Impactul suspendării Casa Verde – românii au pierdut 12 milioane de euro

Beneficiarii programului Casa Verde au pierdut 12 milioane de euro în cele două luni în care programul a fost blocat, consumatorii fiind afectați că nu au putut să instaleze panouri solare din timp pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă, avertizează Kilowat, una dintre principalele companii de instalare și consultanță în domeniul fotovoltaicelor.

Potrivit calculelor, cei 87.000 de beneficiari ai programului Casa Verde pierd lunar 6 milioane de euro până când vor fi instalate panourile fotovoltaice, care să-i scape de facturile la curent electric. Compania Kilowat a atenționat opinia publică cu privire la pierderile survenite în urma blocării programului Casa Verde, obținută de un instalator din piață prin acționarea în instanță, și a susținut public deblocarea cât mai rapidă a programului, oferind autorităților tot suportul necesar.

Din cauza blocării acestui program și a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii își doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică și, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectați și dezamăgiți de suspendarea acestui program”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Pentru a analiza impactul financiar al blocării programului Casa Verde, compania Kilowat a luat în calcul numărul de beneficiari (87.000) raportat la o producție medie lunară de 500 Kw a unui sistem de 5 Kw și la prețul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar.

Blocarea programului Casa Verde are impact negativ și asupra afacerilor din piață, cu pierderi semnificative, blocarea de bani în stocurile de panouri fotovoltaice pentru beneficiari și cheltuieli suplimentare neprevăzute pentru compensarea pierderilor.

În rândul românilor, fie că sunt beneficiari sau nu ai programului Casa Verde, există un interes tot mai mare pentru scăparea de facturile la energie electrică, mai ales că amortizarea investiției în panouri solare poate fi recuperată în 2-4 ani.

Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu și întregii piețe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiți” de blocarea programului și “neîncrezători” în reluarea acestuia.

Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă și să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna și mai mult întreg procesul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Românii CARE sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această IARNĂ și să „scape” astfel de grija facturilor la energie electrică sunt niște inculți cel puțin tehnic dacă sperau să producă ceva în cele mai scurte și înorate zile din an.

  2. este varza. Panourile dau energie si in zilele inourate.
    Apoi, au pierdut cetatenii 12 milioane dar baietii destepti, aia de la butoane cat au castigat, asta nu ne spuneti?

  3. „Panourile dau energie si in zilele inourate”

    Panourile dau energie si noaptea, nescoase din ambalajul de transport !

  4. @ale
    Cunosc, pentru ca am sistem fotovoltaic!
    Panourile nu dau energie prea multa cand nu este soare si ceata, cam 2%
    Asta inseamna ca trebuie cam 10kw de panouri pentru 200w/h timp de 6-7 ore.
    Adica o productie zilnica de aproximativ 1kw, ceea ce este fiarte putin pentru o casa normala.
    Pentru o casa super-eficienta( numeri pe degete cati ronani au asa ceva) poate sa ajunga, dar intrebarea este:
    Ce face cu aproximativ 80kw/h zilnic cand este soare ? )))))

  5. ați fi mai citiți, ați vedea ca în zilele cu nori se pierd maxim 30%!

  6. nu mai e bani 😀 intrebati daca guvernul a platit „compensarea facturilor”… 6 milioane de euro cat se plang astia cu fotovoltaicele e mizilic

  7. Singurii care au pierdut sunt firmele globale care cfabrică în China panouri şi instalații fotovoltaoce ineficiente şi extrem de scumpe, care nu se amortizează NICIODATĂ (atenție C Pam Matei, nu mai lua cucopy-paste toate reclamele, fiindcă nu faci decât să înşeli lumea cu informații false). Aceste firme globale forțwază syatele să sunvenționeze cu 90% această hoție şi să le bage bani în buzunar.iar apoi plângem că deficitul este de 8% dintr-un PIB care şi aşa este format din împrumuturi,.
    Deci e foarte bine că s-a suspendat această hoție, şi mai bine era dacă dispărea de tot!
    Cine vrea panouri; să-şi cumpere. Fără subcenții!!!

  8. Eu am renuntat la ideie de mult de a monta panouri solare. Pentru un sistem de 3kw bagi 2000 de euro. Daca din ce produce as sustine casa 100% cu energie, ceea ce nu este posibil calr, dar sa zicem. Mi-ar trebui 7 ani sa amortizez suma. Dar cum probabil voi mai avea facturi, mici, dar vor fi, cam in 10-11 ani amortizezi suma. Pai dupa 11 ani ma astept sa trebuiasca sa renovez tot sistemul depasit, cabluri scoapte, etc etc etc. Unde mai pui ca trebuie sa imi gauresc toata tabla de pe casa, care poate aduce surprize neplacute pe viitor la hidroizolatie. Deci nu. Ms. Cred ca nici cu subventie nu mi-as pune. La 130-150 de lei factura lunara la o casa cu 4 persoane si 5 camere este mai mult decat decent. Singura surpriza este sa nu se mai joace UE si baietii desptepti din energie cu buzunarele noastre. Curentul nu e scump, ei il fac sa fie. Am vazut tari in europa unde curentul are tarif variabil pe fiecare interval orar in 24 de ore. Asa se fac hotiile in masa si atentatele asupra productiei economiei si asa se produc inflatii.

  9. numai savanți pe aici.
    Toată Europa, inclusiv zona de nord este plina de panouri și eoliene.
    Oare aia sunt prosti și voi deștepți??

  10. ei sunt prosti și trăiesc bine și noi suntem deștepți si cu nădragii rupți în tur.

  11. Care români ? Cei care primesc pomană ?Programul Casa Verde trebuie anulat , mai ales in actualele condiții bugetare. De subvenția acordata prin acest program nu beneficiază cei săraci ci persoane cu venituri cel puțin medii . De ce trebuie ca din banii de taxe și impozite plătite de toți sa beneficieze persoane cu venituri cel puțin medii dacă nu ridicate .
    Mai mult , toți distribuitorii de energie electrică se plâng de problemele create in sistem de creșterea puterii instalate in fotovoltaice și statul încurajează și dă bani pentru ca această problemă să se amplifice.
    Și nu în ultimul rând , echipamentele sunt din import ( mai ales din China ) , afectând balanța comercială și subvenția merge la furnizorul extern.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.