Îl poate convinge Xi Jinping pe Putin?

Situația delicată din Ucraina îl obligă pe președintele chinez, Xi Jinping, să joace două cărți în același timp. Pe de o parte, nu se poate separa de Putin, deoarece acea alianță reprezintă o putere politică și militară superioară celei a Statelor Unite. Dar, pe de altă parte, președintele chinez nu poate sprijini public invadarea Ucrainei, pentru că asta ar sparge fundamentul politicii sale externe.

Din această cauză, Xi este forțat să cânte la Moscova ca trapezist de circ. Planul său de pace pentru Ucraina are trei puncte: încetare a focului; negocieri și respect pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Planul chinez nu îl mulțumește pe Putin. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Sergheevici Peskov, a spus asta cu mult timp în urmă, afirmând că „acesta este ceva foarte prematur”. Desigur, Putin este de acord cu o încetare a ostilităților și să negocieze cu Zelensky, dar respinge abandonarea teritoriului ucrainean pe care l-a cucerit deja.
Și aici Putin și Xi nu se pot înțelege. Xi nu poate susține principiul unei cuceriri teritoriale, deoarece asta ar răsturna dogma sacrosantă conform căreia Taiwan este parte integrantă a Chinei. Dacă Taiwan este China, Ucraina nu este Rusia, ci Ucraina. Xi trebuie să-i reamintească lui Putin că acest principiu este unul dintre cele mai importante din Carta ONU.
În plus, China este cufundată de ani de zile într-o economie globală și pentru a-și consolida rolul de putere economică lider de care are nevoie lumea pentru a nu suferi războaie precum cel din Ucraina, deoarece acest lucru creează o situație care îi încetinește progresul. S-a văzut odată cu dezvoltarea inflației suferită de întreaga lume și s-a văzut și prin faptul că pentru prima dată chinezii au pierdut puterea de cumpărare.
Cealaltă problemă este că aceste două personaje au caractere foarte diferite, greu compatibile decât dacă se ia în considerare realpolitikul necesar în acest caz. Xi acționează precum Confucius cu față de piatră pentru a ascunde ceea ce gândește cu adevărat și se calmează.
Putin are un alt caracter. Este un om care trăiește constant într-o stare de nervozitate. Helene Carrera d’Encausse, care îl cunoaște foarte bine, spune că Putin a făcut cea mai mare greșeală a vieții sale invadând Ucraina, dar odată terminat refuză să se dă înapoi atâta timp cât cercul său îl susține fără îndoială.
În asta, nu are nicio problemă, vicepreședintele Dmitri Medvede care pare să fie într-o stare psihotică permanentă. Pe lângă faptul că a spus în repetate rânduri că Rusia este gata să folosească o armă nucleară, el a avertizat că o rachetă balistică ar putea fi trimisă la Haga ca să distrugă sediul Curții Internaționale de Justiție, pentru condamnarea președintelui rus pentru crime de război.
Xi vrea să părăsească Moscova cu un mesaj capabil să influențeze cursul războiului din Ucraina, pentru a arăta că poate fi un bun mediator într-o criză majoră. Recent, chinezul a reușit să determine Iranul și Arabia Saudită să dea mâna și să restabilească relațiile. Ceea ce părea imposibil a fost realizat spre surprinderea analiștilor politici.
Așadar, fără a cădea în speculații inutile în cazul Ucrainei, se poate aștepta un acord de principiu de la această vizită pentru a începe negocierile. Este cel mai mic dintre ceea ce aspiră președintele chinez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Ingrijorator ar fi doar intrarea de facto a Chinei in Razboiul din Ucraina ceea ce China nu poate face .Decizia de a ajuta o natiune invadatoare trece dincolo de angajamentele facute in public de XI. Moral si legal nu poti ajuta cu arme decit o natiune invadata .Intelegem grija pe care China o are si de ce ea se aliaza cu Rusia .SUA si Occidentul realizeaza o unitate militara in mai toate regiunile lumii .Intreaga lume democrata va trimite natiunilor aflate pe flancul de est al Europei armament , instructori militari si bani cu nemiluita cum deja face Japonia in Polonia si probabil in Romania .Mai asteptam, doar ca statele satelit ale Federatiei sa inceapa desprinderea . Deageaba ii cheama XI la Beijing tota suflarea omeneasca a inteles acum ce se intimpla .Poate SUA isi repara acum greseala facuta in anul 1945 cind „a oferit” Rusiei puterea nucleara si dominatia asupra statelor din estul Europei .Ingrijorarile celor doi sefi de stat deveniti prieteni erau usor observabile in recenta vizita de la Moscova .China a inteles deja care ii sunt sansele si ce se intimpla daca Rusia pierde razboiul din Ucraina .China doar a incercat ,fara sa isi ea nici cel mai mic angajament fata de Putin ,sa contrabalanseze decizia Occidentului si sa atentioneze tarile federative sa nu treaca ,cu bagaje cu tot, in barca Occidentala oferind sau incercind sa ofere avantaje materiale acestor natiuni ,moment in care China nu ar mai avea ce face ea raminind „singur -singurica ” pe plan mondial .Coalitiile facute de catre SUA in Pacific pe sistem NATO si cu NATO, inarmarea fara precedent a Occidentului si oferirea capacitatilor nucleare Australiei , Japoniei si Germaniei inchid complet perspectiva de viitor a Chinei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.