În Suedia se experimentează programul de lucru de șase ore, dar cu salariul pentru opt ore

Un nou model de activitate profesională în care programul de lucru de opt ore este redus la șase ore, dar fără o reducere a salariului, este experimentat în prezent în Suedia pentru a evalua dacă se poate obține aceeași productivitate petrecând mai puțin timp la locul de muncă, scrie joi AFP, potrivit Agerpres.

De altfel, Suedia este o țară care-și surprinde turiștii, uimiți să vadă că acolo oamenii au salarii bune și în același timp mult timp liber. Economiștii explică această situație inedită prin forța de muncă productivă și bine calificată, capabilă să se adapteze rapid noilor tehnologii.

Totuși, deși suedezii trebuie să muncească, potrivit legii, 40 de ore pe săptămână, ei se remarcă și printr-un absenteism ridicat și prin începerea vieții profesionale la o vârstă înaintată, pentru că dedică mai mult timp studiilor. Chiar și așa, conform datelor OCDE, media de 1.621 de ore lucrate pe an de suedezi o depășește pe cea de 1.381 de ore lucrate de olandezi (cunoscuți pentru activitățile de tip part-time) sau 1.479 de ore efectuate de francezi (care se bucură de săptămâna de lucru de 35 de ore), dar este puțin inferioară față de săptămâna de lucru de 1.654 de ore în cazul englezilor.

Municipalitatea din Goteborg, condusă de social-democrați, va implementa pe parcursul unui an un proiect experimental în sectorul de îngrijire a persoanelor vârstnice. Un grup de salariați va avea un program de șase ore, în timp ce altul va rămâne cu programul de opt ore. Ulterior vor fi analizate rezultatele, pentru a se vedea dacă programul redus permite realizarea de economii, cum ar fi cele care decurg din scăderea numărului de concedii medicale, urmând să se decidă dacă experimentul va fi extins sau dacă se va adopta programul de șase ore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.