Industria de software din România, cifre de afaceri record

Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu aproximativ 14,5% faţă de 2020 şi a fost cu 246% mai mare decât în 2012, până la nivelul record de aproape 10 miliarde de euro în 2021, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, arată un studiu realizat de analiştii KeysFin.

„Estimăm continuarea tendinţei neîntrerupte de creştere din ultimii 10 ani şi atingerea unui nou maximum istoric în acest an, de peste 11 miliarde de euro, şi am ales să publicăm rezultatele ultimei ediţii a studiului privind evoluţia industriei de software în apropierea zilei de 1 decembrie, deoarece observăm cum software-ul îşi consolidează rolul cheie în dezvoltarea şi digitalizarea economiei şi transformă România într-un hub regional, după unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere, dacă nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de aproape 250%”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

În 2021, în România activau peste 30 de mii de companii în industria de software, cu 12% mai multe decât în 2020 şi cu 112% peste nivelul din 2012. Dintre acestea, aproape 29 de mii erau microîntreprinderi, 1,1 mii companii mici, 356 companii medii şi 25 companii mari.

„În linie cu estimările din ediţia anterioară a studiului privind evoluţia industriei locale de software, în 2020 UiPath SRL a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri până aproape 250 de milioane de euro şi a devenit liderul pieţei locale de software după cifra de afaceri, poziţie pe care estimăm că şi-a menţinut-o în 2021”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

BITDEFENDER SRL a ajuns pentru prima dată în istorie pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 220 milioane de euro în 2021, detronând IBM ROMANIA SRL, care după o creştere anuală de 1,7% a coborât pe poziţia a treia, cu o cifră de afaceri de 199 milioane de euro în 2021.

Studiul mai arată că rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanţial la aproape 1,6 miliarde de euro în 2021, cu 57% mai mult faţă de 2020 şi de peste 7 ori mai mare comparativ cu 2012. De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C şi peste 5% din rezultatul net al tuturor companiilor non-financiare din România în 2021.

Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din România în sectorul IT&C a crescut de la 36% în 2012, la peste 60% în 2021 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, creşterea fiind de 3,5 ori faţă de dublarea cifrei de afaceri din sectorul IT&C, comparativ cu 2012. La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile non-financiare din România, ponderea industriei de software a crescut de la 1,2% în 2012, la aproape 2,5% din total în 2021.

KeysFin oferă soluţii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare şi juridice, rapoarte, grafice şi analize actualizate la zi despre companiile din România şi din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Asta nu-i industrie, nu-i ceva pe ce te poți bizuii la o adică. Mai mult, majoritatea companiilor nu au produsele lor lucrază doar la comandă părți de programe, un fel lohn că nu-i vorba de creativitate.
    Ind metalurgică face produse finite, ind energetică face energie, ind alimentară face măncare, ind ușoară face haine, ind constructoare de mașini face mașinării…ind de software face…părți de programe? Scutită de biruri adică subvenționată.
    Ca să mai rîdem, dau, fără răutate, definiția lui Boanchiș; „Aitistul este combinația ideală de inteligență artificială, prostie naturală și propășire anticulturală”.
    Legat de biruri, dacă s-a subvenționat mineritul ne-au sărit la beregată că nu-i practică comercială cinstită.

  2. Liberalii au obsesia să-i oprească avântul prin taxarea IT-iștilor să se mute.

  3. Superioritatea ucraieniana in fata rusilor a fost data de digital comunicatii criptate, logistica, armament digital Patriot, Mars II, Himars etc cu ultimele updateuri de softaware pe campul de batalie ‘digital’. Nu ca e o noutate in ultimii 32 de ani.

    Din cauza izolarii si invaziei, Yandex este nevoita sa pleace din Rusia la fel ca un multi oameni specializati.

  4. 90 la suta sclavi ieftini care se bucuracca fac 1000 de euro pe Luna…lool

  5. N-are nicio legatura scutirea masiva de taxe a sectorului cu faptul ca foarte multe firme au sediul in cea mai mare democratie din Orientul Mijlociu. Pura coincidenta. Face parte din economia de piata. Se face un start-up de doi lei, se infiinteaza reprezentanta romaneasca, se angajeaza trei sclavi cu 1000 de euro pe luna, se vinde mai departe produsul muncii lor, de 10.000 de euro, atentie-netaxat, catre Occident…si gata afacerea.
    La urma urmei, nu e asta definitia afacerii? Sa vinzi, sa cumperi, sa vinzi, sa cumperi…

  6. Exact, se vind gogosi cu „industria de software „.
    Aceasta nu este industrie,e un fel de eufemism pt.totala lipsa de industrie romaneasca.
    Software, programarea corporatistai de la „marele” KeysFin care vinde „informatii” de bisnis pe bani,probabil lui SECU sa prospere doar SECU la infinit in tara pusa in genunchi.
    digitalizarea si programele se fac potrivit ordinelor,schemelor lor, multe nepotrivite noua ,oricum pe un teren gol pt.ca „digitalizeaza” aberatii,cind distrugi agric,industria comertul unei tari,le tii in mina prin aceste corporatii implantate urmarind telul lor.Sa traiasca dl prof univ.Constantinescu pt ca a adus „industria”asta la noi,copii care se joaca pe calculator,programind nazbatii.
    Unde este IPRS Baneasa,adica ind.de componente hard?Acolo unde toti nevonicii calai au aruncat ind.romaneasca
    Au inventat „economia circulară” -cauta in gunoaie,recicleaza ,ind.semiconductorilor in mare criza,desigur Green Deal-ul ce nu a distrus sub pretextul dioxidului de carbon ce ar „distruge planeta”,nu vedem ca ei distrug umanitatea oferind”jocuri pe calculator”omenirii in cusca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.