Încasările din impozitul pe profit: prognoze aiuristice în bugetul pe 2018

Bugetul de stat a încasat în 2017, din impozitul pe profit al companiilor, cu 7% mai puțin decât încasase în 2016, deși businessul în România a prosperat fabulos în respectivul an, creșterea economică urcând spre 7%, cea mai înaltă, de altfel, din UE. Să precizăm de la început despre ce vorbim: așa-numita „creștere economică“ este creșterea PIB-ului, iar PIB-ul este, în esență, valoarea adăugată (vreo 85-86%) plus intervenția netă a statului (14-15%). Iar valoarea adăugată înseamnă „compensarea salariaților“ plus „excedentul brut de exploatare“ (sau, mai simplu spus, salarii plus profituri). Dacă, așa cum spun statisticile, ansamblul (adică PIB-ul) a urcat cu 7%, înseamnă că și profiturile au crescut! Și atunci, dacă impozitul procentual pe profit a rămas același (16%), cum de au scăzut încasările din impozitul pe profit? Deci, din două una: ori încasarea scăzută la buget din impozitul pe profit este o minciună, ori creșterea PIB-ului (deci inclusiv a profiturilor) este o minciună! Dacă nu ești cumva cu rucsăcel în spate și smartphone în mână, îți poți da seama că mai este și o a treia variantă: creșterea economică există, deci și creșterea profiturilor din economie există, numai că cea din urmă este astfel învăluită fiscal, încât statul să nu ajungă la ea! Și, ca urmare, cu toate că a existat o creștere a profiturilor, statul a fost în situația de a impozita profituri în scădere! Naivul și veșnicul de vină stat își proiectase o majorare a încasărilor din impozitul pe profit în 2017 tocmai cu 7%, dar de obținut a obținut o scădere cu 7%!

Și asta-i nimic! Estimata încasare de 14,1 miliarde lei din 2017 înseamnă, la 16% cotă procentuală de impunere, că au fost fiscalizate profituri de circa 88 miliarde lei, în scădere de la 94 miliarde lei în 2016. Problema este că, la nivelul PIB-urilor din anii respectivi, profiturile realizate în România au fost de 470-480 miliarde lei. Deci o rată de doar o cincime profituri raportate (și deci fiscalizate) din totalul profiturilor realizate! Restul de 80% – evaziune! Cine sunt evazioniștii? Păi, să constatăm că firmele cu capital străin, care dețin cel puțin jumătate din cifra de afaceri din economia din România, raportează profituri de câteva ori mai mici decât firmele cu capital românesc, dându-se deci nu doar mai puțin rentabile decât cele din urmă, dar chiar nemaiînțelegându-se de ce își pierd timpul pe aici, fără profituri și unele cu pierderi peste pierderi!

Concluzia – evident pentru cei fără rucsăcel în spate și smartphone în mână – este clară: capitalul românesc, slab înzestrat tehnologic și subfinanțat, mai plătește câte ceva din ceea ce ar avea de plătit, dar capitalul străin, în frunte cu multinaționalele, nu plătește aproape deloc impozit pe profit, externalizând câștigurile înainte de și deci fără fiscalizare! Impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă. Ce a făcut Guvernul român în 2017 pentru a echilibra resursele bugetului? A forțat preluarea de dividende de la întreprinderile încă de stat, unde este proprietar. A lăsat practic goale conturile unei părți care nu mai reprezintă decât 4% din economie, considerată chipurile neperformantă, pentru a nu se atinge cumva de buzunarele umplute prin jaf public de cei care dețin 96% din economie! O fi bine, o fi rău?! O fi corect, o fi incorect?! Multinaționalele operează de fapt în România un jaf de proporții abominabile, iar politicienii și administratorii fiscali români patronează o bătaie de joc fără egal în Europa și în istorie la adresa propriului popor.

La ce să ne așteptăm în 2018, în condițiile monstruozității fiscale, numită „revoluție“, promovată de guvernarea PSD – ALDE?! Este de presupus că firmele românești și-au făcut antrenamentul necesar încă din 2017, reducând la minimum plățile în contul impozitului pe profit, având în vedere că din 2018 neplata acestuia nu este infracțiune, pe când neachitarea contribuțiilor sociale este și se pedepsește cu închisoare. Dar tocmai spre a se evita o asemenea comutare a neplăților, Guvernul a introdus pentru firmele cu o cifră de afaceri sub un milion de euro (adică pentru 90% din firmele românești), în locul impozitului pe profit, impozitul pe cifra de afaceri, care nu prea poate fi evazionat. Așa că stagnarea prevăzută în buget pentru încasările din impozitul pe profit (14,2 miliarde lei, față de 14,1 miliarde lei în 2017) este o iluzie. Încasările din impozitul pe profit practic vor tinde spre dispariție în 2018, căci firmele românești nu vor mai avea legal de plătit impozit pe profit, iar multinaționalele, pentru care nimic în chestiune nu se schimbă, își vor continua batjocorirea României și statului român în domeniu. Practic, impozitul pe profit ca instituție fiscală va mai rămâne doar în cazul multinaționalelor (căci doar acestea au cifre de afaceri de peste un milion de euro) și întreaga evaziune pe care o practică în domeniu se va deschide ca o floare, întrucât toate încasările la buget care vor mai fi din impozitul pe profit vor fi doar de la ­acestea. Altele nu vor mai fi, căci capitalul românesc, în ­copleșitoarea sa majoritate, nu va mai plăti impozit pe profit. Nu 14 miliarde lei, câți sunt prevăzuți, ci maximum vreo 4-5 miliarde lei vor fi încasările la buget din impozitul pe profit! Adică vor fi fiscalizate doar vreo 30 miliarde lei din cele peste 300 miliarde lei (circa 60 miliarde euro) profituri ­realizate efectiv de capitalul străin în România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ca să poată fi protejate în continuare multinaționalele, probabil guvernanții vor aduna sumele încasate ca impozit pe cifra de afaceri (1%) cu sumele încasate ca impozit pe profit (16%) și le vor numi generic impozit pe venit-profit.
    Ce mi-e Dăncilă, ce mi-e Cioloș! Două slugi credincioase brucselului.

  2. Asa cum am asteptat de la Ponta sa opreasca vanzarea terenurilor si si-a batut joc, asa si-a battu joc PSD de impozitarea profiturilor.
    De ce, se arat mai sus de catre oameni priceputi , avem mulii de acestia si parca invers proportional lucrurile merg rau.
    Cine s e infige si ia deciziile ?
    Catastrofale, conform articolului d e mai sus ?
    Sunt luate de 27 de ani, de 10 ani, de un an ?????
    Sa ne inchinam si sa ne rugam sa fie pusi la treaba specialistii.
    Pe vremea lui Ceuasescu era un banc- intelectualii s e impart in doua- in intelectuali si in ingineri…
    Doamne, ajuta !
    Pe prosti si pe destepti!
    Numai ca desteptii stau deoparte si nu se baga in „mocirla”de asta am ajuns aici !
    Dar si ei sunt vinovati poate mai vinovati decat ceilalti, pt.lasitatea si frica lor !

  3. Mai nene, unde vad unii crestere economica cand toate magazinele de pe bulevard se inchid intr-o viteza ametitoare? Numai spatii de inchiriat! Ori se tipareste bani de catre BNR fara echivalent in marfa, ori toata cresterea economica se duce in buzunarele unei minoritai care investeste pe afara prin Africa. Nici macar nu se mai construiesc vile pe la marginea oraselor in care sa stim ca acolo sunt banii dumneavoastra. Oricum as da-o, eu nu vad nicio crestere economica. Ce se vede foarte clar este cresterea preturilor in magazine si cresterea taxelor locale.

    • Corectă observația. Creștere economică există dar nu este a statului român ci a firmelor străine ce activează în România. Măgăria este a statisticienilor. Fac statistici la grămadă. Dacă ar defalca statisticile, firme private/de stat străine și firme private/de stat românești atunci s-ar vedea clar unde este creșterea economică. Creștere plus stagnare (în cel mai fericit caz) dă tot creștere. Imaginează-ți ce creștere fabuloasă au străinii dacă autohtonii sunt pe pierdere!

  4. Dl profesor nu vrea sa spuna adevarul gol golut! : Toate protestele astea interminabile nu au ca scop decit acoperirea marsaviilor economice savarsite de multinationale! Sa fie clar, toate sunt controlate de proprietarii activelor din economia romaneasca! Cine sunt acestia? Raspuns: majoritar strainii! Deci ei fac si desfac in Romania, iar prostii( rezistentii) cred ca fac o treaba buna! Da, e buna, dar nu pentru romani!

    • Dacă multinaționalele ar fi toate entități private atunci multe aspecte s-ar putea corecta. Dar tragedia este că multe multinaționale sunt companii de stat. Evident, ale statelor membre UE. De aici reise și statutul neoficial de colonie al țărișorii. Colonie a țărilor central-europene.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.