Inflație record în ultimii cinci ani

bani-moneda-romania-inflatie

La câteva zile după ce liderii PSD își anunțau fanii strânși în Piața Victoriei că economia merge foarte bine, Institutul Național de Statistică a dezvăluit că inflația și-a continuat trendul ascendent în luna mai, rata anuală ajungând la 5,41%, comparativ cu 5,2% cât a fost în luna aprilie. Avem astfel un maxim al ultimilor cinci ani. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,6%. Cele mai mari salturi de preț s-au consemnat la produsele nealimentare, cu 7,75%, la cele alimentare, cu 3,93%, și de servicii, cu 2,72%. Din punct de vedere al produselor, cel mai mult a urcat prețul cartofilor, în mai, comparativ cu luna aprilie, respectiv cu 11,36%. Creșteri semnificative au mai fost consemnate la alte legume și conserve de legume, de 7,13%, fructe proaspete, de 3,92%. Au existat și scăderi de prețuri, de exemplu la ouă cu 7,22%, citrice și ale fructe meridionale, cu 5,27%. și zahăr cu 1,2%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iunie 2017 – mai 2018) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2016 – mai 2017), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,6%.

Asta înseamnă că vom plăti mai mult, atât pe bunuri cumpărate din piața, cât și pe ratele de la banca, pentru că ROBOR va continuă să crească. De asemenea, persoanele care nu au beneficiat de venituri mărite în acesta perioadă, vor avea o putere de cumpărare mai mică. Cine sunt aceste persoane? Seniorii cu pensii sub 2.000 de lei nu au beneficiat încă de nicio creștere în acest an, deși în mod normal pensiile se ajustează cu inflația la începutul anului, și toți angajații cei de la stat și din privat care au primit salarii nete micșorate sau mărite cu procente infime ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat au o putere de cumpărare mai mică acum.

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 5,2% pentru finalul primului semestru din acest an, cu un interval de incertitudine de +/-0,5%. Pentru finalul acestui an, prognozează o scădere până la 3,6%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în preţuri. „Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupţia în spitale, dacă nu prin creşteri de salarii? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus marţi, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pentru statisticeni si comentatori puteti sa faceti o comparatie a preturilor din 2009 cu 2018 raportat la venitul din 2009 cand TVA era 24% si salariul era diminuat cu 25%? Atunci punctul de pensie si salariul minim brut era in jur de 700 de lei azi este 1900 de lei si punctul 1100. Atunci benzina era peste 6 lei azi este mai putin de 6 lei. Pe un post Tv spunea ca pretul cartofilor in iunie este mai mare decat in decembrie. In supermarcheturi se vand cartofi noi deci trufandale cu 2,9 lei/kg si cartofi vechi la pretul de 1,35 lei/kg la care din cele doua preturi s-au raportat marii statisticeni ai nemului?

    • vad ca destul de multa lume, bugetari presupun, se plange ca in 2009 Basescu , Boc, Udrea (inca nu se descoperise statul paralel) le-au scazut salariile cu 25%; bai fratilor, va tine cineva cumva legati de jobul de stat? nu sunteti in stare , chiar nu va duce capul sa va cautati altceva mai bun daca statul va taie salariile? vreti sa va pensionati dupa ce ati frecat o viata intreaga menta la stat ??
      P.S.: Daca tin bine minte in 2009 am primit ceva bonusuri la vanzari 🙂 ce-i drept m-a costat si o relocare cu jobul, stat in chirie etc.. dar a meritat.

    • Voi incerca să răspund eu „prin două întrebări ” 1.Sunt sute de mii de pensionari in tara cu pensie in valoare de până la 1000 roni și alte câteva sute de mii până în 1200 roni. ,In condițiile ( și nu mă raportez la pensiile foarte mari și la cele speciale acestea fiind oarecum teme care induc intro oarecare măsură populația ) in care in sistemul bugetar discutam acum de salarii in mare parte intre 2500 și 4000 roni net , adică de până la 600% până la 800% fata de pensionari cam care credeți că gradul de echitate între cetățeni care au muncit sau care muncesc acum in tara noastră???? 2.In sectorul privat adică în cel mai puternic motor al economiei care aduce plus valoare și care susține în măsura covârșitoare toată economia României peste o treime din angajați adică cam 1 milion atenție !!! sta pe salariu minim pe economie adică cam 1200 -1400 roni net cu lucru în 3 schimburi inclusiv cu o parte a sfârșiturilor de săptămână lucrate.Din nou întreb cum facem in tara asta uni cu 3-4 mii net la teșcherea alți cu 1 mie ! Daca calculăm pentru o familie cu 2 angajați și doi copii avem așa : in primul caz sa zicem doisoti in privat 2500 roni net luna cu doi copii iar cazul 2 : 2 persoane bugetare intre aprox 5000-8000 roni brut.,plus vine guvernul și pentru vacanta bugetară mai acorda și vaucere ( bani făcuți tot în privat ) ., iar la lucrători din privat același guvern ” Un șut în c..r!!!! Cum putem să gândim și să acceptăm aceste diferențe de standarde.,???? Este o dezbinare totală și o scindare a claselor sociale din țara noastră. Uni în căruță alți in teleguță. Vă întreb din nou unde este echitatea , echilibrul care ar trebui sa existe și să guverneze o societate cu pretenții europene ??? O seara buna va doresc !! Scuze pentru eventualele greșeli de redactare !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.