatea devenim victime sigure ale credulitatii excesive?

 25. Atunci in 2020 au cenzurat si veghepatriei si r3media din ce tin minte.
  Asta cu cenzura,aia de la ancom dau o decizie,cei de la sri-dnsc-cert.ro fac o lista,e bagat si mapn-ul,in sfarsit toti astia plimba hartii care ajung la operatorii telecom(furnizori le zic ei) si operatorii fac un blacklist de ip-uri in principiu in niste routere agregatoare(practic sunt ca niste filtre- de exemplu pe la firme sunt implementate ca sa nu poti face videostreaming in timpul programului sau sa nu accesezi site-uri de job-uri etc)
  „presa romana asa cum este” si-a facut treaba in „pandemie” sau cel putin o parte a ei,aia neplatita de guvern,foarte urat.
  cat despre baietzasii astia,a venit scadenta adica Falimentul si se vor macelari intre ei.
  din poza.
  bode e sifonul sri iar mai e condus de o tanti fosta secretara a lui boc
  ciuca,asta cu plagiatul e jucarie,mai frumos e ca a „condus” o batalie care se daduse cu vreo saptamana inainte
  arafat e mi6 supusul reginei,omul e adus de fosta securitate la 16 ani in Romania in 1981,”achizitii” in pandemie,”fundatia smurd” care toaca 1 miliard euro din bani publici etc
  -ultimul dar „primu in stat” iohannis parca,experienta multa,ii placeau copilasii in 1990,6-7 case,niste bani dositi pe la viena cica,sotia fata unui fost securist.
  treaba „o sa doara” a venit „scadenta” „informatiile” exista” si baietzasii e „pa lista”
  referitor la ce spun alti comentatori,o singura baterie patriot si aia neoperationala.
  google,apple sau facebook,cunosc,iti vand datele pentru marketing targetat,costa cam 20$ datele unei persoane
  acum mai e ceva,Cunosc Domeniul.Timp de 2 ani „statul roman” a purtat un razboi psihologic/hibrid/informational impotriva propriilor cetateni folosind „mass media” cumparata in 2020,mai tineti minte,exista si un excel cu banii care s-au dat si trusturile media care au primit.Au folosit tehnici sofisticate sau atacuri tip „forta bruta”.cam tot ce se putea folosi.
  A venit Scadenta

 26. Să-i dea Dumnezeu sănătate Maestrului Brâncuși că a creat o capodoperă simbolică pentru poporul român…Coloana Infinitului!!..întrebat la o expoziție ce reprezintă lucrarea, Brâncuși a zis „..prostia la români!!..Și care-i limita?..infinită a spus Brâncuși !!”…

 27. Este o nebunie! In limba română sunt cuvinte cu mai multe intelesuri depinzand de accent, de context… Daca se admite asa ceva, cum oamenii sunt zelosi, se va crea un dictionar de cuvinte interzise. Este greu inceputul…

 28. Noi avem pnl eprele in frunte cu arhahat care ne „apara”.Stim cu totii ca bratianu pnl-ist a fost ministru de interne in 1907 si a ordonat sa se traga in taranii nevinovati.

 29. * nu mai corectez erorile de tastare,nu ma ajuta autocorectul de data asta.

 30. Nu știm cu precizie ce este mai periculos: Faptul că suntem mințiți sau că nu-i mai putem crede pe cei care ne-au mințit ori au ascuns adevărul?

 31. Înțeleg și, chiar dacă având inima îndoită, aprob cenzura pe timp de război pentru că este o armă foarte puternică. Nu înțeleg însă cenzura în situația de față. Nu suntem în război cu nimeni. Mai mult: guvernul, UE și licuriciul se jură că ei fac tot posibilul pentru a evita o confruntare cu Russia. Atunci ce rost are filtrarea opiniei cetățenilor cu privire la ce se întâmplă pe teatrul de operații? În plus, părerilor și judecăților despre calitatea guvernării și competențele celor care ne conduc li s-a dat liber imediat după evenimentele din decembrie 1989. Și ni s-a spus răspicat că așa e în democrație. Ce facem? Ne întoarcem la comunism sau și mai rău la fascism?

 32. Mai întâi măiestre eu nu am înțeles de care parte sunteti.Apoi Arafat și-a transformat numele in „renume”și uite cum a ajuns cam la nivelul lui Catu in sondaje.De fapt între Johaniss și Catu.Arahat a numit acel „grup de specialiști” care s-au ocupat de pandemie apoi tot el a participat la închiderea spitalelor care nu trebuiau închise(Foișor).Arahat s-a transformat într-un neomarxist .”Afacerile” făcute în în timpul pandemiei nu le uita nimeni,pe lângă toate astea e și un trădător .I-a trădat pe ce-i ce au ieșit în stradă pentru el.Acum s-a gândit că pumnul în gura presei ar fi ceva bun pentru el.Pe zi ce trece se baga in rahat acolo unde-i este locul și asta o face cu ajutorul „societății civile”.

 33. Sigur este initiativa celor mincinosi-arahat,catu et. comp-care au zacusca in chiloti.

 34. ma uit la indivizii din poza:ciuca ,adica maciuca,bode,adica buda,arafat,adica rahat.

 35. ma indoiesc de tot ce vad, cred ca am fost un inchipuit cand credeam ca a spune militar inseamna a vorbi despre o persoana deosibita, instruita, altruista, demna, gata sa se jertfeasca pt tara, iar generalul era o culme a pregatirii…ce avem niste valuri, valuri pe la TV…

 36. Săptămâna care vine va fi „Săptămâna sperietorilor” în România și Polonia. Rușii au nevoie de o populație panicată în aceste două țări. Narativele vor ținti: carburanții, magazinele (consumul), refugiații, sistemul bancar (oamenii vor fi speriați ca să vrea să-și scoată banii din bănci ca să-i pună la ciorap), frica de război, butonul nuclear al lui Putin, etc.

  Cand Kuzmin invita rusii din România să i se plângă la ambasadă dacă le sunt lezate drepturile, asta înseamnă „valuri în lighean” care pe mulți i-a dus cu gândul la narativul invaziei în Ucraina, Moldova și Georgia. Ignorați, fiți vigilenți și cu mintea rece!

  Și nu jucați „Дурак” (joc de cărți) cu rușii. Ei niciodată nu joacă cinstit! Vitalie Calugareanu

 37. De dimineață m- am prezentat la poarta unui PENITENCIAR din colonia de Est a UE , cu mâinile ridicate ca sa nu creadă paznicii că sunt vreun rus travestit : P-” Ce vrei , omule ?! ” ..
  Eu-” Vreau să mă cazez înainte de sentința !’ ; P- ” Zău ! Da’ ce-ai făcut ?” …Eu- ” Am scris pe internet că UKRANII AU CUCERIT MOSKOVA !” …
  Paznicul : – ” Hai , mai , pleacă de aici , nu avem locuri de cazare .Poate daca scriai că rușii au cucerit KIEVUL , te cazam imediat ! „… Deci , ATENTIE LA …NESTENTIE !

 38. Maestre, zi-ne si noua cum se numeste ONG-ul asta, adresa si numeme membrilor, sa-i cautam si sa le multumim. Eu dau cu tigaia.

 39. O tânără din Rusia care protesta ținând o pancartă albă neinscripționată în mâini a fost săltată de Poliția locală. Momentul a fost filmat, devenind viral pe internet.
  Asta-i tara pe care v-o doriti, filosovieticilor?!
  Faceti pe vitejii pe tastatura, cand, de fapt, visati democratia criminalului Putin.

 40. Am mai scris: Ce legatura are latraul arafat de la dsp cu ceea ce se vrea implementat? De ce latraul arafat? Ce pana prostului se pregateste Romaniei in legatura cu acest Editat?! Pare ca se pregateste plantarea in locul plavanului pentru urmatorii 10 ani fara alegeri sau cu alegeri pe model clotilda la sector 1 bucuresti!

 41. „Milioane si miloane , Milioane de oameni cintind ! „-Slava Conducatorului iubit si a gowernului sau de kakao ” ! „Slava Parlamentului inexistent , slava pensiilor speciale , slava justitiei corupte , slava „- tov Lenin !

 42. @ Miruna – VIATA BATE FILMUL……..pentru ce ai afirmat dumneata eu am primit doar -„Shit „de la multi „aparatori ai democratiei ” .

 43. „Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că a lansat o inițiativă, împreună cu mai muli reprezentanți ai altor ONG-uri și think-tank-uri, de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern și ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.

  ”Este 100% o inițiativă de ONG-uri, noi și alte ONG-uri – Nicoleta Fotiade de la Media Wise, Ionuț Codreanu de la Active Watch, Alex Văleanu de la True Story Project, Mircea Toma de la CNA și alții. Noi am pornit această inițiativă pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la pașapoarte.”

 44. 22 decembrie 1989, Program TVR

  13.00 Telejurnal
  13.25 Agricultura – programe prioritare
  13.45 Deplină unitate în patria română. Versuri patriotice, revoluționare
  14.00 Un singur gând, o singură voință. Cântece muncitorești
  14.20 Construim mult și frumos. Documentar
  14.40 Mândria de a fi cetățean al României Socialiste. Documentar
  15.00 Pauză
  19.00 Telejurnal
  19.30 Congresul al XIV-lea – Congresul marilor victorii socialiste. Programul Partidului, program de muncă și de viață al întregului popor. Documentar.
  19.50 România în lume. Congresul al XIV-lea, o politică externă realistă și constructivă de pace și largă colaborare internațională
  20.10 Hotărârile Congresului al XIV-lea al Partidului. Mobilizator program de muncă pentru întregul nostru popor
  20.30 Copiii cântă patria și partidul. Program literar-muzical-coregrafic.
  20.50 Tinerețe – educație – spirit revoluționar. Pregătirea politico-ideologică, componentă esențială a educării revoluționare a tinerei generații.
  21.10 Cu patria în inimi. Cântece patriotice, revoluționare
  21.40 Telejurnal
  22.00 Închiderea programului.

 45. ce i-a facut politistul unei tinere care vindea ghiocei in 2021 pt ca nu voia sa se prostituieze. Ce au patit cei agresati pusi la pamant si incatusati pt o masca nu pt un protest? Ai uitat ce a pati Josefina Pascal noaptea? Dar in UE unde cainii muscau manifestanti? Ia de la Mihai Eminescu „Virtutea pentru dânşii ea nu există. Însă
  V-o predică, căci trebui să fie braţe tari,
  A statelor greoaie care trebuie-mpinse
  Şi trebuiesc luptate războaiele aprinse,
  Căci voi murind în sânge, ei pot să fie mari.”
  din https://www.versuri.ro/versuri/mihai-eminescu-imparat-si-proletar-_e517.html#

 46. „o dezbatere privitoare la calitatea informațiilor din presă”
  -in cadrul CLUBULUI ROMAN DE PRESA???????????????????

 47. Justificam o crima cu alta crima?!
  O hotie cu alta hotie?!
  O prostie cu alta prostie?!
  Filosovieticii pupa-n dos pe Putin pentru ca l-au pupat si pe Ceausescu?
  E imoral, dar asta se intampla?
  Nu e crestineste. Dar ce mai conteaza!

 48. Știri adevarata: Arafat si-a inaintat demisia prim ministrului Maciuca. Maciuca i-a primit-o și l-a asigurat ca i-o va semna daca-si face implant de par și implant de timbu vocal cu cap de gaita.
  PS. Prim ministrul României a fost azi la patinuar ca să testeze gheata. După ce si-a pus patinele în picioare și a pășit pe gheata, a testat-o de 100 de ori. La intreburile ziariștilor privitoare la calitatea ei, prim ministrul nu a putut răspunde deoarece unitatea mobila a incisivilor și caninilor era în plina acțiune de clantanire. O ziarista i-a propus sa folosească fixativ de par ca sa si-i pună pe poziții de atac.

 49. @gelu Imoral esti tu cu propaganda ta prorazboi si un ipocrit ordinar cand evoci crestinismul pe care tu il urasti. mars sub lemne, potaie ..

 50. grupu’ infractional organizat(statul) ,dupa ce a delapidat 56 000 000 000 x 5 ron ,cauta sa ascunda adevarul ,cica e fake news,iar acum vor sa ne ia la oaste sa le aparam interesele.
  ps. sa ma pi si pe voi si pe antena 3

 51. Tovarasi filisovietici, voi ati invadat si distrus Ucraina si precum marele criminal Putin, acuzati pe altii ca vor razboi.
  Cine intra la mine in ograda se bucura de toata atentia mea. Pe viata si pe moarte.
  Nu e valabil pentru filosovietici.
  La voi e proprietar tovarasul Putin. Pe bunurile si mintea voastra.
  Nu cred ca postati din Romania!

 52. Atentie Gelule,pupatul in fundul celovecului Putin e interzis insa e de bun augur pupatul in fundul ruginitului de la Casa Alba ? Asta asa,ca sa stim si noi .

 53. Lasati bey liberi postacii sa se etaleze fiecare ca sa vedem si noi care sunt putinistii distrusi la cap si analfabeti pe viatza,toti niste primitivi ca rusnacii putinisti.Sa vedem ce le bubuie intelectul care reiau ei si trantesc,ca niste papagali,ce ineptii emana din putzul gandirii criminalului Putina,Uciga-l Toaca de Satana ce e.

 54. Mai fratilor, postati cat mai puteti pana mai aveti unde si nu mai injurati moderatorii.Uite, Excrementul, pardon, Evenimentul Zilei de luni de zile a taiat orice posibilitate de a comenta si nu e singura fitzuica care practica acesta democratie neosocialista.

 55. Vrusei sa zic gelu maica, ca nu se intelese ce vrusesi sa zici la orele 15.29 fix dar ce mai conteaza? Ne obisnuim sa vorbim in dodii.

  Maica, io inteleg ca societatea civila trebuie sa-i traga pe ai mari de maneca nu pe noi restul de societate civila.
  Incepem sa ne mancam noi intre noi?

 56. ONG-urile l-au ascuns pe unu Dragnea cu Viorica cu tot și i-au înlocuit cu Orban bețivul nației iar apoi cu Vasile Cocaina .Nu degeaba circula pe net că ruși nu ne ataca chear daca au boamba atomica pentru că le e frica de ONG-urile noastre.Eu cred că Dragnea și Dancila trebuiau înlocuiți repede că să iasă bine pandemia.

 57. marius, simpatic exemplu de comentariu care scapa de vigilenta societatii civile de sub arafat.

  Inteleg ca vor fi doua societati civile, cu arafat sau fara arafat.

 58. nu ma raaliez comentariilor de mai sus dar reclam ca de obicei intrebarea fireasca = cine=l opreste pe Editat, cat de complice poate fi presedintele, care m-a dezamagit profund, cat de aerian e generalul de uscat = si stiu, am fost in presa de dinainte cat si dupa marea manipulare de tip pino, nicolaescu si brates, ca sa pot stabili, generatia mea e fara sansa in vrajba cumulata de presa arvunita si ong-urile fara control fiscal…si fara politica externa si administratie calificata. dramatic…

 59. Se tot insista cu mesajul pe la tembeliziunu ” informati-va din surse oficiale!”. Presa nu este o sursa oficiala? Se spune ca un jurnalist da o stire decat dupa ce o verifica dint cel putin 3 surse. Presa este sursa oficiala sau mijloc de dezinformare si manipulare?!?!. Informatiile transmise de reprezentantii statului sunt oficiale ??Daca da ar trbui sa fie si corecte. Daca nu , de la cine luam lumina?!??! De la unul care a declarat incidenta Covid19 zero , imediat a doua zi dupa incetare alerta?? De la unul care a zis ca nivelul de trai al romanilor e in crestere, ca se va vedea bunastarea , ca se vede bunastarea?!?! De la unul care spune ca scad dobanzile si ele cresc, ca va scade pretul la gaze de la 1 Aprilie, sau ala care zice ca suntem aparati?!? De cine si de ce suntem aparati , cine pe cine si de ce?!?!Binele cine=l defineste, raul cine=l defineste?!?! SA cred INS-ul , de ce l-as crede ?!?! Sa cred Irsopul sau avangarde, de ce i=as crede?!?!Sa iau de bine ce spune iohannis si de rau ce spunea dragnea, sa iau lumina de la rares / desis si sa ma feresc de iuda cu chip feminin? Ce treaba are arafat cu prooectul scanarii presei online?!?! Are, pentru ca este folosita emotia romanului. Arafat inca are trecere la muritorul de rand pentru ca a realizat ceva iar aceasta trecere este utlizata meschin in promovarea unor restrangeri de libertati, el devenind # fanionul# credibilitatii si # sursei sigure# . Problema e ca si omul de rand a inceput sa -si dezvolta mirosul , si asta treaba nu -i pute a bine. Va las pe dumneavoastra sa treceti in revista toate @sursele oficiale@ Ccare ne- au umplut de adevar, sa le scrieti pe-aci si sa le pomeniti copiilor sa” crestem ” increderea in statu-n fund , statul degeaba , statul esuat.Statul care exista doar pentru a sploia individul de rand si de a-l umple de bunastare, de a-i da sanatate gratuita, scoala gratuita si STAT la coada bunastrii. Na ca m-am enervat .

 60. Core- Sunt doua societăți civile. Numai ca una dintre ele e inarmata. Toate cele bune.
  PS. Aici se ajunge când o societate cheala o domina pe cea normala, fireasca și endogena.

 61. Am facut prea multe greseli de tiping, si imi cer scuze! Cand scriu de pe telefon parca gresesc mai putin , tastatura e de vina , are butoane defecte si inversate . Am revenit si sa spun ca titlul editorialului este foarte bun. Din toata clasa politica si functionarimea de rang I nu gasesc pe nimeni care sa primeasca note de incredere , foarte usor ii gasesc pe cei care pot primi note de neincredere. Toti , cand ajung la putere, parca le ia Dumnezeu/domnul zeu mintile.Raman la propria parere. OMUL e UTOPIC , de aceea orice forma de organizare devine utopica. Observ ca multi spun ca ” romanul”, nu , nu numai romanul, toti oamenii .Dar as putea spune cu mandrie ca de la noi ,românii, multi străini au invatat multe jmecherii . As incepe cu Dacii care au copiat moneda romană senatoriala si au cumparat toate marfurile scumpe din Roma. Un fals de monedă dibaci , aurul din care era făcuta ii conferea credibilitate . Acu am ocazia sa va spun de ce au venit Romanii in Dacia, au venit pe urmele monedei. Follow the money. Cine stie istorie, cine a avut timp sa mai si citeasca stie ce spun. Munca-i pentru tractoare , bunăstarea e pentru oameni!!!! Si daca tot zice admin ca scriu pre repede , iau o pauză.

 62. Traian oproni, ai lucrat în presă ca jurist? Te știu ca jurist.
  Avem cunoștințe comune, Mișu de pildă, Dumnezeu să-l ierte, „A” Stoica…, notarița…
  Explică, omule, la care comentariu nu te ralezi?. Chiar la toate?
  Ma interesează Părere ta, dacă ai una…

 63. atentie!! cautati mai sus mai in „deal” , de aici se pare ca a venit ordinul :”pumnul iun gura ” pentru ca acel ins din „deal”, primul navetist al tarii este cel „mai ne iubit dintre romani ” si cum vede ca i se apropie mazilierea si trimiterea la cele multe „casi” a dat ordinul pe uniatate.\ nu vedeti ca nici ministrul de interne , seful lui arahat, nici prim pifanul tarii si nici cel din „deal” , tac precum mortul in papusoi se fac si ei ca ploua , nici usturoi n-au mancat nici gura nu le pute a cenzura !!fiind situatie d eurgent

 64. Cenzura asta e cea mai mare prostie.Daca s-ar inchide platformele de zisa socializare lumea nu ar mai avea unde sa-si descarce furia si ar iesi in strada!Asa,cainii latra si caravana trece!

 65. Arahat și-a câștigat în fine disprețul majorității românilor și aceasta se va răsfrânge cum e și firesc și asupra altor străini de neam, care în loc să prețuiască încrederea, aș zice și naivitatea noastră nepermis de accentuată de care au profitat din plin de-a lungul timpului, au înțeles să-și bată joc de ambele și să se erijeze în stăpâni de un cinism și o nesimțire duse la extrem !
  Se pare că umbra lui Soroș bântuie nepermis de mult pe plaiuri mioritice și împiedică să iasă la lumină calități ale neamului nostru bine verificate în timp și care au permis o continuitate mereu contestată și o întâietate prea puțin recunoscută din motive ce ne aparțin în exclusivitate.
  În primul rând pentru că neamul ce nu-și susține semenii în detrimentul celor străini, mai ales când se dovedește „ce hram poartă” alde Arahatul ăsta și încă mulți ca el din păcate ,aflați până sus în ierarhia Statului Român mult prea căpușat, mai ales în ultimii 32 de ani, mai bine zis de când cu primul avion, cum singur recunoaște, a aterizat pe capul nostru această piază rea care este Soroș, însoțit de câțiva lachei și de mulți, foarte mulți bani, în fața cărora prea mulți dintre tinerii intelectuali români au capotat jalnic ! Și odată deschis drumul puhoiul nu s-a mai oprit !
  Rezultatul ? Catastrofal pentru noi ! Și asta se vede peste tot …..

 66. Clasa conducãtoare# de după fatidicul1989 s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fața contemporanilor și în fața istoriei: eludarea și pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba doar de simple gãinãrii politicianiste, de un milion sau o sutã de milioane furate,de miliardele jefuite pe seama contribuabililor, de corupție, de comisioanele implementate și reziliente, de demagogie și șantaje la cel mai înalt nivel. Este ceva infinit mai grav, care primejduiește însãși existență istoricã a neamului românesc: indivizii și individele care ne-au condus și ne conduc nu mai vãd nici cu ochii, nici cu mintea. Romania se afla din nou intr-una din cele mai tragice și mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut Europa – iar timona „statului nostru” este condusã de niște piloți orbi sau îmbătați de o putere discreționară. Acum vedem foarte clar cum se pregãteste și se desfășoară lupta dupã care se va ști cine meritã sã supravietuiascã și cine își meritã soarta de sclav in SecXXI. Dar „elita-noastrã-conducãtoare” formata de Ong-uri și ambasade și guwerne străine își conținuã micile sau marile afaceri, micile sau marile scenarii și bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte. Cetățenii onesti, oamenii simpli, nici nu mai gãsesc cuvinte de revoltã. Criticile, insultele, demonstrațiile de protest – toate acestea sunt zadarnice. Indivizii aceștia sunt invalizi,sunt meschini, sunt veroși: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al „elitelor politice”, instinctul statal, s-a stins. Sau gradul lor de impostura a atins apogeul…

 67. In momentul in care a fost abrgata Legea Presei s-a ales praful de presa.
  Dupa aceea, prin ONG-ul Clubu Roman de Presa au fost create UM-urile din presa.
  Cum Legea Presei i-a deranjat pe ziaristi, prin intermediul altor ONG-uri a fost paradita Legea in ansamblul sau, presa fiind cap de afisi in isteria paradelilor.
  Mascarada presei din timpul plandemiei a fost combatuta in mediul on-line. Iar asta a facut presa sa gafaie.
  Nici copii nu mai cred azi asa zisele informatii aparute in presa.
  Saptamana trecuta s-a anuntat de catre guwerner ca se pot depune proiecte pentru a atrage banii din PNNR.
  Cum ONG_urile au alocate 3 miliarde, bineinteles ca acestea s-au ingramadit sa-si demonstreze eficienta. Doar au capatat exxperienta in ultimii 10 ani spre paradirea drepturilor si libertatilor. Ca doar nu a fost legalizat Avertizorul Pulbic asa de florile marului. El trebuie sa-si dovedeasca eficienta la modul concret.
  Se scrie despre „coala alba” arestata in Rusia. Dar cate mii de „coli albe” au fost arestate si condamnate in Romania nu se mai spune.
  Atat presa cat si politicienii au o credibilitate de cel mult 2%.

 68. Elitele care ne submineaza : 1989 . Un nou 1989 . Si se va intimpla pt. ca abuzurile politicienilor de la putere , sunt necontenite – ex. sistemul dement al pensiilor necontributive , salariile uriase ale unor categorii de bugetari , cumul nerusinat de pensii -salarii la stat , institutii parazit infiintate pt. politicieni si clientela , paralizarea administratiei statului prin numirea unor persoane incompetente tot din clientela politica , blocarea accesului la functiile publice a tinerior merituosi si competenti , etc – pur si simplu acesti oameni pare ca si-au pierdut ratiunea . Dar si simtul de autoconservare ! Parca o fac dinadins .

 69. BIETUL MACIUCA ,n-are cum sa priceapa ce i se intampla !,un biet infanterist care o viata intreaga a fost GHIOCEL !,sa traiti !!,nu poate sa vada mai departe decat varful bocancului ,ridicat pe scaun peste nivelul lui de intelegere a devenit dezorientat .
  Johanis priceput mai ales la psihologie si politica pune dupa ureche ministri ,guverne ,calca in strachini de 7 ani si nu-i pasa !.
  ASTA AM VOTAT ASTA AVEM ,SA NE FIE DE CAP !,SI VAI DE PICIOARE.

 70. Ianțu: noi avem un președinte bun?
  Băiețelul trăgându-se de urechi: da!
  Ianțu: și cum il cheamă pe președinte?
  Băiețelul: onanis
  Ianțu: și de ce crezi tu ca e bun președintele?
  Băiețelul: e bun… e bun, pentru că nu face nimic!

 71. Or fi si amarati ucrainieni, dar si multi raketi si escroci care profita de situatie. Era o stire in ziar ieri ca 2 „saracani_ ukrainieni”-unu cu una- aveau in masina cu care au intrat in Romanika 2 milioane de dolari cash. Si cati asa zis refugiati au profitat si au mai intrat in tara noastra darnica cu arme, valuta, prafuri Foarte bine, luati dela gura romanilor si dati=le raketilor!
  PS Ati auzit ca vreunu dintre sutele de miliardari ukrainieni sa dea ceva ca sa ajute amaritii din tara lui? NUUUUU!

 72. Ca se face sau nu ,in mod oficial, o platforma de supraghevere a opiniilor, nici nu mai coneaza. Ea exista deja si unele ONG-uri desprinse din structuri, au deja acces la ea. De aceea onor guvernul si diversele servicii sustin in mod public infiintarea platformei ca sa nu apara apoi, manifestarile de represiune drept incalcari ale libertatii de exprimare. Asta-i culmea!. Parca noi n-am invata deja ce inseamna democratia?!. Intr-o seara, pe un canal tv oarecare – nici nu mai stiu care – o persoana competenta – dupa vorba, dupa port – cu numele de scena Popescu si cumva ( rog sa-mi fie iertata impolitetea ) s-a scapat vorbind si a declarat ca daca am cunoaste noi ce se vorbeste pe retele sociale despre subiect- cred ca era vorba tot despre covid!, ne-am ingrozi!. Si atunci m-a strafulgerat intrebarea : de unde stie stimata invitata ce se discuta pe retelele sociale?. Ei iaca-ta de unde: de la platforma care deja exista si la care unii au acces!. De aici si groaza onor guvernului – bombardat cu informatii care mai de care mai alarmiste de catre servicii – ca apocalipsa nu este departe. Dar romanii sunt fericiti!- dixit CATZU!!. Si la vara, cald!. Daca n-o veni tavalugul fierbinte!!.

 73. O ROMANCA DIN SIBIU A FOST UMILITA ???…..ce bravura!? Ce bravura!? Romania trebuie sa dea mai intii ajutoare romanilor care sunt in nevoi, si ce ramine sa se dea la ciini. Unede am ajuns? Cine ne conduce? Cine administreza situatia de criza din Romania? Cine are grije de oamenii in nevoi ai Romaniei? Ce tara este asta in care se ia de la romini si da la straini? CE CAKAT!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.