În Cameră erau 100 de deputaţi, la vot s-au numărat 175!

Încă o dată PDL şi aliaţii săi au demonstrat că regulamentele sunt literă moartă atunci când în joc este o lege a guvernului Boc. Miercuri noaptea, Legea pensiilor a fost votată prin fraudă. La scrutin au fost prezenţii în jur de 100 de deputaţi iar votul final trebuia amânat din cauza lipsei cvorumului de şedinţă, care este de 168 de deputaţi. Sfidând evidenţa, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, şi secretarul de şedinţă, Sever Voinescu (PDL), au supus legea la vot numărat 175 de deputaţi.

În documentele oficiale va apărea următorul rezultat la votul final dat pe Legea pensiilor unitare: 170 de voturi pentru, 2 contra şi 3 abţineri. Acest rezultat este însă unul fals, măsluit cu bună ştiinţă de tandemul Roberta Anastase – Sever Voinescu şi acceptat de deputaţii PDL, UDMR, independenţi şi cei ai minorităţilor naţionale. La momentul votului final pe lege, în plen erau, cu indulgenţă, 100-110 deputaţi, deşi este posibil ca în numărătoarea efectuată de noi să fi intrat şi persoane din staff-urile tehnice. Ce s-a întâmplat de fapt în şedinţa maraton care a începăut miercuri la ora 10.30 şi s-a terminat la miezul nopţii.

O nouă defecţiune „suspectă” a sistemului electronic de vot

După circa 9 ore de şedinţă extrem de tensionată, la ora 21.55, Opoziţia – deputaţii PNL şi PSD – a părăsit lucrările plenului, refuzând să gireze votarea punctului de pensie în varianta guvernului (Opoziţia propunea valoarea punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut, în timp ce în varianta guvernului era de 38-39% – n.a.). După 40 de minute în care s-a votat utilizându-se sistemul electronic, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a invocat o defecţiune a sistemului electronic de vot şi a solicitat trecerea la votul prin ridicarea mâinii. Este pentru a patra oară în acest an, când, la legi importante, după ce Opoziţia părăseşte sala de şedinţe, Mircea Toader invocă defecţiuni la sistemul electronic şi se trece la votarea prin ridicarea mâinii. Aici este vorba de o şmecherie utilizată de PDL atunci când constată că în plen nu sunt suficienţi deputaţi pentru atingerea cvorumului de şedinţă. La votul electronic se ştie cu precizie câţi deputaţi sunt în sală, inclusiv cei care refuză să voteze. La votul prin ridicarea mâinii se poate foarte uşor fura la numărătoare. Exact acest lucru s-a întâmplat miercuri după ora 22.00. De fapt la toate articolele care au mai rămas de votat şi la votul final pe lege nu s-a făcut decât un simulacru de numărătoare.

Frauda a fost evidentă pentru cine a asistat la ultima parte a şedinţei plenului. De altfel, pe parcursul întregii zile, vârful maxim de prezenţă s-a ridicat – ora 16.30 – la 233 de deputaţi: 104 – PDL, 53 – PSD, 38 – PNL, 15 – UDMR, 11 – minorităţi, 7 – independenţi (UNPR), 5 – independenţi (neafiliaţi). Practic, şi dacă la acest vârf de prezenţă Opoziţia ar fi părăsit sala, ar fi căzut cvorumul de şedinţă. La ultimul vot la care au participat şi deputaţii PNL şi PSD în sală erau în total 171 de deputaţi. Când în sală au rămas doar majoritarii, numărul maxim de deputaţi înregistraţi a fost de 135 de deputaţi, deci sub cvorum. În toată această perioadă, numărul maxim de deputaţi PDL prezenţi în sală a fost de 100, la ora 21.58.

După ce s-a trecut la votarea prin ridicarea mâinii, Roberta Anastase a anunţat rezultatele scrutinelor în crescendo: a început cu 90 de deputaţi prezenţi, a urcat apot la 120-130, după care, când s-a apropiat votul final, a ajuns pe la 160-170.

Punctul de pensie rămâne la 38%

Marea bătălie a serii s-a dat pe valoarea punctului de pensie. PNL şi PSD susţineau un amendament care prevedea valoarea acestuia la 45% din salariul mediu brut, în timp ce PDL, UDMR, independenţii (UNPR) şi o parte a deputaţilor minorităţilor au susţinut varianta guvernului, care prevede o valoare a punctului de pensie între 38 şi 39%. După discuţii aprinse care au durat în jur de 40 de minute, văzând că nu ajung la o înţelegere cu majoritarii, deputaţii opoziţiei au părăsit sala, refuzând să gireze varianta Executivului.

Reamintim că, tot în plenul de miercuri, PDL a întors votul dat pentru stabilirea vârstei de pensionare – iniţial se votase 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei – şi a reuşit să treacă varianta guvernului Boc, adică 65 de ani vârsta de pensionare şi pentru femei. Dezbaterile în jurul acestui articol au fost extrem de aprinse, deoarece în Comisia de muncă şi protecţie socială se votase în unanimitate 63 de ani pentru femei, iar cu o zi înainte, liderii PDL s-au angajat să respecte votul din comisie.

Dinamica prezenţei – vot electronic

Ora 16.03 – 194 deputaţi (PNL, PSD, PD-L, UDMR, minorităţi, independenţi)

16.33 – 233 deputaţi

17.22 – 210 deputaţi

18.02 – 195 deputaţi

18.29 – 187 deputaţi

19.00 – 177 deputaţi

20.21 – 198 deputaţi

21.58 – 133 deputaţi (după părăsirea sălii de către PNL şi PSD)

22.05 – 129 deputaţi

22.15 – 120 deputaţi

22.35 – 116 deputaţi

22.37 – se trece la vot prin ridicarea mâinii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.