În curînd, în librării „Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare“

La 80 de ani de la acest episod dramatic pentru istoria românilor, Editura Școala Ardeleană a publicat, în Colecția Istorie contemporană, volumul „Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944)” de Vasile Pușcaș. Proiectul editorial a apărut sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders. 

„La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, atât occidentalii, cât și sovieticii au ajuns la concluzia comună că o mai bună frontieră etnică între România și Ungaria decât cea trasată prin Tratatul de la Trianon nu era posibilă. Această decizie venea însă după o tragedie istorică trăită de locuitorii Transilvaniei (români, maghiari, evrei, germani etc.) în perioada 1940-1944. A fost o experiență traumatizantă atât pentru populaţia României, cât și pentru cea a Ungariei. Începând cu 1943, Transilvania preocupa tot mai insistent Cancelariile de la Moscova, Londra și Washington.

În cele mai multe cazuri, interesul Marilor Puteri a fost să manevreze state din Europa Centrală pe bază de aspirații teritoriale, uneori camuflate în lozinca «drepturilor pentru minorități». Transilvania continua să fie văzută tot ca un teritoriu de compensație! În fapt, cazul «arbitrajului» și «medierii» germano-italiene în problema Transilvaniei (1940-1944) a avut mai puțin de a face cu drepturile reale ale vreunei minorități (în afară poate de cea germană), căci populația Transilvaniei a trăit toate suferințele, de la coșmarul asasinatelor în masă (românii din Transilvania de Nord), la refugieri, expulzări, pierderi de bunuri și frustrări neînchipuite, așa cum o demonstrează chiar rapoartele celor două comisii mixte germano-italiene inserate în acest volum.

Și, în plus, a contribuit  la agravarea raporturilor dintre România și Ungaria, cu consecințe pentru ele și pentru această parte a Europei încă insuficient relevate de investigația istoriografică.” (Vasile Pușcaș)

Volumul este disponibil pentru comenzi online atât în format tipărit (aici), cât și sub formă de eBook (aici).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Interesanta carte. Dar… Ce inseamna ebook pentru editura asta? Exista foarte multe formate ebook. A inceput, in firsit!, cineva sa editeze carti romanesti pentru Kindle? PDF e potrivit doar pentru PC sau laptop, nu pentru un e-reader.

  2. Transilvania si Basarabia au fost intr-adevar monede de schimb, momeli folosite de diferitele tabere din razboaiele mondiale pentru intrarea Romaniei in conflict. Nemtii au tendinta inchida ochii la ce se intampla la Est de Carpati, incercand in schimb sa rupa Transilvania; rusii ocupa in primul rand Basarabia, apoi ne flutura redobandirea Transilvaniei de la nemti/austro-unguri.
    Momentul 1918 a fost unic prin aceea ca ambele imperii, si Imparatul Verde si Imparatul Rosu, erau intr-un moment de slabiciune, si Romania a putut in sfarsit sa reuneasca toti vorbitorii aceleiasi limbi sub acelasi acoperis, lucru nerealizat de pe vremea lui Burebista.
    In momentul de fata, graitor este faptul ca la Bucuresti conduce un german, iar la Chisinau, un rus (Ribbentrop si Molotov au vizibil urmasi), iar tematica reunificarii este practic absenta de pe tapetul preocuparilor diplomatice din ambele parti; Transilvania (Ardealul, Erdely, inseamna acelasi lucru: dincolo de padure, trans-silva) sufera un amplu proces subteran de segregare; ne gasim, asadar, intr-un moment in care ambele imperii vecine sunt suficient de puternice ca sa se opuna romanismului.
    In aceste conditii, clasa politica de ambe directii se lafaie in vilane si jeep-ane, discutand idiotenii si gratulandu-se reciproc in discutii sterile. Intelectualitatea? S-a vazut cu ‘scrisoarea celor 200’ cat de preocupata e de soarta tarii. A tarii noastre.
    Iar poporului jecmanit i se servesc telenovele cu Vulpita si Viorel.
    ‘Totu-i perfect, tovarase ministru’, cum canta Jean Moscopol imediat dupa razboi…

  3. Mai pupati-l ma in fund pe marele erou Antonescu, din cauza caruia au murit 800 000 de romani, care a tolerat masacrarea evreilor de catre armata, a facut r@h@tul praf trecand peste Nistru si era sa ne distruga complet daca nu-l aresta Regele Mihai.
    Si care a lupta ca un pig impotriva aliatilor nostri francezi, englezi si americani din Primul Razboi Mondial, aliindu-se cu fostii invadatori……[Leo]
    Un pig care se mai si lauda ca a fost sef de promotie la Saint Cyr. Cum a putut sa lupte pigul nesimtzit impotriva fostilor lui colegi de academie militara si a tarii care l-a facut ofiter? Asta era onoarea militara ptr el? Eu, ca om simplu, n-as fi fost capabil de o asemenea magarie……[Leo]

  4. Crimele au continuat,septembrie 1944 a inregistrat noi masacre ; daca in timp ce eram”aliati”au inrosit satele cu sangele unor civili pasnici,dupa ce am devenit „dusmani”( prin actul de la 23 august)au savarsit alte crime impotriva romanilor ,chiar in localitati care nu facusera parte din teritoriile cedate in 1940,prin dictatul de la Viena

  5. Internetul ,inclusiv youtube, colcăie de informații în legătură cu arbitrajul diktator_oizilor de la 30 august…deci cine mai dă bani pe o carte,în ziua de azi ?

  6. @Leo: Aiurezi. Antonescu nu a fost sef de promotie la Saint Cyr. Aceasta este o legenda pusa in circulatie de Marin Preda. El, ca autor de romane, isi putea permite multe. De altfel, stagiul la Saint Cyr abia daca este mentionat in treacat in biografia sa, deci el nu se lauda nicidecum. Nu el a adus tara in orbita Germaniei ci Carol al 2-lea si camarila sa. El a fost pus in fata faptului implinit. Daca el putea schimba ceva si fi un de Gaulle al Romaniei tine de istoria probabila, nu de fapte reale. Nu regele Mihai l-a arestat. El nu a fost niciodata de altceva decit sa se joace cu masinutele. Nu degeaba Pamfil Seicaru il numea nevoiasul mintii. El doar a tinut de sase la cei de dupa perdea si la ora 10 seara a recitat un comunicat mincinos. Trecerea Nistrului s-a rasdiscutat iar un tabu este un tabu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.