În aşteptarea sărbătorilor magice

Lerui Ler”, spectacol de colinde româneşti, la Berlin

Sărbătorile de Crăciun vor fi celebrate de către Institutul Cultural Român din Berlin printr-un concert de colinde româneşti, susţinut de apreciata solistă română Oana Cătălina Chiţu, care va fi acompaniată de Valeriu Caşcaval, unul dintre cei mai renumiţi interpreţi la ţambal ai Republicii Moldova.

Concertul va avea loc în 15 decembrie, la ora 20.00, în istorica biserică Passionskirche din cosmopolitul cartier Kreuzberg din Berlin. Biserica Passionskirche găzduieşte de peste 15 ani, în afara serviciilor religioase, concerte de muzică clasică sau alte genuri muzicale (folk, rock, jazz etc.) precum şi alte evenimente culturale, cum ar fi lecturi, prelegeri, expoziţii, discuţii, întâlniri.

Acest concert constituie o invitaţie foarte personală către publicul berlinez de a i se alătura solistei într-o incursiune în ţara copilăriei ei. Oana Cătălina Chiţu şi Valeriu Caşcaval vor interpreta colinde şi cântece tradiţionale de iarnă precum Iată vin colindătorii, Trei crai de la răsărit, Florile dalbe, Mare iarnă o picatu, Am venit şi noi la voi sau Te uită cum ninge decembre.

Valeriu Caşcaval

Solista Oana Cătălina Chiţu a studiat pian, jazz şi canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înfiinţat trupa de ritmuri tradiţionale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul Bucharest Tango (2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chiţu sunt originale, cu influenţe jazz, sinti, swing şi flamenco, însă păstrează fondul tradiţional.

Valeriu Caşcaval a absolvit în 1996 Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”. În 2003 şi-a încheiat studiile la Facultatea de Teorie şi Compoziţie a Şcolii Superioare de Muzică din Hamburg (Germania). În activitatea sa artistică se înscriu diverse colaborări cu nume sonore ale muzicii folclorice din Basarabia, precum Vasile Iovu, Nicolae Botgros, fraţii Ştefăneţ şi Advahov. Între timp, a avut şi numeroase turnee în Europa, participând în diferite proiecte de muzică contemporană şi de operă. A înregistrat şi câteva CD-uri cu Orchestra Lăutarii, dar şi cu alţi interpreţi instrumentişti şi vocalişti renumiţi din R. Moldova şi România.

Marea tradiţie a muzicii liturgice ortodoxe, la Londra

Grupul Nectarie Protopsaltul

Anul acesta, membrii comunităţii româneşti din Londra, dar şi melomanii britanici iubitori de sonorităţi orientale sunt invitaţi să se bucure împreună de spiritul Crăciunului printr-o o serie de concerte de colinde şi imnuri bizantine ale Grupului Nectarie Protopsaltul, unul dintre cele mai valoroase ansambluri muzicale din lumea creştin-ortodoxă.

Concertele, organizate de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Parohia Ortodoxă Română „Sf. Gheorge” şi preotul paroh Constantin Popescu, vor avea loc în zilele de 12 şi 13 decembrie, la sediul ICR din 1 Belgrave Square (unde ansambul se va alătura celorlalţi protagonişti ai Sărbătorii Pomului de Crăciun, pregătită împreună cu Ambasada României) şi la biserica românească de pe Fleet Street.

Grupul Nectarie Protopsaltul a concertat în repetate rânduri alături de cântăreţii de la Muntele Athos, dar şi în cadrul unor evenimente de amploare precum Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi, Festivalul de Muzică Veche din Bucureşti sau Festivalul Archaeus, şi a înregistrat mai multe albume, printre care Paraclisul Mare al Maicii Domnului şi Cântări la Praznicul Sfântului Mucenic Pantelimon.

Piesele pe care le interpretează sunt compuse cu precădere de către psalţi români din secolul al XIX-lea, precum Macarie Ieromonahul, Anton Pann şi Dimitrie Suceveanu, dar şi de autori contemporani, ca diaconul Constantin Cornel Coman sau Virgil Ioan Nanu, în încercarea de a reînnoi tradiţia multiseculară a muzicii bizantine.

Ansamblul a luat fiinţă în anul 2001, la iniţiativa unor tineri muzicieni şi teologi, din dorinţa de a conserva şi de a face cât mai cunoscută vechea tradiţie a muzicii bizantine. Ansamblul poartă numele Cuviosului Nectarie Schimonahul, unul dintre cei mai de seamă cântăreţi români de la Muntele Athos din a doua jumătate a secolului XX. Membrii grupului sunt cântăreţi cu o bogată experienţă în strana bisericii, cei mai mulţi fiind absolvenţi ai Facultăţii de Teologie sau ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Pianista Raluca Ştirbăţ, în concert la ”Mozarthaus”

Lansarea albumului discografic „George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo“

Seria evenimentelor Enescu şi Viena organizate de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2015 cu ocazia comemorării a 60 de ani de la moartea compozitorului, dirijorului, violonistului şi pianistului român George Enescu, continuă miercuri, 16 decembrie, la ora 19.00, cu un concert care are loc în Sala Bösendorfer din MozarthausViena. În acest cadru va fi lansat albumul George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo, o premieră discografică realizată la casa de discuri germană Hänssler Classic, în interpretarea Ralucăi Ştirbăţ. Concertul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria, Societatea Internaţională „George Enescu“ din Viena şi Societatea Austro-Română.

La Bucureşti, albumul George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo a fost lansat pe 3 decembrie la Palatul Cantacuzino şi în 5 decembrie la Casa arhitectului Ion Mincu, sediul Ordinului Arhitecţilor din România.

Cu ocazia concertului de la Viena, la Mozarthaus va fi prezentat albumul Interludii – în cheie fotografică. Volumul de fotografie cuprinde peste 140 de imagini alb negru, dintre care 70 de portrete, realizate de Cornel Brad soliştilor, dirijorilor, instrumentiştilor şi dansatorilor care au participat la Festivalul Internaţional George Enescu din Bucureşti, introducându-ne astfel în culisele marelui eveniment muzical. Evenimentul se desfăşoară cu participarea fotografului Cornel Brad, ca o avanpremieră a expoziţiei care va fi vernisată în 2016 la Galeria ICR Viena.

Deşi George Enescu a devenit celebru ca violonist legendar cu „sunet inconfundabil” şi „tehnică înspăimântătoare”, prea puţini ştiu astăzi că el era un pianist cel puţin la fel de impresionant, care s-a bucurat din plin de admiraţia şi chiar invidia unora dintre colegii săi. Încă din copilărie, pianul – descoperit în casa mamei de la Mihăileni – a devenit instrumentul său preferat, fapt oglindit în opera sa. Albumul discografic de faţă (3 CD-uri) prezintă în premieră creaţia pianistică enesciană în integralitatea ei şi include patru premiere absolute (printre care Sonata Torso pentru pian în fa diez minor sau Sonatensatz, compusă în 1912 şi descoperită în 1993 de Clemansa Firca în arhivele Muzeului Enescu din Bucureşti), precum şi trei prime înregistrări pe CD. Nu avem de-a face cu schiţe ori fragmente, ci cu lucrări finite, datate şi semnate de compozitorul român. Albumul oferă astfel o viziune de ansamblu unică şi o călătorie în devenirea muzicală a compozitorului George Enescu.

GLORIA IN CIELO E PACE IN TERRA

Institutul Italian de Cultură din Bucureşti are plăcerea de a vă invita, marţi 15 decembrie 2015, la ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, când va avea loc un spectacol cu Muzică şi cântări de Crăciun din Evul Mediu şi Renaştere.

Bogatul repertoriu de Crăciun va fi prezentat de ansamblul La Rossignol format din cinci artişti de excepţie care, îmbrăcaţi în costume de epocă şi cu instrumente vechi originale, ne vor propune câteva dintre paginile muzicale cele mai frumoase ale unor vremuri în care Naşterea Domnului era sărbătoarea cea mai aşteptată şi mai importantă a întregului an. Crăciunul este una dintre sărbătorile cele mai dragi oamenilor, o sărbătoare a înnoirii prezentă în toate civilizaţiile şi caracterizată de ritualuri care, bazate pe cântec şi muzică, încheie în mod simbolic un ciclu anual, inaugurându-l în acelaşi timp pe următorul.

Ansamblul La Rossignol va susţine un adevărat turneu în România. După spectacolul de la Bucureşti, vor urma alte trei: la Alba-Iulia (la Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail, pe 16 decembrie), la Cluj-Napoca (la Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, pe 17 decembrie) şi la Sibiu (în Sala Thalia a Filarmonicii, pe 18 decembrie).

Fondat în 1987 cu scopul de a face cunoscute muzica şi dansurile din Renaşterea italiană, ansamblul La Rossignol este format din cercetători dedicaţi studiului surselor directe, care acordă o deosebită atenţie şi laturii de spectacol a cercetării lor. Grupul a efectuat numeroase turnee, atât în Italia, cât şi în străinătate (Elveţia, Germania, Grecia, India, Rusia, Japonia, China etc.), colaborează cu principalele televiziuni italiene, a lansat mai multe discuri şi a realizat coloanele sonore ale unor spectacole de teatru şi dansuri vechi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.