Incursiune muzicală în spiritul tangoului, la „UnTeatru”

Cári Tibor, unul dintre cei mai importanţi compozitori români de muzică de teatru, va concerta la „UnTeatru”! Joi, 27 septembrie, de la ora 20.00, “UnTeatru” vă invită la un eveniment inedit, o incursiune muzicală în lumea sonoră a lui Cári Tibor.

Compozitor, orchestrator şi pianist, Cári Tibor va susţine un concet cu muzică originală din spectacole regizate de Victor Ioan Frunză, László Sándor, Baczó Tünde, Göttinger Pál, Ovidiu Mihăiţă, Peter Pashov etc.

Cári Tibor – pian, Sânziana Târţa – voce, Corina Ciuplea – violoncel.

Compozitorul Cári Tibor promovează muzica live în spectacolele de teatru încă din 2005, când a început proiectul „Muzica teatrului”. Luată separat de spectacolele cărora le-a fost iniţial dedicată, muzica lui Cári Tibor a fost prezentată atât la festivaluri de teatru, cât şi la evenimente culturale din Arad, Brăila, Sighişoara, Baia Mare, Odorhei, Tuşnad, Miercurea Ciuc, Budapesta. Pe lângă spoturi pentru televiziune şi radio, compozitorul este răspunzător şi pentru imnul Festivalului Euroregional de Teatru de la Timişoara.

Nativ din Odorheiu Secuiesc, Cári Tibor a venit la Timişoara pentru studii, la Facultatea de Muzică. Oraşul l-a cucerit încă din anul trei de facultate, când a început să îşi cânte propriile compoziţii în cadrul vernisajelor. Aceste cântări au atras apoi colaborarea cu Teatrul de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara.

El a fost distins cu numeroase premii, astfel încât între 2006 şi 2007 a fost nominalizat la Premiul Criticilor de Teatru în Ungaria, pentru muzica de scenă a spectacolului „Marat – Sade” de Peter Weiss.

Premiul Festivalului Internaţional de Teatru Atelier din Baia Mare, pentru muzica din „Nevestele vesele din Windsor” (2006).

Premiul oferit de Ministerul Culturii din Ungaria la Festivalul Teatrelor Maghiare din Diaspora, “Kisvarda”, pentru muzica piesei „Lecţia”, de Eugen Ionesco (2002).

Muzica Teatrului

Sânziana Târţa

Este un proiect artistic itinerant, independent, inovativ, care se dedică unei mici echipe care de 25 de ani promovează muzica originală interpretată live în spectacolul de teatru.

Muzica Teatrului mizează pe unicitate, particularitate, mobilitate: trei atuuri suficient de solide pentru ca proiectul să fie viabil. Scopul său este transmiterea unui mesaj, a unei idei culturale, într-o expresie artistică cât mai convingătoare.

Primul concert de Muzica Teatrului a avut loc în octombrie 2004, la “Art Club” din Timişoara, după premiera spectacolului cu piesa “Hamlet” de William Shakespeare. Următoarea invitaţie a venit din partea Festivalului Internaţional de Arta Animaţiei “EUROMARIONETE” din Arad. Aceasta a fost şi lansarea oficială, la scară naţională, a proiectului “Muzica Teatrului” ca program cultural bine definit, în forma unui spectacol. Festivalul Internaţional Atelier de la Sighişoara (6 -11 iunie 2005) a însemnat, cu evidenţă, confirmarea reţetei de succes a proiectului. Succesul real, efervescent, de care se bucură în această etapă proiectul „Muzica Teatrului” dă echipei confortabila senzaţie de stabilitate şi doza necesară de optimism.

„Muzica Teatrului” este, în concluzie, demonstraţia convingătoare că o idee culturală viabilă, exploatată printr-un management corect şi eficient, îşi găseşte rostul şi calea spre succes în viaţa artistică românească, în pofida tuturor avatarurilor ei. “Muzica Teatrului” pledează pentru creaţia muzicală originală interpretată live în spectacolul de teatru. Concertele sunt susţinute în colaborare cu muzicieni invitaţi, instrumentişti şi backing vocal.

“Muzica teatrului” interpretează piese muzicale compuse de Cari Tibor pentru spectacole de teatru. Textele pieselor sunt interpretate în limbile română, maghiară, franceză, germană, ebraică, engleză.

Plurilingvismul proiectului, laolaltă cu amplitudinea arealului muzical, care reuneşte genuri diverse, de la clasic la hip hop, de la blues şi rock, la cafe concert, constituie prima cheie a excepţionalului succes de public de care concertele s-au bucurat fără excepţie, la spectatori de cele mai diferite vârste şi gusturi estetice.

Concertele sunt concepute în aşa fel încât să poate fi adaptate la orice fel de spaţiu, clasic sau convenţional, inclusiv stradal.

“Muzica Teatrului” a susţinut concerte la Timişoara, la Odorheiul Secuiesc, la Miercurea Ciuc, Sighişoara, Bucureşti, Brăila, Baia Mare,Tuşnad, Budapesta, Arad etc.

Excelenta reacţie a publicului la aceste concerte a fost certificată şi de crearea unui curent de fidelitate în rândul audienţilor, din care s-a desprins un număr crescând de admiratori care îşi urmează cu perseverenţă grupul preferat, asistând la toate concertele „Muzica Teatrului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.