Icoanele Exilului Românesc:  Justin Liuba la 95 de ani

Ediție omagială a ziarului „New York Magazin” din 11/06/2019. Publicația care apare peste Ocean a pregătit un material fascinant despre viața unui director la Radio „Europa Liberă”- Justin Liuba.

Justin Liuba a ajuns în Statele Unite în 1952, venit din Germania, unde studiase cu o bursă la Universitatea din Heidelberg. El a plecat peste ocean ca răspuns la apelul prin care generalul Nicolae Rădescu (ultimul prim-ministru al unui Guvern Român necomunist)  le-a cerut românilor din exil să se unească pentru putea continua lupta contra regimului totalitar, exact cum a procedat și generalul Charles De Gaulle în Franța. Justin Liuba a fost angajat la Europa Liberă, unde a fost chemat de Noel Bernard, în anul 1956, la scurt timp după ce Revoluția Maghiară a fost înăbușită în sânge de tancurile sovietice. Sub pseudonimul Dan Vâlceanu el a transmis, vreme de trei decenii, știri, reportaje și interviuri cu mari personalități istorice. În paralel, el a fost și Președintele  Fundației „Iuliu Maniu“, o organizație româno-americană fondată în 1951 la New York de un grup de național-țărăniști în exil, care i-au sprijinit pe refugiații politic, pentru a se adapta mai ușor la condițiile din SUA.

În lunga sa carieră de jurnalist radio și politolog (între timp obținuse și un Masterat în Științe Politice la „New School University“ din New York), Justin Liuba a realizat numeroase interviuri cu o serie mari personalități ale vremii. Printre cele mai valoroase dintre acestea se numără cel luat la Montreal doctorului Petre Vlad, originar din Cluj, care a fost prezent la istorica întrunire de la Alba Iulia din anul 1918. Un altul, la fel de important, a fost cel luat lui Averell Harriman, prietenul și ambasadorul Președintelui Franklin Delano Roosevelt la Moscova în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în care intervievatul a menționat elogios rolul jucat de diplomația română comunistă a epocii în negocierile de pace dintre SUA și Vietnamul de Nord. Deși Harriman îi lăudase pe comuniști, întreg interviul a fost transmis necenzurat, dovedindu-se, astfel, profesionalismul și obiectivitatea emisiunilor Radio Europa Liberă. Întrebat ulterior de impresia pe care i-a lăsat-o Averell Harriman, Justin Liuba a răspuns: „Un politician milionar, ambițios și frustrat, dezagreabil ca individ, care credea că i se cuvenea Casa Albă și își ascundea nesiguranța de sine în spatele unei aroganțe aproape insuportabile. La un moment dat, părea mai interesat de a afla natura relației mele cu fiica sa, Mary, care îmi facilitase interviul, decât de a răspunde întrebărilor mele din sfera politicului.“

Justin Liuba a fost de asemenea, pentru scurt timp, președinte al organizației „Romanian Welfare“, fondată, printre alții, de frații Irimescu și de Nicolae Caranfil, cunoscuți drept întemeietorii aviației civile românești (LARES).  După încheierea războiului din Vietnam, „Romanian Welfare“ a reușit, prin relațiile pe care le avea la Paris, să asigure ca eliberarea prizonierilor români din Legiunea Străină, care luptaseră împotriva comuniștilor în acea țară, să se efectueze în același mod cu al celorlalți membri ai unității combatante franceze, adică să nu fie predați autorităților comuniste de la București. În zilele noastre, în această perioadă extrem de complexă, cu siguranță că exemplul oferit de niște veritabile icoane ale Exilului, precum Justin Liuba, ar trebui să fie cunoscut și în România. Din păcate, astăzi nu prea există interes pentru așa ceva.

[pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/06/11/P3-1.pdf” title=”P3 (1)”] [pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/06/11/P4-1.pdf” title=”P4 (1)”] [pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/06/11/P5-1.pdf” title=”P5 (1)”]

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. Sunt multi evrei care au iubit Romania neconditionat,
    au militat pentru binele poporului roman in timpul ocupatiei bolsevice.Presedintele Romaniei ar fi putut sa-i arate d-lui Justin Liuba recunostinta statului roman la acesta venerabila varsta.

  2. Dacă dați click pe paginile în format PDF și citiți articolul integral, veți constata că dl Justin Liuba e bănățean, fiu de avocat, iar soția sa, Veronica Muși, plecată la Ceruri în 2017, a fost aromâncă. Haideți să evităm catalogările etnice în necunoștință de cauză.

  3. Noua Securitate basisto-iohanista a avut grija sa-l scoata pe acest mare patriot ROMAN de pe lista personalitatilor premiate la „Gala Romania 100”! Marsavia a fost pusa la cale de ambasadorul-securist George Maior, in cardasie cu Natalia Intotero (sau antitero – nu stiu exact!), „ministrul romanilor de pretutindeni”, consulul general de la New York avand doar rolul de executant! Dl Iustin Liuba fusese propus pentru aceasta recunoastere de mai multe organizatii romanesti din America, dar securistii au premiat un preot „de-al lor”!

  4. LA MULTI (95 DE) ANI, DOMNULE JUSTIN LIUBA! Dupa atatea nulitati premiate de tot felul de presedinti la Cotroceni, sunteti unul dintre putinii care meritati Steaua Romaniei in grad de cavaler! Neocomunistii travestiti in democrati au avut grija sa va scoata de pe lista marilor valori ale romanilor din ultima suta de ani! Ati fost stalpul luptei anticomuniste in Exil, presedintele prestigioasei Fundatii „Iuliu Maniu” si luptator pentru Cauza Basarabiei mai bine de o jumatate de secol! Aveti tot respectul romanilor din America si din tot Exilul Romanesc!

  5. Cu siguranta, „New York Magazin”, in 2020,o va omagia si pe scriitoarea Doina Uricariu,din Brooklyn, NYC,la implinirea varstei de 70 de ani.Va fi un prilej potrivit sa-i republice poezia scrisa de ea,intitulata „Zidurile Doftanei”, mostra de pura lirica proletcultista, aparuta in „Sagetatorul. Antologia cenaclului elevilor din liceele capitalei”, Bucuresti,1968,pp.61-62.
    Pot transmite, daca va fi necesar, redactiei respective textul integral al „nemuritoarelor” versuri.

  6. Un „porumbel calator”, care-si are „cuibul” in Queens, NYC, recent venit in vacanta pe plaiuri natale, mi-a spus, cunoscandu-l bine pe impricinat, ca „Nenea Iancu” de mai sus e, de fapt, „Nenea…Grigore” si nu-mai- stiu-cum (traitor in acelasi mare cartier new-yorkez),care se da ziarist si muzicant, pretins reprezentant exponential al comunitatii romanesti locale. Mai nimerit si-ar fi zis – era de parere amicul romano-american – „Nenea Nae” (Catavencu), personaj de la care omul nostru a imprumutat logoreea demagogica si agresiva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.