ICR acordă o bursă de 7.000 de dolari unui antiromân

De ani de zile presa semnalează că ICR-ul condus de Horia-Roman Patapievici a devenit un institut care nu mai are nicio legătură cu cultura românească ş cu promovarea acesteia în străinătate.

Nu numai că ICR a devenit o sursă generoasă de venituri ş plimbări gratuite pentru intelectualii lui Traian Băsescu, dar, mai nou, institutul stăpânit Patapievici şi Mihăieş pare a se fi transformat şi în sponsorul intereselor antiromâneşti.

De pildă, filiala ICR din Republica Moldova a decis sponsorizarea cu o sumă importantă a unuia dintre profesorii care au votat pentru eliminarea materiei “Istoria Romanilor” din instituţiile de învăţământ preuniversitar de peste Prut, informează Romanian Global News. Este vorba de profesorul Igor Caşu, cel pe care mulţi intelectuali români de la Chişnău l-au poreclit “mancurtul educat”, un adversar declarat al ideii că basarabenii sunt şi ei tot români.

Lansat în vara acestui an, programul de burse „Alexandru S. Sturdza” iniţiat de ICR Chişnău şi dedicat în exclusivitate cercetătorilor şi oamenilor de cultură din Republica Moldova prevede acordarea a 6 burse de cercetare cu durata de 10 luni în valoare de 7.000 de dolari fiecare.
Unul din câştigătorii burselor „Alexandru S. Sturdza” acordate de ICR Chişinău în anul universitar 2011/2012 este conf. univ. Igor Caşu – bursă pentru domeniul “Studiul totalitarismelor”. Programul de burse „Alexandru S. Sturdza” este iniţiat şi finanţat integral de ICR Chişinău. Pentru anul universitar 2011-2012, valoarea burselor acordate este de 42.000 de dolari.
“Bursierii au fost selectaţi pe baza dosarelor de candidatură şi a proiectelor propuse, fiind depuse un număr total de 18 dosare. În vederea selectării câştigătorilor bursei, a fost constituit un juriu compus din personalităţi ştiinţifice din România şi Republica Moldova: dr. Mihail Neamţu (n.red.: un mare admirator al lui Traian Băsescu şi preşedinte al grupusculului Noua Republică) – director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; dr. hab. Gheorghe Postică – prof. univ. istorie, ULIM; dr. Diana Dumitru, conf. univ., istorie universală secolul XX, Univ. Pedagogică de Stat «Ion Creangă» din Chişinău şiPetre Guran – director ICR Chişinău”, se arată chiar pe site-ul ICR.

Romanian Global News publică pe site-ul său lista celor care alături de Igor Caşu au votat în data de 7 martie 2012 într-o comisie constituită la iniţiativa ministrului Educaţiei din Republica Moldova, Mihail Şleahtiţchi, pentru eliminarea “Istoriei Românilor” ca obiect aparte din instituţiile de învăţământ preuniversitar de peste Prut.

Trebuie subliniat că profesorul de istorie Igor Caşu a absolvit în 1995 Facultatea de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (aceeaşi instituţie de învăţământ superior unde a studiat şi prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu) şi că este unul din protejaţii lui Vladimir Tismăneanu. De altfel, Caşu a şi făcut parte din comisia de la Cotroceni condusă de Tismăneanu – Comisia pentru Analiza Dictaturii comuniste din România, acolo unde s-a ocupat de capitolul privind teroarea comunistă în RSS Moldovenească.

Igor Caşu nu face niciun secret din orientarea sa pro-rusă, el pronunţându-se în acest sens în ziarele de la Bucureşti, culmea!, chiar în cele ale propagandei cotroceniste. Nu mai departe de data de 3 martie 2012, Caşu spunea într-un interviu acordat “Evenimentului Zilei” că ”nimeni din Republica Moldova nu mai vrea unirea cu România” şi îş expunea convingerile sale potrivit cărora o ipotetică unire ar fi dăunătoare şi inutilă pentru moldoveni.

Ei bine, acestui personaj statul român condus şi reformat de Traian Băsescu şi PDL îi plăteşte o bursă generoasă prin ICR, în timp ce domnul cu pricina acţionează şi predică împotriva intereselor româneşti. Şi atunci cum rămâne cu grija imensă pe care regimul Băsescu o poartă moldovenilor de peste Prut?! Să fie vorba doar despre o grijă care apare brusc în anii electorali, atunci când lui Băsescu şi pedeliştilor le convine să plângă prefăcut pe umerii cetăţenilor moldovenii, în schimbul obţinerii de voturi?! Că în rest, nu-i aşa, sponsorizăm fără pic de jenă via ICR sinecurişti adversari ai României?!

Cât despre ICR, instituţia condusă de intelectualul prezidenţial care l-a spurcat pe Mihai Eminescu, ce ar mai fi de spus?! E suficient iată să ne uităm la ceea ce fac hoardele de politruci angajaţi la ICR, iar apoi să ne reamintim ce este instituţia condusă de Patapievici şi care e conform legii de organizare misiunea Institutului Cultural Român: ”Instituţie de cultură aflată sub autoritatea preşedintelui României, care are ca misiune promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.