Scrisoare deschisă adresată Ministrului Educaţiei

Îndepărtaţi plagiatorii din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei!

Calitatea unei şcoli moderne depinde de calitatea morală a dascălilor şi de măsura în care absolvenţii ei sunt educaţi ca cetăţeni integri. Scoala nu poate lucra niciodată însă în condiţii de seră sau de laborator, ci este parte a ansamblului social.

În condiţiile în care, instituţiile statului dau, prin angajaţii lor, exemple negative şi intervin pentru a anula toate exemplele pozitive din societate, cetăţenii, societatea civilă au dreptul să intervină şi să se manifeste ferm şi cu imaginaţie, în cadrul legal existent. Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca a iniţiat Indexul Operelor Plagiate în România ca o formă modernă şi unică în lume, destinată descurajării plagiatului. Prin ignorarea conţinutului Indexului, instituţiile statului, şi mai ales instituţiile din structura Ministerului Educaţiei Naţionale, intervin şi prin decizii de forţă creează condiţii de promovare şi de control pentru evaluarea dascălilor de către organisme în care sunt cuprinse persoane, autori de scrieri plagiate. Conducerea Ministerului Educaţiei ignoră de asemenea faptul că tratarea plagiatului nu presupune, în nici un fel, prezumţia de nevinovăţie ş i necesitatea unei decizii a justiţiei.

Plagiatul există în momentul în care orice persoană, care ştie citi constată, preluările neconforme. După declaraţiile scandaloase ale actualului ministru al educaţiei ş i ieşirea grotescă la scenă a rectorilor care, prin iniţiativă individuală, au adus atingere gravă principiului autonomiei universitare, asociaţia GRAUR face prima intervenţie frontală împotriva plagiatorilor din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei. Pentru aceasta, solicităm, în mod ferm şi explicit, îndepărtarea din componenţa şi structurile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a următoarelor persoane:

1. Prof.univ.Azamfirei Leonard, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00027).

2. Prof. univ. Bolovan Ioan, prorector al Universităţii Babeş‐Bolyai din Cluj‐Napoca (Index 00393, 00394, 00402). 3. Prof.univ.Jurcoane Stefana, prodecan al Facultăţii de Biotehnologii din Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00075).

4. Prof.univ.Sajin Tudor, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (Index 00249, 00250).

5. Prof.univ.Dimian Mihai, prorector al Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417).

6. Prof.univ.Oprean Radu, director al Scolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hatieganu’” ClujNapoca (Index 00059).

7. Prof.univ.Groza Ioan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj‐Napoca, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00146).

8. Prof.univ.Cătoi Cornel, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj‐Napoca, membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00168).

9. Prof.univ.Popa Valentin, ministrul educaţiei, rectorul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417, 00418, 00419).

10. Prof.univ.Antohe Stefan, decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00112, 00113, 00114, 00385).

11. Prof.univ.Sinescu Ioanel, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00086, 00102, 00108, 00397).

Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într‐un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu. Menţionăm de asemenea că, prezenţa acestor persoane în organismul de evaluare şi decizie al Ministerului Educaţiei asupra diplomelor şi titlurilor universitare a fost stabilită prin ordin de ministru. Este de aceea firesc să solicităm ca îndepărtarea lor din organismul consultativ menţionat să fie realizată şi apoi menţionată, în mod explicit, împreună cu motivul îndepărtării, adică incompatibilitate de integritate, în Monitorul Oficial şi într‐un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a ministerului.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj‐Napoca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Ministrul nu o sa raspunda la scrisoarea deschisa. Ar trebui intrebat la sfarsitul vreunei conferinte de presa (daca nu cumva fuge si el de jurnalisti, precum Tudorel Toader)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.