Impozitul pe dividende majorat, angajaţii din IT, construcţii şi agricultură rămân fără facilități

Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, plafonul pentru veniturile microîntreprinderilor va fi redus de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro, şi se reinstituie impozitul pe construcţii, conform proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, se menţionează în proiect.De asemenea, se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, pentru dividendele distribuite/plătite persoanelor nerezidente, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/plătite persoanelor rezidente.

În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile cazul microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal 2025, Ordonanţa propune reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. De asemenea, se propune eliminarea condiţiei de realizare a veniturilor din consultanţă şi management, în proporţie de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor

În plus, ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR şi prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu – 2025-2031 se propune eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Totodată, se reinstituie impozitul pe construcţii, datorat de: persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; şi persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. „Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situaţia în sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă”, se menţionează în proiect.

Ministerul Finanţelor precizează că măsurile propuse prin proiectul de act normativ au în vedere angajamentul asumat de Guvern în cadrul PNRR privind revizuirea cadrului de impozitare existent în România, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem pe principiul neutralităţii taxării, precum şi implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, fără a fi afectată creşterea economică şi dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală. De asemenea, prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu – 2025-2031 prezentat Comisiei Europene, Guvernul României s-a angajat să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, printr-o serie de măsuri, inclusiv prin reforme fiscale care au între obiective ajustarea sistemului de facilităţi fiscale pentru principalele categorii de impozite şi taxe astfel încât să se respecte principiul impunerii echitabile dar şi pentru a evita formarea unor distorsiuni în materie de politică fiscală ceea ce ar presupune generarea unor inechităţi fiscale între diferite categorii de contribuabili.

Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Vad ca se anuleaza unele facilitati celor care muncesc cu contract de munca in romania.
    Dar facilitatiile financiare ale multinationalelor, bancilor, Ucrainei, Moldovei se anuleaza si ele?

  2. Ne-ați votat fraierilor! Asta e, noi, că avem ordin de la Ursula, trebuie să ajutăm Ucraina. Aaaa și trebuie sa pape bine și gurița bugetarilor plantați pe carnet de partid.

  3. spunea asa, vaca se paste si apoi se mulge.
    Astia nu o pasc, o mulg de trei ori pe zi iar noaptea o mai dau si la taur!

  4. Pai daca avem preturi la nivel de UE la produse agricole, IT sau constructii sau chiar mai mari ,care e problema?Unde sunt eu dividentele sunt taxate 40%,iar in IT sau constructii nu exista nici o facilitate,doar la cumparatorii de case.

  5. Merkel si UE au mers pe austeritate si le-au trebuit 12 ani sa iasa din criza din 2008 si cand ieseau simtind ca vine alta au ”gripat” lumea. US a creat a relaxat economia si a intrat rapid pe crestere…
    taiati, pe cand le luati bugetarilor 25%
    Poanta a redus TVA de la 24% la 19% si chiar 9% a redus impozitul pe dividende de la 10% la 5%, Catu sau Bolos l-a crescut la 8%…tot Ponta a scazut si impozitul pe salariu de la 16% la 10%…asa ca incet, incet Basescu Boc si PD-L-ul revin in forta pt a distruge tara ca in 2009, cand nici FMI nu-i ceruse sa creasca taxele si impozitele

    Deci ProEuropa=pro Merkel deci Ciolacu=Basescu…Sa traiti bine! Sa va bucurati ca i-ati votat!

    Ce ma bucur ca nu v-am votat!

  6. Vraja marii! Ăștia din construcții, IT&C și cei din agricultură sunt cri mai mari hoți din Romania! Totul e la negru angajează cu salariul minim și restul din Nana sa nu plătească ceva la stat. Cei mai mari mafioți ai statului eșuat! Nu mai vorbesc de lucrătorii APIA care după ce du salarii de 5.000 euro net/ luna mai iau și spaga de la „fermierii” mafioți! O țară la negru!

  7. Masuri de austeritate trebuiau aplicate inca de cand datoria publica a depasit 50% din PIB, dar eram in an electoral asa ca au fost lasate pentru dupa alegeri. Problema e ca majoritatea acestor masuri nu sunt bune, ele lovind exact in cei care produc plusvaloare. Trebuiau sa taie din beneficiile celor din aparatul bugetar supradimensionat.

  8. PANA ACUM O LUNA , ERAU BANI PTR PENSII, SALARII..!! AM INTELES CA NE-AM ANGAJAT SA CUMPARAM ARME DE VRE-O ZECE MILIARDE DE DOLARI ! CIOLAKULE, AI DAT FOC TARII CU MANA TA MINCINOSULE …!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.