Imigrația: Spectaculoasa metamorfoză a ”comentatorilor progresiști”

”Bărbații au început să rupă hainele de pe mine. Prima a fost fusta și nici nu am simțit când mi-a dispărut lenjeria intimă. Apoi pantofii . Bluza a fost ruptă și a fost dureros. Aveam o stare ciudată, de detașare și spuneam doar ’Doamne fă-i să înceteze’”. Asta declara pentru CNN jurnalista britanică Natasha Smith, violată în piața Tahrir din Cairo în vara anului 2012. În aceeași piață Tahrir, în 2011, jurnalista americană Lara Logan a fost și ea agresată sexual de o mulțime de bărbați. În 2013 a fost violată de un grup de bărbați, tot la Cairo, o jurnalistă olandeză de 22 de ani.

Iată ce scria în 2012 CNN, într-un articol de opinie, pornind de la aceste evenimente. ”Siluirea jurnalistei Logan a fost catalogată mereu ca un alt produs nefericit al violenței de masă. Însă este mult mai mult decât atât. A fost un foc de avertisment tras de către bărbați ale căror convingeri politice se bazează pe un concept: femeile trebuie să nu intre în spațiul public. (…) Victimele violurilor nu merg la spital și aproape cu siguranță nici la poliție. Nu există protocoale medicale pentru viol și poliția le tratează ca pe niște prostituate. (…) Este timpul ca comentatorii progresiști din America și alți comentatori ai Primăverii Arabe să nu mai separe violența împotriva femeilor de politica Fraților Musulmani. Poate că nu putem să facem totul pentru a opri misoginismul violent si organizat în țări îndepărtate, însă trebuie să rămânem fideli principiilor noastre și să spunem acestei violențe pe nume”.

Au trecut nici patru ani și a apărut un alt ”produs nefericit” al Primăverii Arabe – valul de imigranți din Siria. Și, fideli principiilor lor, comentatorii au spus acestui viol pe nume, dar nu viol, ci taharrush. În urmă cu o săptămână, comentatorii de la BBC încercau să dezvolte o întreagă teorie pe marginea taharrush, a diferențelor culturale, a greutăților întâmpinate de cei care agresează femei în piața Domului din Koln, în alte orașe germane, în metroul din Stockholm.

Fideli principiilor progresiste, jurnaliștii germani au tăcut o săptămână după violențele sexuale de la Koln.

Fideli principiilor progresiste despre care vorbea cu doi ani înainte colega de breasla de la CNN, un editorioalist de la Huffington Post scrie că taharrush nu este o ”practica culturală”, și nici sexismul arab. Taharrush este creația xenofobilor europeni, a rasiștilor cu agende antieuropene, susține Huffington Post. Doar așa se poate explica de ce noțiunea a fost introdusă cu termenul original din limba arabă și nu cu traducerea sa ”hărțuire în grup”, scrie editorialistul, adăugând că europenii ar trebui să se uite la violența sexuala de sorginte autohtonă, inclusiv la cea din timpul Oktoberfest, la violurile din cadrul familiei care nu sunt raportate la poliție. Concluzia: germani sau sirieni, violența sexuală este endemică în ambele culturi și nu islamofobia este soluția.

Guvernul austriac a stat ferm în fața islamofobiei, la fel și presa. Au recurs la măsuri moderne si progresiste – au tipărit fluturași în care explicau prin pictograme alogenilor ce este permis și ce nu este permis în societatea austriacă. Guvernul a redactat și un program pentru integrarea imigranților: lecții de germană și opt ore pe săptămână în care vor învăța ”valorile europene” – curs obligatoriu. Democrație, drepturile omului, bune maniere. Și o cât mai mare implicare a ONG-urilor, a mediului privat.

Ei bine, Daily Mail scrie pe 17 februarie că șase adolescenți, ”aparent din familii de imigranți”, au violat de patru ori o fată de 14 ani într-o școală din Graz. Acum, unul dintre suspecți este în Marea Britanie. Procurorii audiază și profesorii, căci violurile au avut loc în timpul orelor și țipetele fetei s-ar fi auzit în toată școala. O altă informație: Procurorii din Viena l-au acuzat pe un imigrant de 20 de ani intrat în țară în septembrie 2015 că a violat un adolescent de 15 ani la o piscină din capitala. S-a întâmplat în luna decembrie.

Desigur, nu este ”hărțuire în grup”. De data aceasta este ”jocul cu băieții” (bacha bazi), documentat în cazul imigranțilordin Suedia, acolo unde mulți indivizi ce au și până la 30 de ani se dau drept adolescenți pentru a beneficia de un alt regim al asigurărilor. Desigur, nu poate fi o trăsătura culturală (afgană de această dată), este aceeasi pornire atavică ce o întâlnim oriunde, ar putea scrie comentatori progresiști și ar putea arăta peste milenii către vechii greci și efebii lor.

Metamorfoza ”comentatorilor progresiști” este spectaculoasă în ultimii câțiva ani. Poate că explicația ține de progres, dar poate ține și de marea afacere pentru companii private și de stat care vor fi centrele de primire a imigranților ce vor apărea în fiecare țară UE (cazul Italiei este relevant), poate că ține și de marea afacere pe care integrarea imigranților o va reprezenta pentru ONG-uri (cu fonduri de la stat, partenerii din Europa sau UE), pentru programe dintre care unele vor fi doar pe hârtie. Pentru aceasta, o condiție este păstrarea ”culoarului de opinie”, dincolo de care devii paria în mediul politic și al banului public. Și astfel vom ajunge să spunem sursei violenței pe nume: corectitudine politică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.