Inflația prognozată de Guvern pentru sfârşitul anului

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, din analiza efectuată la nivelul Guvernului, la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%.

„Datele legate de inflaţie pentru luna noiembrie sunt cele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat, a ajuns la aproape 17%, în comparaţie cu luna noiembrie din anul 2021. Deci, putem spune că inflaţia în anul 2021, în luna noiembrie, a fost mult mai mică în comparaţie cu celelalte luni din anul trecut, iar în analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar că la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar un procent, o cifră de comparaţie între inflaţia pe luna noiembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ambasada României la Paris.

Întrebat dacă se aşteaptă la o scădere a preţurilor în lunile februarie-martie ale anului viitor, premierul a răspuns: „Am discutat cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe, am discutat cu specialiştii de la Banca Naţională şi am încercat să identificăm evoluţia viitoare pentru 2023. Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023 şi aşa cum rezultă din analiză este foarte posibil ca inflaţia să se apropie de 10%”.

El a menţionat că instituţiile naţionale şi internaţionale prevăd pentru România o creştere economică pentru 2023, chiar dacă „nu la fel de mare” precum cea din 2022, iar aceasta va permite creşterea salariului minim şi continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile.

„Rostul nostru a fost să facem în aşa fel încât să asigurăm echilibru economic, creşterea economică, să aducem cât mai mulţi bani la bugetul de stat, ca să putem să avem la dispoziţie sumele necesare să îi sprijinim pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili şi au nevoie de sprijinul guvernamental. În bugetul de stat pentru anul 2023 am avut aceeaşi abordare, astfel încât să continuăm să investim în economie, să asigurăm creşterea economică şi să nu intrăm în trendul deja previzionat de scădere şi de intrare în recesiune economică. Toate instituţiile – şi naţionale şi internaţionale – ne prevăd o creştere economică, sigur, nu la fel de mare ca cea de anul acesta, dar o creştere economică, ceea ce ne dă garanţia că vom putea să avem la dispoziţie sume prin care să asigurăm creşterea salariului minim şi, desigur, continuarea sprijinirii populaţiei vulnerabile, astfel încât să trecem cu toţii cu bine prin această perioadă”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. E clar, daca scade inflatia, multinationalele nu vor plati impozite !

  2. „Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, din analiza efectuată la nivelul Guvernului, la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%.

    „Datele legate de inflaţie pentru luna noiembrie sunt cele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat, a ajuns la aproape 17%”
    Adica de la 17% in noiembrie va ajunge la 13% in decembrie? Adica vor SCADEA preturile MUULT?! Sau mint astia si mai MUUUUULT?
    Pai daca da ordin Ciuca & Iohannis putem avea si inflatie negativa. Din PIX.
    p.s. ati vazut cum au ajustat inflatia la procentul de marire a pensiei? Oamenii suparati cereau majorare cu 17% cat e inflatia si nu 12,5% cat ofera guvernul. Raspunsul oficial este ca au coborat inflatia la cat vor sa mareasca pensia.

  3. E clar, pe hartie scade inflatia scriptic,.in teren e pe crestere! Ba Ciuca, daca inflatia e 13% pe decembrie dar e uriasa pe tot anul 2022, de ce nu ai crescut pensiile cu cel putin 13%? Pentru ca nu ai de unde sa sponsorizezi prin donatii republica moldova plus turistii la vot pentru viitoarele alegeri? Stai calm, nu trece o saptamana si dau pe goarna sponsorizatii toata intelegerea intre politicieni si acesti turisti la alegeri!

  4. Adică inflația va scădea de la ~17% la 13% în luna decembrie?!
    Rusia – unde, cică, nimic nu se mai găsește prin magazine sau se găsește la prețuri astronomice (că doar d-aia a impus UE sancțiuni, nu-i așa?) are o inflație de 12%; cum comentați?

  5. „cum comentați?”

    Rusii nu s-au imprumutat sa cumpere cate 6 fiole de vaccin la fiecare locuitor si sa-i ajute pe ukrani, ei aveau raZboiul pe stoc !

  6. Se pregătesc de acum pentru salarii și pensii!cât să le mai taie prin taxe,impozite și inflație!INS trebuie desființat sau sa dea cifrele reale!!!avocatul poporului=desființat!!

  7. @tomlin,
    Este fascinantă disonanța cognitivă a celor care susțin că Rusia este în genunchi ca urmare a „sancțiunilor” adoptate de UE…
    Rusia ajunge în curând la inflația din ianuarie – este la 12% cu predicția de a ajunge la 11% – pe când cea din zona euro este la un nivel dublu – 10% – iar cea din UE (mi-e lene să caut) cred că sare de 15%.
    Da’ noi o ardem cu „sancțiuni” și ne ținem de „slave”, dom-le, (a fost adoptat parcă al 9-lea pachet) și ne mințim că 13% e bine (inflația la alimente de bază a depășit 22% – coșul meu costă acum cu 40-50% mai mult – față de 11% tot în Rusia aia „îngenuncheată”)…

  8. la miniștrii României. Are cineva încredere în ei? Sa fim serioși, cred ca unii nu au citit o factura în viata lor.
    D-le, cum sa conduci o tara fiind numit?
    Se dau examene și pentru un post de femeie de serviciu, mai puțin pentru funcția de ministru!
    Despre Premier, nu mai vorbim.
    Cum spui Premier, o și vad pe Veorica….

  9. Pt ca painea s-a scumpit mai in vara, carnea a inceput anul ”triumfator” si apoi s-a mentinut, in supermarket aparand si promotii cu pret mult mai mic, asa ca o medie poate fi de 13%…chiar benzina a avut un avant spre 10 lei si acum sub 8 lei, uleiul sarise peste 13 lei acum incearca mai cu promotii un 10 lei, dar tot nevandut ramane…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.