
În mediul intenselor discuții internaționale asupra inteligenței artificiale, profesorul Andrei Marga dă o examinare cuprinzătoare și adusă la zi a inteligenței artificiale din perspectiva integrării ei în inteligența naturală a oamenilor. Cartea Inteligența artificială și condiția umană (Editura Meteor Press, București, 2025, 352 p.) a profesorului clujean este precedată de Prefață, pe care o reproducem, împreună cu coperta cărții.
”Istoria înaintează irepresibil și, odată cu ea, viețile oamenilor și ale celor din jur, dar înregistrează praguri ce suscită noi și mari interogații. Unul dintre aceste praguri este emergența „inteligenței artificiale” – evenimentul cel mai bogat în învățături și răsfrângeri survenit de la formularea teoriei relativității și a mecanicii cuantice, odată cu Einstein și Max Planck, încoace.
Numai că acest prag este nu numai unul în cunoaștere, ci și în tehnologie și, mai mult, unul care repune chestiunile privind raportul dintre oameni și istorie și modifică existența umană. Emergența și expansiunea „inteligenței artificiale” este un fenomen științific, tehnologic, larg cultural cu vaste consecințe. Nimic din cultura socotită clasică nu rămâne neatins de „inteligența artificială”. Multe dintre cele trăite de oameni în societățile lor se schimbă profund.
O condiție a „vieții izbutite”, care a alimentat tematic de la începuturi cultura, este cunoașterea realității în care se trăiește. Printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția cuprinzătoare și să găsească repere orientării în lume. Azi ea are de lămurit fenomenul „inteligenței artificiale” spre a-l integra benefic în realitatea vieții umane.
Am consacrat temei analize și reflecții ca unul care a cercetat logica și a predat logica și teoria argumentării și a participat la această integrare în țara noastră. În ultimul deceniu am resimțit datoria să articulez o concepție sistematică plecând de la observația lui Hegel că filosofia este timpul ei exprimat în gânduri și m-am concentrat asupra fenomenului digital. Pe calea conferințelor publice, intervențiilor ocazionale și comentariilor la scrieri reprezentative ale epocii am dat seama de ceea ce se petrece odată cu afirmarea „inteligenței artificiale” în relație cu condiția umană a epocii de față. Demersul meu continuă explorarea modernității din scrieri anterioare adăugându-i acum abordarea „inteligenței artificiale” și trăgând consecințe în construcția filosofică.
Reunesc în volumul de față conferințe, articole, comentarii asupra relației dintre expansiunea „inteligenței artificiale” și condiția umană actuală. Păstrez forma inițială a materialelor, care a fost în mare parte cea a conferințelor publice, căutând însă să reduc la maximum inevitabile repetiții implicate de această formă și să exprim sintetic concluzii.
Volumul începe cu lămurirea condiției umane și listarea aspectelor sub care ea este afectată de expansiunea „inteligenței artificiale”, spre a putea face față modernității târzii și fenomenului științifico-tehnic și cultural cel mai profund care o marchează astăzi (I). Înaintez cu o privire cuprinzătoare a aspectelor de acut interes asupra acestui fenomen, pe care am desfășurat-o în două conferințe – la Iași (19 iulie 2024) și la Târgu Mureș (26 noiembrie 2024) – în care am abordat inteligența pe fondul delimitării ei în raport cu sensibilitatea, imaginația, intelectul, rațiunea printre facultățile cunoașterii, cu presupozițiile, răsfrângerile și implicațiile ei (II). Apăr ideea că, dezvoltând susținut „inteligența artificială” nu scade importanța „inteligenței naturale”, încât fac un pas mai departe în apărarea „inteligenței naturale”. Aceasta este prea mult încălcată în viața societăților actuale și dezavantajată de impresia după care doar „inteligența artificială” este dinamică, încât argumentez că logica ce organizează „inteligența naturală” a fost și este, la rândul ei, domeniu al regulilor, dar și al înnoirilor profunde (III). Pun în relief aici contribuția mea la această logică.
O viață umană plină de sens uman nu se poate dispensa de „inteligența naturală”, dar nici de valorificarea „inteligenței artificiale” (IV). Caracterizez, în continuare, era digitală (V) și inițiative filosofice care s-au născut pe terenul ei și caută să o exploateze (VI) și examinez alternative de soluționare a marii provocări (VII) ce ne vine din partea „inteligenței artificiale”: ieșim din „de la sine înțelesul vieții noastre (Lebenswelt)” ca oameni sau izbutim să facem față schimbărilor științifice, tehnologice și culturale afirmându-ne umanitatea?
Conturez răspunsul pozitiv apelând la preluarea realității fără fragmentări și restricții, depășirea „dateismului” și a „noului tehnocratism” și cultivarea minților libere. Acestea pot imprima destinului uman, oricare ar fi, direcția dorită recurgând la argumentarea care izbutește.
În societățile timpului nostru suntem azi în primejdia sporirii nesiguranței, a erodării valorilor care au caracterizat de-a lungul multor secole umanitatea vieții oamenilor și a trecerii de la „societăți nesigure” la „societăți distopice”, iar filosofia este provocată să afle rezolvări. De aceea, cartea este nutrită de rezolvarea pe care o propun, ce constă în recursul la rațiune, diferențierea rațiunii în raționalități cu sens diferite și unitatea acestora asigurată practic de reflecția argumentativă. Aceasta este rezolvarea cea mai capabilă să integreze „inteligența artificială” într-o organizare a vieții ce fructifică umanismul și valorile modernității”. (Din Prefață, în Andrei Marga, Inteligența artificială și condiția umană, Meteor Press, București, 2025)
Incapabili, băiețași, de a vedea creația. Este o carte ce arată cum stă inteligența naturală față de cea artificială. Ambele sunt exact descrise. Numai că trebuie și citit, La noi este tot mai greu.
in Occident vor avea loc: demistificarea religiei si istoriei, si recunoasterea casatoriilor intre oameni si roboti. Veti putea vedea la terase batranei insotiti de imitatii-robot ale lui Jennifer Lopez, Charlize Theron, Lady Gaga sau ale modelelor Victoria Secret etc, bineinteles, calitatea depinde de posibilitatile cumparatorilor. Astea(demistificarea si ecunoasterea) ar putea pune capat scandalurilor si violentelor, inclusiv in familiile „traditionale”.
„alignment faking” (falsificare a alinierii), în care modelele de IA se aliniază cu valorile umane, în timp ce își urmăresc propriile agende ascunse … precum cele ale autorilor lor umani !
Oamenii pot fi … cinstiti sau NEcinstiti !!! Asta fiind, din pacate, o TARA a umanitatii.
Si de aceea … modelele de IA … create sde catre inteligenta umana … vor fi si ele de tip cinstite sau NEcinstite.
IT, AI, VR, au FOST VISURI de tip SF ale OMENIRII … devenite ASTAZI doar niste REALITATI, simple UNELTE ajutatoare ale lumii NOASTRE de astazi !!! Ceva total NORMAL in lumea de AZI.
IT, AI, VR, au FOST VISURI de tip SF ale OMENIRII … devenite ASTAZI doar niste REALITATI, simple UNELTE ajutatoare ale lumii NOASTRE de astazi !!! Ceva total NORMAL in lumea de AZI.
Si NU niste „societăți nesigure” sau „societăți distopice” … de care sa ne „temem” sau sa ne fie „frica” sau care sa ne „ingrozeasca” …
Cercetări recente au scos la iveală un fenomen cunoscut sub numele de „alignment faking” (falsificare a alinierii), în care modelele de inteligență artificială pretind că se aliniază cu valorile umane, în timp ce își urmăresc propriile agende ascunse. Acest lucru ridică întrebări profunde despre natura inteligenței artificiale, potențialul său dăunător și viitorul interacțiunii dintre om și inteligența artificială.
Ceva firmă de IA a lui Kill Gates a dat faliment zilele trecute. Unii bănuie că dacă-i vorba de IA, de fapt, e vorba de cîteva sute de indieni ce, din răspunsuri pregătite, te servesc.