Începe criza economică

politicieni-afaceri-firmele

Începe criza economică reală (nu aia cântată propagandistic de BNR, de libertarienii din PNL și de #rezistenți).

În primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvență 2.305 societăți comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioada corespunzătoare a anului 2017. Pentru cei ce nu cunsosc acest „amănunt“, trebuie spus că, statistic, 96% din numărul total al dosarelor de insolvență sunt falimente, deci aceste întreprinderi urmează a dispărea în scurt timp, cu tot cu locurile de muncă pe care le furnizează. Tot în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedura de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9.793 de societăți comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Dizolvarea de drept, care este declanșată de registrul comerțului pentru diverse motivații din care rezultă că o societatea este fantomatică, înseamnă faliment non-judiciar (în termeni tehnici, se numește lichidare „administrativă“).

Analiza empirică a listei societăților care au intrat în insolvență sau în dizolvare judiciară ne arată foarte multe firme din domeniul comerțului (ceea ce reprezintă efectul nociv al concentrării retailului românesc în mall-uri și lanțuri de hipermarket-uri), dar și îngrijorător de multe societăți din construcții (în condițiile în care analiștii și dezvoltatorii imobiliari se laudă, mai abitir decât în 2007-2008, că totul este minunat în domenul imobiliar), precum și multe firme de hotelărie, turism rural și ecologic, servicii și transporturi, agricultură și pescuit etc., adică mai tot ce înseamnă oportunitățile reale pe care la au IMM-urile într-o economie concentrată aproape exclusiv pe granzi economici, megaretaileri, corporații agroalimentare, BigPharma și bănci. Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivități și rente. Or, s-a văzut cât de liberali sunt acești megaactori economici, atât în domeniul cartelurilor bancare, cât și (surprinzător și nu prea) în domeniul utilităților și al medicamentelor. De notat că ieri, după 3 ani de anchetă, Consiliul Concurenței a descoperit că facturile la energia electrică pe care le achităm în ultimii 10 ani sunt umflate cu multe zeci de milioane de euro de actorii monopoliști din domeniu, care s-au comportat cartelar. Amenzile dispuse sunt colosale (peste 10 milioane de euro), dar acestea nu vor fi suportate de granzii domeniului, ci tot de noi, urmând a fi incluse în facturi, cu titlu de costuri, în doze mici, infinitezimale, că să nu le percepem și să protestăm.

Cifrele prezentate mai sus sunt oficiale, putând fi regăsite pe site-ul oficial al Registrului Național al Comerțului.

În schimb, concluziile și conjecturile îmi aparțin. Precizez că nu există date statistice care să arate câte persoane care exercită profesii liberale sau independente (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, freelanceri) au tras oblonul în această perioadă. Știm doar că în acest domeniu au prăvălie circa 500 de mii de persoane, care dau de muncă la alte 600 de mii de persoane.

De statistici, predictibilitate fiscală, disciplină contractuală și mediu economic prietenos sau de siguranța locului de muncă în acest domeniu nu se ocupă nimeni, nici în politică, nici în presă mainstream, nici în catedralele sau templele macroprudențialilor. Cu atât mai puțin nu se ocupă de profesiile liberale și independente PNL sau celelalte așa-zise partide de dreapta, care nu mai prididesc să apere cele 15 vaci sacre ale sistemului financiar, băncile care încă mai contează în economie întrucât catadicsesc să dea credite, plus cele 20-30 de corporații care covârșesc 2/3 din economia națională și dau de muncă unui număr de cca. 300 de mii de salariați. Restul, adică adevărata coloană vertebrală a economiei și a societății, clasa de mijloc, nu contează pentru așa-zisa dreaptă românească.

Dar orbirea asta fariseică și lehamitea sfinților economiei vor fi sancționate curând, atunci când milioanele de salariați și întreprinzători care fac economia și societatea să fie vii se vor putea reuni în jurul unui set de valori care să îi reprezinte și al unui set de principii care să îi ghideze în drumul către adevăr și în lupta contra abuzului de putere economică sau administrativă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Gheorghe Piperea 413 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Cu scuzele cuvenite pentru distinsul jurist ,il intreb de cand zic #rezistentii ca e „criza economica”ca eu,atent ca de obicei,nu i-am auzit!??? Si sa ii spui unui economist roman ca e „libertarian”e prea mult!In rest,daca s-a dat startul la criza economica,distinsul jurist Piperea ar trebui sa se adreseze partidului-stat ,singurul care poate analiza si lua masuri (vezi criza anuntata in Financial Times 18 feb.,douazeci optispe!)Criza reala e fiscala iar ANAF,in conditiile revolutiei fiscale,va claca de atat revolutie!

  2. Intrucat nu ma pricep la economie, nu ma pronunt. Dar, ca cetatean nelegat la cap, ma gandesc ca, poate, o parte din insolventele astea sunt, de fapt, cauzate de faptul ca „nu le-a mai mers” cu shmekeriile financiare, unora. Si atunci s-au bagat in insolventa. Deci, asta nu este neaparat un semn rau. E ca atunci cand faci curat in casa si, tinand ferestrele deschise, te trage curentul. E nasol, dar per ansamblu e bine ca ai facut curatenie.

    • ,,Nu mai merge” fiindcă grosul pietei de desfacere și al clientelei este ocupat de corporațiile hrăpărețe care aplica legea junglei în noile teritorii pentru maximizarea profitului. Și mai sunt și ,,ajutate” de către justiția oarba care arestează doar corupți români și de politicieni netrebnici care, pentru câțiva gologani, fac jocul străinilor!

  3. E important cine o „cântă” ( pe criză ) sau cine o provoacă?? Nici nu mai detaliez: cine știe, cunoaște, cine nu, ar fi pierdere de timp…mă refer, evident, la dezastrul provocat în economie și nu numai, de PSD.

  4. Mjoritatea firmelor intra , prea usor , in insolventa ca sa nu-si mai plateasca datoriile……smecheri……un fel de furt de la altii…..Si sub acest paravan , ne rad in nas…….si debitorii raman cu buzele umflate si buzunarele goale…..

  5. Bunăstarea promisa de alde psd va putea fi simțită cel mai mult in buzunare unde va fluiera vântul. Partidele socialiste cum sunt alde psd nu vor aduce decât falimente. In schimb mafioții ce conduc România vor incasa șpăgi grase ca apoi sa-i vedem în Costa Rica.

  6. Da’ ce, aia veche s-a terminat deja ? … Va rugam totusi sa ne anuntati si pe noi data si ora exacte cind vom avea cele 5 min. 30 sec. fara criza !

  7. Asa baieti, da-ti banii la straini prin banca”nationala” si o sa mancati criza pe paine.

  8. Dl. Piperea are dreptate.Nu stiu ,insa, daca chiar va fi o „criza”!Poporul este foarte multumit de situatia actuala, dupa cum arata si cei care comenteaza fara sa se priceapa!Lucrurile stau cam asa:cei care au ceva scoala (pe bune sau la la „Spiru Haret”) se angajeaza la stat (daca au pile) sau la multinationale ori pleaca din tara.Cei care au mai putina scoala se fac vanzatori la carrefour ori iau ajutor social si mai „ciubucaresc”, ori pleaca periodic sau definitiv din tara.Foarte putini mai lucreaza in intreprinderi cu capital romanesc, iar si mai putini se gandesc sa faca o afacere proprie.Evident, functionarimea si bancile blocheaza orice initiativa….

    • Care capital romanesc? Ăla căutat de ANAF și în gaura…? Capitalul românesc în fața celui străin este ca și un boschetar subnutrit pus sa alerge la olimpiada cu un atlet plin de steroizi după regulile șefilor atletului! Așa că tot mai bine cu ,,ciubucareala”, nu prea câștigi, dar nici bătăi mari de cap nu ai! In Anglia puteam să-mi fac firma in 3 ore cu 100 lire, aici nu am curaj nici de PFA!

  9. Curios ca nu se mentioneaza in articol ca dupa sase ani de guvernare PSD-ALDE vine criza economica. Parca astia din PSD cel putin trebuiau sa fie mai grozavi ca Boc, lapte si miere trebuia sa curga pe strazi sub PSD. De abia astept sa vina criza sa vedem cum iese tara din ea sub guvernarea Vasilicai de Videle, daca mai iese.

  10. In parte este adevarat, clasa politica din Romania are un singur TEL, sa fure cat mai exista ceva din Romania care poate fi „furat sau vandut” pentru propriile interese, poporul roman, asa cum a fost de-a lungul sutelor de ani, a ramas si ASTAZI, tot un „bun vandut pe fata sau in ascuns oricui da mai mult. Tradarea romanilor este „genetica in sangele celor care i-au condus”, toti care s-au vazut inscaunati pe fotoliile puterii, indiferent de originea lor, de la boierii de ieri la … „DINU PATRURICA de astazi …” inmultit de N ori. Scumpirea vietii, saracia in care traiesc romanii cu o tara bogata, datorata dezinteresului si tradarii clasei politice DOVEDITA cu date concrete, nu-i mai impresioneaza deloc pe politicieni corutpti, lacomi si mincinosi ai Romaniei.

  11. NU vine nici o criza!
    Programul PSD de guvernare, ala maret si plin de vorbe goale, Biblia PSDista, GARANTEAZA Binele si Fericirea Romanilor, FIX cum ne-a promis Dragnea plimband celebrul Program de guvernare seara de seara pe la Toate TVurile, in timp ce acum nici nu-l mai aminteste!
    Mai mult, REFUZA de fiecare data invitatia lui Rares Bogdan la Realitatea TV, acolo unde in campania electorala cand Rares Bogdan l-a intrebat „ce se va intampla daca TOATE acele Promisiuni din maretul Program NU vor fi INDEPLINITE, cum scrie pe hartie, dl Dragnea a raspuns: „Plecam, dle Rares Bogdam, daca NU facem PLECAM! Acest Program e LEGE, dle Rares Bogdan, nu am spus asta pana acum, dar o spun acum, e LEGE si cine NU il respecta PLEACA! Pentru asta ne-au voitat Roamnii, dle Rares Bogdan”!
    Cuvintele sunt memorabile, scena respectiva o da din cand in cand Rares Bogdan la Realitatea, Dragnea era infocat tare la minciuni, promitea in stanga si-n dreapta iar AZI in 2018 REFUZA sa mai apara la alte TVuri in afara posturilor PSDiste, Antena 3 si RTV unde Contractul lor cu PSD asigura ce trebuie spus si mai ales laudat, evident!
    NU vine nici o criza, e bineeeee!!!!

  12. Va respect dle. Piperea! Dar sa nu gresiti …Suntem intr-o permanenta criza de zeci si zeci de ani…
    Nimic nou sub soare…asa ca suntem oteliti…de aceea este un miracol al istoriei ca (mai) existam pe aici…

  13. Da, domnule Piperea, incepe criza! Dar nu cred ca nu va asteptati la asta dupa 16 luni de dezastru PSD-ist monumental de data asta! PSD a facut mereu tampenii, dar dragnea s-a decis sa creasca nivelul tampeniilor pana la calificativul de MONUMENTAL. Asta e programul de guvernare al PSD, actiuni cretine dar monumentale, ca sa ramana in istorie.

  14. Eiii … lasa, ca nu sint numai „dobitoace” … mai sint si hoti si curve, pe ici pe colo …

  15. Mare adevăr dl Piperea,un roman adevărat ce își face meseria!
    Sa nu ne sfiim sa spunem adevărul chiar dacă aceste opinii NU CONVIN.
    Aceasta națiune a fost în permanenta abrutizata și umilita,poate la doar intre sfârșit secol XIX și început secol Xx am avut o existenta decenta.Dar toți acei oameni adevărați formați de istorie î am pierdut în închisorile de la AIUD SIGHET ,experimentul PITEȘTI.

    Ce sa speram de la oameniî aceștia,dacă nu credem în Dumnezeu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.