Ne este ruşine? Ne este frică? Nu mai avem istorie? Nu ne-am mai păstrat măcar un dram de normalitate şi de respect pentru adevărul istoric?
Valoroasa inscripţie marca o importantă victorie a Armatei Române din anul 1919. Este vorba despre basorelieful „Budapesta‟, care se afla alături de numele altor localităţi cucerite prin jertfă de soldaţii români, pe arcada interioară a emblematicului monument.
Dintre toate, numai placa inscripţionată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ştergându-se astfel în mod barbar o filă din istoria noastră. Numele „Budapesta‟ marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata noastră lupta pe atunci împotriva expansiunii bolşevismului ungar.
Şi de la Wikipedia citire: “La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniştii conduşi de Béla Kun. Forţele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât şi trupele române dinTransilvania, în speranţa de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul Trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moşoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.
La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generaluluiGheorghe Mărdărescu, alţi generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moşoiu şi locotenent-colonelul Ion Antonescu (N. A- viitorul mareşal al României). A fost cucerită capitala, Budapesta, (N.A.- un răcan oltean a pus opinca pe clădirea parlamentului ungar, deoarece era interzis să punem steagul tricolor pentru a nu leza în vreun fel demnitatea ungurilor). Béla Kun a demisionat şi regimul comunist a fost înlăturat.
La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naţionale ungare. La 16 noiembrie1919, Horthy a intrat în Budapesta şi şi-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.
La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei”.
Din nefericire, cazul nu este unul singular. Aceeaşi poveste s-a întâmplat şi la Cluj-Napoca, când maghiarii au cerut îndepărtarea unui text comemorativ de pe statuia lui Baba Novac. În martie 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu nişte rânduri inscripţionate pe statuia lui Baba Novac. PPMT a solicitat îndepărtarea textului istoric, motivând că are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor‟. Mesajul de pe statuie suna în felul următor: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601‟. Textul fusese inscripţionat pe statuia amplasată lângă Turnul Croitorilor în septembrie 1998.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.