Hunedoara: Apel disperat pentru salvarea unui lăcaș vechi de secole

Un lăcaș de cult din comuna Balșa (Hunedoara) riscă să dispară sub povara anilor și a nepăsării dacă în următoarele luni nu vor fi făcute lucrări minime pentru a-l salva.

Biserica de lemn din satul Vălișoara, o bijuterie în materie de arhitectură și pictură bisericească veche, a fost construită în secolul XVIII-lea. Abandonată de mai mulți ani, biserica se află într-o stare avansată de degradare și doar o minune de la Dumnezeu o mai poate salva.

Maria Buda, o profesoară originară din comuna Balșa, face un apel disperat după ajutor pentru a salva bisericuța.

„Strigătul de ajutor este pentru a reuși să punem biserica în siguranță. Lucrările ar trebui făcute în două etape. Până când vom face rost de bani, ca să facem un plan de reabilitare, trebuie o intervenție de urgență. Adică, să punem țigle acolo unde sunt sparte, să nu mai plouă prin șarpantă. Partea a doua e mai de durată. Este nevoie de un plan de reabilitare, pe care, deocamdată, nu are cine să-l facă. De când am descoperit-o, de două luni, sunt cu ea în brațe, zi lumină”, a declarat Maria Buda pentru Cotidianul de Hunedoara.

Biserica din Vălișoara cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost construită în 1787, în prezent fiind declarată monument istoric de clasa A. În ultimii ani, au mai existat încercări de a o reabilita, dar nu s-a reușit. Lăcașul este compus din naos și o absidă răsăriteană, cu cinci laturi, o clopotnița înaltă și suplă, cu foișor pe două nivele. Din pictura murală s-au păstrat puține fragmente, iar în lipsa unei intervenții urgente se va prăpădi definitiv.

Într-un film de prezentare a bisericii de la Vălișoara, profesoara Maria Buda pune o întrebare la care ne va fi greu să găsim un răspuns: „Starea acestei biserici este oare o reflexie a ceea ce au ajuns sufletele noastre?”

Cei care doresc să contribuie la salvarea bisericii, pot face donații în contul bancar transmis de profesoara Maria Buda:

„E ultima ei șansă! Și șansa noastră de a lăsa urmașilor, nu o ruină, ci un monument istoric valoros.
Toți cei care doresc să pună umărul la salvarea ei, o pot face!
Cont iban în RON: RO25BRDE220SV37149852200
Parohia Ortodoxă Română Voia, deschis la BRD, Agenția Orăștie, CUI 16084113
Pentru orice informații vă stăm la dispoziție!
Preot paroh Sorin-Ciprian Teiușan – tel. 0742027472;
Maria Buda – tel. 0730 927 764.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Este treaba episcopiei locului si mai apoi a BOR-ului lui Daniel. Donatiile credinciosilor merg la ei. Guvernele controlate total de securistii lui Imre au dat banii multi doar pentru refacerea asa ziselor monumente istorice unguresti.

  2. „Dumnezeu prefera lemnul. Lemnul si spatiile mici” Tefelimea are ocazia sa o dovedeasca.

  3. Sfanta Cruce Vie a lui Iisus Christos salveaza aceasta biserica de la pieire si pedepseste-i pe mai marii zilei ce au puterea s-o salveze dar nu vor s-o faca. Amin, Amin, Amin, Amin.

  4. Acest locaș n-are nici o șansă . Dacă era unguresc sau săsesc era demult reabilitat pe banii prostimii care zice că e în proporție de 90 % ortodoxă . Dar prostimea cască gura la Biserica Neagră , la Sighișoara etc . că d-aia e ^prostime . Ar mai fi ^popimea de la PATRIARHIE pe care n-o interesează cine , cum și câți clerici și mireni ortodocși români au pierit ca să ridice și să pazească acest locaș sfânt .

  5. Două întrebări:
    De ce acum, în pre compania electorală? Problema bisericii este cunoscută de mult.
    De ce nu a fost retrocedată?

  6. singura șansă e să spuneți că a fost construită de un grof ungur. se găsesc bani imediat.

  7. Declarați-o că-i ungurească că imediat Ministerul culturii din România condus în prezent de doamna Raluca Turcan, dar nu are importanță ori cine ar fi ministru, dacă e pentru maghiari sau sași se dau bani cu grămada. Mai ales dacă e ortodoxă poate să mai aștepte.

  8. @ „De la Nistru pân’ la Tisa”, 28 feb. 2024 la 15:20
    „…Mai ales dacă e ortodoxă poate să mai aștepte”?
    Vezi, bă, „di la Dniestr pîn’ la Tisza”, inventatori prolifici balkanici, se pare că tocmai asta e problema: că e greco-catolică, șî habotnicii BORîți șpăgari nu au vrut s-o retrocedeze, sau vor s-o preia ilegal ca să aibă cu ce se lăuda ei!
    https://www.facebook.com/groups/BalsaHunedoara/?locale=ro_RO
    Că parcă e o vorbă (hortodoksă): dacă nu poate ajunje a mea, măcar să nu rămîie, ñimărui!
    Mii de biserici greco-catolice, confiscate de staliniști și date slugilor lor complice din BORîciunea balkanikă care a blagoslovit crimele din 1948-1966, au ajuns după 1990 (legat și de declinul demografic din localități, dar în primul rînd din cauze politico-administrative) în aceeași situație, că Rromînika lu’ Ilici, Milikă, „Petrov” și Plăvannis e „sat fără câni”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.