Inflaţia în zona euro a scăzut în luna octombrie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,5% în luna octombrie 2012, de la nivelul de 2,6% înregistrat în luna septembrie 2012, conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

Este pentru a 23-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere de două procente.

În afară de cifre, Eurostat nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii pe 15 noiembrie a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele.

România ocupă locul al doilea din UE după inflaţia anuală în luna septembrie, de 5,4%, fiind depăşită doar de Ungaria (6,4%), în condiţiile în care în zona euro şi în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă, la 2,6% şi, respectiv, 2,7%.

În septembrie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Grecia (0,3%), Suedia (1%) şi Letonia (1,9%), iar cele mai ridicate au fost în Ungaria (6,4%), România (5,4%) şi Estonia (4,1%). În luna august 2012, inflaţia din România (4%) a depăşit media din UE (2,7%).

Rata anuala a inflaţiei a crescut în România la 5,33% în septembrie, atingând maximul din acest an, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%. Banca Naţională a României a stabilit ţinta de inflaţie pentru acest an la 3,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.