Revoltă în Educație: Se anunță un val de proteste

Sute de salariaţi din sistemul de învăţământ vor ieşi şi vineri în stradă în mai multe judeţe – Arad, Maramureş, Bacău, Mehedinţi, Suceava, Botoşani, Ialomiţa, Dâmboviţa, Argeş, Bihor şi Bistriţa Năsăud – şi vor protesta în faţa prefecturilor, una dintre revendicări fiind neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 – 2.200 de lei, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii atrag atenţia că anul 2023 va aduce un nou val de acţiuni sindicale, dacă Guvernul nu rezolvă problemele din educaţie.

Principalele nemulţumiri ale celor care protestează sunt: neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 – 2.200 lei; neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare; neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru; inexistenţa normativelor de personal; nedecontarea navetei; neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.

„Sărbătorile de iarnă din acest an vin într-un context cât se poate de tulbure şi plin de nemulţumiri pentru noi toţi, cei din educaţie. Tratarea cu superficialitate a problemelor din educaţie şi de către actuala guvernare va conduce la un val de proteste organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ la începutul noului an. Le mulţumesc, încă o dată, colegilor pentru eforturile pe care le fac zi de zi, dar cu atât mai mult în aceste momente. Pentru Guvern şi partidele care îl susţin, semnalul este unul cât se poate de clar: nu vom renunţa la aceste proteste, dacă nu se vor rezolva problemele pe care le-am prezentat atât în stradă, cât şi în cadrul discuţiilor avute cu premierul României, care este şi preşedintele PNL- domnul Nicolae Ciucă – şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD – domnul Marcel Ciolacu. Prin urmare, există riscul major şi nedorit ca anul 2023 să fie un an al mişcărilor sindicale în educaţie, cu acţiuni multiple, iar acest lucru ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei care acum sunt la putere! O educaţie performantă se face cu oameni motivaţi şi cu o infrastructură şcolară adusă la standarde normale!”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. dati-le bani pentru ca au creat o generatie de analfabeti !!…rusine acestor hoti de cultura,de educatie si de cretinizarea unei generatii!!!…la munca nenorocitilor,la faianta!…

  2. Minunata poza de 1.000 de cuvinte: ce cauta babaciunea aia batrana acolo ?

  3. Daca o vad copiii pe asta, se opresc din crestere. Parca ar fi noua ambasadoare SUA in RO, sora geamana a M.Mengele.M.

  4. Politica gurista(intratii in sistem fara cunostinte in domeniu, pe baza politica) urla la politicienii mincinosi.

  5. nu profesorii au creat analfabeti, societatea/parintii asa zisa democratie in care elevul poate raspunde/bate proesorul. Cum sa-i spui copilului invata, cand el vede manelistii si femei de consumatie denumite VIP-uri ridicate in slavi de presa pt banii castigati si parintii lui n-au nici unele? In fond la ce trebuie scoala? La sparanghel se castiga mai bine decat in invatamant, parca era 9 euro/h fata de 2,5 in invatamant. Un casier, in supermarke, in afara de salariu care e mai mare, mai primeste si tichete de masa si nu mai vine unul ca tine sa-l judece. Nici Einstein n-a avut note de trecere, atunci tot profesorii au fost vinovati? Atunci nu prea invatau matematica si fizica multa pt ca inca nu erau cunoscuti marii savanti Bohr, Stefan Procopiu, Max Plank, etc. Nu se poate pune egal intre invatatura si ingeniozitate/bunatatea etc.

  6. Sa arate fluturasii de salariu. Poate sunt suplinitori fara facultate cu salarii sub 2000.

  7. Vai de cel căruia ai lui nu i-au pus temelia de şapte ani, de cel ce-şi spurcă cuvântul cu batjocură, de cel ce ridică piatră împotriva timpului…! Cum îşi va târâi bietele-i zile în apus, când cele din răsărit şi din amiazä, le trăiește în urâciune şi fără de rost?

  8. Protestele nu mai fac parte din decizia cetatenilor .S-a vazut foarte clar cum unele televiziuni tot incearca, de multa vreme ,sa ne prezinte fel si fel de asa zise proteste dar care ,indiferent de unghiul de filmare , nu mai pot ascunde redusa participare a cetatenilor Romaniei .Ultimul exemplu este cu protestul Schengen la Cotroceni .Toata suflarea romanesca a inteles deja scopul acestor proteste ce sunt purtatoare doar de ambitii personale si in care facatura (fakeul)se vede de la o posta. Vremea camioanelor ce aduceau , cu japca , protestatari in Bucuresti a trecut .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.