Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care începe luni, este cel mai uşor dintre cele rânduite de Biserica Ortodoxă. Postul a fost instituit în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti. Dacă în anii trecuţi, acelaşi post a durat între o săptămână şi doar trei zile, anul acesta durata îi este de o lună.

Explicaţia despre variaţia duratei acestui post a oferit pentru Radio TRINITAS – preluat de Agenţia de Presă Basilica a Bisericii Ortodoxe Române – părintele Silviu Tudose de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti: „Atunci când Paştele cade mai devreme şi Postul Sfinţilor Apostoli se măreşte ca durată, iar când Paştele cade mai târziu el aproape că se reduce la trei zile. El durează din lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor până în ziua Sfinţilor Apostoli care este 29 iunie. Din punct de vedere al rânduielii Postul este unul mai uşor în sensul că sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte şi, de asemenea, pe 24 iunie când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Explicaţiile IPS Laurenţiu

La TV TRINITAS, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului a nuanţat explicaţiile despre felul în care se calculzează durata:

„Postul începe luni după Duminica Tuturor Sfinţilor care este prima duminică după Rusalii. În cazul în care data de început a Postului luni, după Duminica Tuturor Sfinţilor cade după 29 iunie, Postul se pune simbolic trei zile, altfel, el se desfiinţează. În anul acesta Postul este mai de durată, are 29 de zile, deoarece data Paştilor a fost foarte timpurie. Practic, durata acestui post se calculează de la data Paştilor şi până la data de 3 mai. Câte zile sunt în acest interval, atâtea zile va avea Postul în anul respectiv”.

Intrarea în Octoih

Totodată, credincioşii ortodocşi vor intra tot de luni, în cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, Octoihul.

Pe lângă Triod şi Penticostar, Octoihul este una din cele trei perioade ale Anului Bisericesc. Perioada Octoihului începe cu Duminica Tuturor Sfinţilor şi se încheie cu Duminica Vameşului şi Fariseului, informează Radio TRINITAS.

Desluşirile Octoihului

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a desluşit semnificaţia acestui moment: „Cu Duminica Tuturor Sfinţilor, adică Duminica I după Rusalii, începe o nouă perioadă bisericească numită perioada Octoihului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, ea variind în funcţie de data Paştilor din doi ani consecutivi, din anul acesta şi anul următor. Numărul duminicilor poate varia de la 28 până la 38. Perioada aceasta este rânduită după cartea care i-a şi dat numele. Cântările sunt rânduite pe cele opt glasuri, fiecare săptămână având glas de rând şi tot cu Duminica I după Rusalii începe şi numerotarea Voscresnelor. Adică, acele cântări care sunt inspirate din cele 11 Evanghelii ale Învierii care sunt rânduite la slujbele Utreniilor noastre”.

Cum postim

O lună de zile suntem îndemnaţi său ducem o viaţă mai echilibrată, cu rugăciuni, fapte bune şi milostenie faţă de cei nevoiaşi. În acest post nu mâncăm carne, ouă si brânză, conform sfaturiortodoxe.ro. Se posteşte luni, miercuri şi vineri fără untdelemn. Marţea şi Joia sunt permise uleiul dar şi vinul. Sâmbată, duminică şi de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Sânzienele, este rânduită dezlegarea la peşte.

Urmează, peste doar o lună de la Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pe 1 august, începutul postului Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.