În premieră pe ecrane „Vânătorii de capete”

O peliculă despre trădare şi iubire, care vă va captiva prin ritmul său, prin personajele bine conturate. Crime ciudate şi o escrocherie genială. „Headhunters”/ „Vânătorii de capete” este un thriller poliţist bazat pe romanul scriitorului norvegian Jo Nesbo, cel mai bine vândut roman-thriller din 2008, şi a intrat în cinematografele noastre din 22 iunie.„Tarantino se întâlneşte cu fraţii Coen în romanul poliţist al lui Nesbo”,scria cronicarul de la „Politiken”, din Danemarca. „Un Jo Nesbo spumos, care ridiculizează parveniţii şi ne prezintă cea mai animalică decădere din istoria literară a Norvegiei”, titra „Fædrelandsvennen”.Pentru „Time Out”, „Headhunters” este o „rafală de adrenalină”, fapt în mare măsură datorat subiectului conceput de scriitorul Jo Nesbo, unautor de romane poliţiste apreciate internaţional.

În rolurile principale, Aksel Hennie – unul dintre cei mai populari şi reprezentativi actori din Norvegia – şi Nikolaj Coster-Waldau, cunoscutul actor din serialul HBO de mare succes „Game of Thrones”. Este al treilea lungmetraj al regizorului norvegian Morten Tyldum, ale cărui filme fac săli pline. Nesbo este al doilea în topul celor mai traduşi autori din toate timpurile. „Headhunters” este distribuit în România de Independenţa Film.

Aksel Hennie, un actor de clasă

Povestea îl are în prim-plan pe Roger Brown (Aksel Hennie), unul dintre cei mai apreciaţi headhunteri din Norvegia, care recrutează angajaţi pentru poziţiile-cheie ale unei firme. În afara de faptul că este scund, este un om care aparent are de toate: este printre cei mai de succes headhunteri din Norvegia, este căsătorit cu frumoasa Diana (Synnove Macody Lund), proprietara unei galerii de artă, şi locuieşte într-o vilă magnifică. Dar, ca să reziste financiar, are încă un job, „de noapte”: fură obiecte de artă.

Nikolaj Coster-Waldau

La un vernisaj, soţia i-l prezintă pe Claes Greve (Nikolaj Coster-Waldau), care, cu trecutul său de soldat de elită şi cu experienţa sa în industria electronică, este candidatul perfect pentru postul de CEO al companiei „Pathfinder”, companie pentru care Roger tocmai recrutează. Claes se află, de asemenea, în posesia unui tablou de valoare, „Calydonian Boar Hunt”, de Rubens, una dintre cele mai căutate picturi din istoria artei. Roger vede acum şansa de a scăpa pentru totdeauna de problemele financiare şi începe să planifice cea mai mare lovitură a sa. Se pare însă că şi Greve face un joc. Când Roger pătrunde în casa lui, găseşte ceva care îi bulversează complet viaţa şi, în curând, va trebui să lupte pentru supravieţuire…

Frumoasa actriţă Synnove Macody Lund, aflată la primul său film

Ecranizarea unui astfel de roman nu putea să fie semnată decât de Morten Tyldum, consacrat ca unul dintre regizorii norvegieni cu cea mai mare priză la public, atât pentru filmele de televiziune realizate, cât şi pentru lungmetrajele sale. „Cu «Vânătorii de capete» am dorit să stârnesc publicul prin dinamism şi provocarea reflecţiei. Este un film cu o poveste mare de spus, dar care nu se teme să te facă să râzi sau să te ţină în suspans. Este acel gen de film care nu se vrea uitat repede, ca popcorn-ul pe care îl termini când pleci de la cinema”, spune Morten.

Cât despre cei doi actori pe care i-a ales să interpreteze rolurile principale în filmul său, Tyldum spune: „Primele mele alegeri pentru distribuţie au fost Nikolaj Coster-Waldau şi Aksel Hennie, doi dintre cei mai importanţi actori din Scandinavia. Aveam acum premisa de a crea un film cu pumni şi nerv”.

Hoţul de tablouri

Primul dintre aceştia, Aksel Hennie, este unul dintre cei mai populari şi reprezentativi actori din Norvegia, cunoscut din apariţiile sale în „Max Manus” (2008) şi în „A Somewhat Gentle Man” (2010). Aksel a primit premiul pentru Cel mai bun actor norvegian la „Amanda Awards” şi la „Kosmorama Film Festival” şi a fost apreciat şi în cadrul altor numeroase festivaluri internaţionale de marcă. Are o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film, recent jucând în pelicula britanică „Age of Heroes”, de Adrian Vitoria. Aksel a jucat rolul principal într-o serie de filme norvegiene, printre care „Jonny Vang” (2003), „Buddy” (2003), „Hawaii, Oslo” (2004) şi „Uno” (2004), la care a fost atât regizor, cât şi scenarist. Cariera sa a început să crească după „Jonny Vang” şi blockbuster-ul „Buddy”, de Morten Tyldum, regizorul lui „Headhunters”, când a devenit cel mai popular tânăr actor din Norvegia. Cu recenzii excelente şi o vânzare de 280.000 de bilete, „Buddy” a avut un succes imens în Norvegia. A câştigat în acelaşi an Premiul Publicului la „Festivalul de Film Karlovy Vary” şi a fost cel mai bine vândut film norvegian la nivel internaţional.

„Voiam să fac un film de suspans în spiritul lui Jo Nesbo, care să-ţi taie răsuflarea şi aveam nevoie de un actor cu un registru excepţional. Pentru mine, Aksel a fost singura opţiune pentru rolul principal”, spune Morten.

Secvenţă din film

Nikolaj Coster Waldau, interpretul rolului lui Clas Greve în film – cel de la care Roger vrea să fure tabloul semnat de Rubens -, este unul dintre actorii danezi cu cele mai mari succese internaţionale. Şi-a câştigat recunoaşterea internaţională atunci când a jucat rolul principal în serialul de televiziune american „New Amsterdam” (2008). Pe lângă personajul din „Vânătorii de capete”, el joacă în serialul de mare succes „Game of Thrones” (HBO). Actorul a crescut într-un sat mic din sudul insulei Zealand, înainte de a fi prins de “microbul” actoriei la „Næstved College”. A studiat apoi la „National School of Theatre” din Copenhaga, iar debutul în film a venit cu rolul principal din „Nightwatch” (1994), al lui Ole Bornedal, care a dus la o afirmare imediată, atât în Danemarca, cât şi la nivel internaţional. Ambiţia sa de a juca în producţii internaţionale se realizează cu roluri în filme importante, cum ar fi „Black Hawk Down” (2001), „Wimbledon” (2004) şi „Kingdom of Heaven” (2005), înainte de rolul John Amsterdam din serialul „New Amsterdam” (Fox TV). În Norvegia, el jucase anterior un personaj-cheie în „The Kautokeino Rebellion” (2008).

Synnove Macody Lund(Diana Brown) este jurnalistă şi fost model. „Vânătorii de capete”marchează debutul ei ca actriţă.

Peliculă care vă va captiva prin ritmul ei

Imaginea filmului „Headhunters” este semnată de John Andreas Andersen, câştigătorul unui „Amanda Award” pentru lungmetrajul „Upperdog”(2009), iar alături de scriitorul Jo Nesbo, la scenariul filmului au mai lucrat Lars Gudmestad, care a colaborat anterior cu Tyldum la „Buddy”, şi Ulf Ryberg, care a semnat anterior al treilea film din trilogia Millennium, „The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest”.

Morten Tyldum este absolvent al „Şcolii de Arte Vizuale” din New York, unul dintre regizorii de televiziune care au contribuit la definirea noului limbaj vizual în TV, la începutul anilor ’90. Consacrarea sa ca regizor a venit cu „Buddy”, în 2003, film care a promovat o nouă generaţie de actori, cu mare audienţă în rândul tinerilor, fiind un punct de cotitură în istoria recentă a filmului norvegian. În plus, Tyldum este un foarte căutat regizor de spoturi publicitare. Stilul său optimist şi talentul pentru umor şi acţiune au făcut din el regizorul preferat pentru unele dintre cele mai scumpe şi mai influente reclame produse în Norvegia.

O scenă cu suspans

Jo Nesbo, autorul romanului care a stat la baza scenariului filmului „Headhunters”, este al doilea în topul celor mai traduşi autori. A fost publicat în 140 de ţări, tradus în mai mult de 40 de limbi, inclusiv în limba română, şi este câştigătorul unei serii de premii prestigioase, având mai mult de 8,5 milioane de cărţi vândute. Nesbo este apreciat de criticii din întreaga lume pentru extinderea contextului romanului poliţist modern, astăzi fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori europeni ai genului. Romanul lui Jo Nesbo a intrat direct pe primul loc în lista celor mai bine vândute cărţi în Marea Britanie, având parte de recenzii excelente. „The Guardian” îl compară pe Jo Nesbo cu Stieg Larsson. Autorul mărturisea într-un interviu, din acelaşi cotidian: „Eu sunt un vultur”.

Cu 716.588 exemplare vândute în 2011 (conform Nielsen Bookscan), Jo Nesbo este al doilea cel mai bine vândut autor de ficţiune în Marea Britanie, imediat după autorul secolului, James Patterson, şi înaintea scandinavului Stieg Larsson.

O carte semnată de Nesbo este cumpărată în Marea Britanie la fiecare 27 de secunde, presupunând că librăriile sunt deschise 24 de ore din 24!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.