Importurile de țiței vor crește

Importurile de țiței ale României vor crește anul viitor cu 1,2%, la 6,88 milioane tone echivalent petrol, în timp ce producția se va majora cu 1,3%, la 3,85 milioane tep, conform Prognozei echilibrului energetic, publicată de Comisia Națională de Prognoză, potrivit Agerpres.

În 2017, importurile de țiței se vor majora cu 1,3%, la 6,97 milioane tep, iar în 2018 cu 1,4%, la 7,07 milioane tep. Pentru 2015, importurile sunt estimate de CNP la 6,8 milioane tep (plus 1,1% comparativ cu 2014).

Producția de țiței va crește în 2017 cu 2,6%, la 3,95 milioane tep, și în 2018 cu 1,3%, la 4 milioane tep. Producția estimată pentru acest an este de 3,8 milioane tep (plus 0,3%).

Anul trecut, importurile de țiței au totalizat 6,727 milioane tone echivalent petrol (plus 27% față de 2013). Producția de țiței s-a ridicat, în 2014, la 3,788 milioane tep, fiind cu 2% mai mică față de cea din anul precedent.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României 2015 — 2035, rezervele de țiței ale României sunt limitate, în condițiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, cu excepția unor semnale recente provenind din apele de mică adâncime ale Mării Negre, comercialitatea fiind încă în faza de analiză.

Deși se confruntă cu un declin natural al producției de țiței, România continuă să rămână a patra țară producătoare de țiței din Uniunea Europeană, respectiv a cincea țară din Europa. Raportată la producția europeană, producția națională de țiței reprezintă aproximativ 2% din producția Europei și circa 6% din cea a UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.