Institutul Cantacuzino, în pragul falimentului

Vreme de un secol Institutul Cantacuzino a rezistat. Acum când în România medicina nu mai este prioritate instituţia a ajuns în pragul falimentului.

În 1901, când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, Ioan Cantacuzino a creat si condus „Laboratorul de Medicină Experimentală”. Aici au fost produse serul antistreptococic și apoi serul antidizenteric, primele două dintr-o lungă serie de produse biologice pe care la va produce Institutul Cantacuzino, înființat legal în 1921. De atunci, cercetarea medicală de elită, mai ales cea din microbiologie, a dus la crearea unor vaccinuri proprii, printre care celebrul Polidin, dar și vaccinul anti-gripal sezonier. De asemenea Cantastimul, a fost descoperit după ani de cercetare medicală și a devenit rapid unul dintre cele mai căutate tratamente ale bolnavilor de cancer.

În perioada comunismului, Institutul a fost reorganizat, conducerea unică fiind înlocuită cu o „conducere colectivă”. Începutul anilor 70 a permis o anume modernizare a structurilor si dotărilor tehnice. Imediat după revoluție, „Institutul Cantacuzino” a devenit regie autonomă. În 1992, institutul se suținea financiar din venituri proprii, dar primea finanțare și din partea statului, sub formă de contracte de cercetare. În 1994, prin Hotărâre de Guvern, Regia Autonomă „Institutul Cantacuzino”, este reorganizată ca institut public pe regim extrabugetar.

Institutul Cantacuzino a beneficiat de credite din împrumutul oferit Ministerului Sănătăţii de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.