Autorizațiile pentru instalarea fotovoltaicelor, în maximum o lună

Autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri vor fi eliberate în maxim o lună, in timp ce pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, va fi suficientă o simplă notificare, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu. ”Am votat mandatul Parlamentului European pentru accelerarea eliberării autorizațiilor de producere a energiei din surse regenerabile. Este vorba despre un proiect de lege parte a pachetului legislativ REPowerEU, care modifica directivele privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor”, a spus acesta.

Principiul obiectiv este de a reduce drastic timpul de eliberare a autorizațiilor pentru instalațiile noi de energie din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea instalațiilor existente. Această chestiune este foarte importantă pentru că în România eliberarea autorizațiilor durează luni de zile pe motiv că firmele de distribuție nu fac față cererilor de racordare.

A crescut brusc numărul cererilor de racordare

Numărul celor care și-au montat pe case panouri fotovoltaice a crescut brusc în ultimii ani de zile și a dat peste cap anumite departamente ale distribuitorilor de energie electrică. La finele lui 2019 existau doar 303 de de prosumatori, adică acei consumatori de curent care și-au montat sisteme fotovoltaice, și chair eoliene, devenind și producători. La sfârșitul lui august 2022, numărul acestor consumatori/producători a ajuns la aproape 24.000. Și trendul de creștere va continua pentru că investițiile în panouri solare sunt repede amortizate datorită sprijinul pe care statul român îl oferă.

Ce spune legea votată de Parlamentul European

Conform votului dat de Parlamentul European, autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri vor fi eliberate în termen de o lună, în timp ce pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, va fi suficientă o simplă notificare. De asemenea, procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu va trebui să depășească o lună. De asemenea, perioada maximă de aprobare a noilor instalații (de mari dimensiuni) va fi de 9 luni, dacă instalațiile de energie regenerabila sunt situate în așa-numitele „Zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile”. Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, ca zone deosebit de adecvate pentru instalarea accelerată de centrale de producere a energiei din surse regenerabile, însă nu vor putea include siturile Natura 2000, parcurile și rezervațiile naturale. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde cererii până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

Perioada maximă de aprobare a noilor instalații va fi de 18 luni în cazul instalațiilor de energie regenerabila aflate in afara zonelor cu dezvoltare accelerată a energiei din surse regenerabile. Totodată, perioada maximă de acordare a autorizațiilor va fi de 6 luni în cazul retehnologizării centralelor de energie regenerabilă existente.

Se estimează că prevederile vor fi adoptate rapid și in Consiliu și vor intra in vigoare în 2023, susține Motreanu.

De ce apar întârzierile

În România, aproximativ 76% dintre solicitările de racordare pentru a deveni prosumator aflate în lucru la acest moment se încadrează în termenul legal. ”Întârzieri pot să apară fie în analiza și procesarea dosarelor depuse de către clienți, în condițiile în care creșterea numărului de cereri a fost de peste 370% în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu finalului lui 2021, dar și din cauza lipsei stocurilor de contoare inteligente, în contextul în care producătorii de astfel de echipamente se confruntă cu o criză la nivel mondial a materiei prime pentru fabricarea componentelor”, se arată într-un răspuns dat de E-Distribuție Muntenia Digi 24

Se pierde curent

Ca să aibă o factură cât mai mică, un consumator alege să pună pe casă un sistem de fotovoltaice. Investestește câteva mii de euro în respectivele panouri, care vin musai din China, și așteaptă să fie compensat de către Fondul de Mediu. Doar că aici e totul blocat, fenomen recunoscut chiar de către ministrul Mediului, Tanczos Barna. ”Este mai mult decât întârziere, a fost un blocaj. Din păcate, Administraţia Fondului pentru Mediu a mers foarte prost în evaluarea acestor dosare, din cauza lipsei… în limbajul de lemn se spune lipsă de capacitate administrativă. Pe româneşte, este incapacitatea persoanelor de acolo de a administra această problemă. Subiectul nu a fost mai complicat decât orice alt subiect, volumul a fost foarte mare”, a afirmat Tanczos Barna, la Euronews România. Omul cumpără panourile și așteaptă banii de la Fondul de Mediu care vor veni când vor veni. Montează panourile și merge la distribuitor și face cerere de racordare. În 40 de zile ar trebui să fie totul gata. Dar nu, așteptarea va fi mai lungă. Timp în care produce doar pentru el că nu poate înjecta producția în rețea națională. Și pentru că are un consum inferior producției atunci producția neconsumată se pierde în neant, în loc să se ducă în sistemul energetic național.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Hahaha, instalarea unui panou pe acoperisul tau are nevoie de o autorizatie. Te-n cul mam’mare in ce anturaj m-ai bagat, traiasca liberalismul multilateral des-voltat !

  2. Si panourile solare vin din tarile care ne interzic carbunele, hidrocentralele, petrolul si gazele? Iete ce chestie interesanta unii face bani altii face frig si plateste muchos dolares !

  3. Volo, ukranul, cere scurtarea operatiunilor speciale, nu mai suporta caldura des-voltata de la fotovoltaice !

  4. In Romania e peste 1-2 ani avizari instalatii, toata investitia pe cont propriu! Ca sa primesti aviz, nu cumva trebuiesc mituiti capii care dau avize??

  5. … ”un consumator alege să pună pe casă un sistem de fotovoltaice. Investestește câteva mii de euro în respectivele panouri, care vin musai din China,”—CUM DIN CHINA? DA NU EXISTĂ LEGI ȘI OUG-URI PRIN CARE CHINA POPULARĂ „ARE INTERZIS LA ROMÂNIA”?…POATE DIN CHINA CEAN-KAI-ȘI-ISTĂ???

  6. De ce ar plati cineva curentul electric cu 5 ani in avans, la fiecare 5 ani ? De kiki-riki-miki ! Viitorul este, deja, feminin, deci, punem femeile sa-l produca gratis !

  7. Intrebare la Radio Erevan: E adevarat ca productia de curent din fotovoltaice depaseste consumul in timpul iernii? Da, dar numai in timpul iernii de la ecuator!

  8. Au și taxă eco, prostiile astea de lux sau tot la datoria externă se trec după ce se înmoaie? Nu de alta dar costă 30 de dolari bucata, fără transport, numai „neutralizarea” fără transport și slujbă de îngropăciune spre poluarea tablierului acvatic întârziat până la câțiva ani după ce actualii ecolatri de carton o dau la întors sau dau colțu.Nu trage nici un fâs despre asta nici unul cu capul mare din UE cât despre intermediarii de la București, nici atât.Mai bagi și electronica și bateriile și se conturează un mare, mare rahat, mult mai toxic și mai scump decât orice haldă de zgură reutilizabilă de cărbune.Astea toate n-au legătură cu realitatea iar cu știința, nici atât.Au, în dchimb, legătură cu eliții și mai ales cu banii lor.

  9. Deci bunul Dumnezeu ne-a dat soarele sa ne bucuram de el. Si il folosim pt caldura, electric etc. Si vine Shtrul si ce zice? Stai ca pun eu un Impozit pe „conectare”. Astia ii maresc pretul! Sunt ca la Hidro…curge apa si se invarte turning. Vine Shtrul si ce zice…pun impozit ca eu fac apa sa curga. Shtrul asta se crede Dumnezeu. Daca maine,vine cineva cu o inventie de producere a energiei de orice fel, hop si Shtrul cu impozitul!

  10. @ Au mutat certificatele verzi de vaccinare la notificări despre panourile voltaice , după ce ăia de la ANAD au stabilit că „terapiile cu laser intravenos” sunt considerate doping , ?

  11. Pentru ce statul roman,noi cetatenii romani trebuie sa cheltuim bani pentru contuarele inteligente,daca furnizorii de energie sunt firmele de stat straine[CEZ .ENEL,EON etc],ele sunt beneficiarii ,inregistrarii mai mult decat cele reale,ale acestor contuare?Cata grija are statul roman pentru aceste firme?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.