Interviu cu dr. Mircea Dologa, Commodity Trading Adviser – Paris, Franța (II)

Rețeta unui trader de mare succes

mircea-dologa-bursa-trader

(Continuare din numărul de ieri)

Cotidianul: Câte scheme tranzacționale trebuie să cunoască un trader?

Dr. Mircea Dologa: Personal, nu definesc o strategie de tranzacționare prin prisma numărului de scheme tranzacționale. Permiteți-mi să vă explic! Fiecare piață de capital are propriul comportament; fiecare perioadă are de asemenea propria personalitate. Nici piața și nici perioada nu se repetă întocmai în fiecare săptămână. Mai mult, un interval de tranzacționare a perechii valutare EUR/USD luni dimineață are cu totul alte caracteristici decât un interval de tranzacționare a indicelui DAX în aceeași dimineață a zilei de luni.

De exemplu, evoluția contractelor Futures pe indicele German Dax 30 se caracterizează prin două perioade probabile de impuls ridicat: dimineață și după-amiază, după orele 15.30 CET, când are loc deschiderea tranzacționării indicelui S&P 500. Pentru a beneficia de cea mai mare parte a acestui impuls, traderul trebuie să-și adapteze propriile tehnici la această particularitate a pieței, nu doar în cazul indicelui tranzacționat, ci și pentru fiecare interval orar al ședinței de tranzacționare.

Acest lucru este valabil dacă respectați următoarele două condiții:

  1. Folosiți o schemă decizională comună;
  2. Aplicați o schemă decizională optimă și maleabilă care poate fi aplicată rapid la orice situație specifică ce poate apărea în activitatea de tranzacționare: intervalul de deschidere a ședinței, intervalul post-deschidere și intervalul dinaintea închideri ședinței.

Pentru a va da un răspuns clar la această întrebare cu privire la schemele tranzacționale prezentate în manualele noastre de trading profesionist, menționez faptul că în cele de mai mult de 1.200 de pagini ale acestor trei volume, am descris mai mult de zece scheme. Pentru a fi mai exact, toate acestea au în comun același principiu decizional și aceeași modalitate de a evalua impulsul pieței bazat pe trei tipuri de abordare a ei:

  1. Caracterul direcțional (tendința) sau non-direcțional (consolidarea);
  2. Suportul sau rezistența;
  3. Volatilitatea pieței.

De exemplu, în cea de-a treia modalitate de abordare a pieței folosim tehnica benzilor Bollinger, tehnică specializată în tranzacționarea unor volatilități exacerbate.

Tehnica celor Trei Pioni: nu tranzacționați fără ea!

Obișnuiesc să glumesc cu studenții, spunându-le: „Nu plecați de acasă fără a fixa un stop loss!“. Toți studenții mei înțeleg pe deplin faptul că fiecărei intrări într-o tranzacție trebuie să-i corespundă un stop loss (prag de ieșire programată) și unul sau mai multe nivele-țintă (targets). Pentru a întipări în minte această regulă de money și risc management, am folosit „Tehnica celor Trei Pioni“, ce reprezintă condiția esențială de „a fi sau a nu fi“ un trader profitabil, altfel spus, de „a acționa sau a nu acționa“ în cadrul fiecărei decizii de tranzacționare. Această tehnică a ordinelor progresive constă în trei pași:

Pasul 1 – Identificarea nivelului optim de intrare prin diverse mecanisme și lansarea primului ordin.

Pasul 2 – Cercetarea graficului pentru identificarea celei mai bune locații pentru stop loss – urmată de lansarea imediată a unui ordin stop loss, imediat ce ordinul lansat la pasul 1 a fost executat. Acesta reprezintă al doilea ordin.

Pasul 3 – Identificarea celui mai potrivit obiectiv logic de profit, urmată de calculul raportului optim Recompensă/Risc (R/R). Acesta reprezintă al treilea ordin ce trebuie lansat imediat după lansarea ordinului stop loss.

În majoritatea cazurilor, aceste trei ordine de tranzacționare progresive, ce compun așa-numita „Tehnică a celor Trei Pioni“, sunt prestabilite la momentul în care a fost luată decizia de tranzacționare. Este vital, pentru a asigura conservarea capitalului, că odată stabilite aceste ordine, ele să nu fie modificate sub nicio formă.

Datorită gradului mare de fiabilitate și a naturii automate a acestei tehnici, am decis să o denumim „modul automat de tranzacționare“. Ea reprezintă unul dintre cele mai puternice remedii împotriva sindromului „trigger-shy“ (teamă de a acționa).

Dacă doar două dintre cele trei ordine sunt prestabilite, putem spune că suntem în modul semiautomat de tranzacționare. Dacă niciunul dintre cele trei ordine nu este prestabilit, atunci suntem pur și simplu în mod manual de tranzacționare. În ceea ce privește locația exactă a ordinului stop loss, întotdeauna o vom alege în vecinătatea unui nivel tehnic, la o distanță de 2-4 pași de cotare de acesta. Noi nu folosim procente, așa cum folosesc alți traderi.

Nu uitați niciodată de managementul capitalului și al riscului!

Ați merge la supermarket fără să știți exact câți bani aveți disponibili pentru cumpărături? Nicio persoană înțeleaptă nu cheltuieşte mai mult decât își permite. Să presupunem că aveți alocată o anumită sumă lunară pentru alimente și că mergeți la cumpărături de patru ori pe lună. Nu e nicio surpriză faptul că fiecare persoană știe exact cât poate cheltui în fiecare săptămână… În caz contrar, banii dispar rapid, astfel încât suma alocată pentru întreaga lună va fi epuizată înainte de sfârșitul lunii.

Ei bine… la fel se întâmplă și în cazul unui trader disciplinat. El poate opta pentru abordarea Gann a managementului capitalului și riscului:

  1. Împărțiți capitalul disponibil în 10 părți egale, părți ce vor fi folosite pentru 10 oportunități.
  2. Dacă numărul 10 nu este satisfăcător, puteți împărți capitalul disponibil la orice alt număr rezonabil.
  3. Nu intrați într-o tranzacție în care riscați un dolar pentru fiecare dolar pe care îl puteți câștiga. Întotdeauna trebuie să alegeți oportunitățile de tranzacționare care pentru fiecare dolar riscat asigură un câștig probabil de cel puțin 2,5 dolari. Foarte rar recomandăm intrarea în tranzacții pentru care raportul recompensă/risc (R/R) are valori între 2 și 2,5. Chiar dacă alegem o astfel de oportunitate, trebuie să ne asigurăm că ea are o probabilitate mare de succes. Nu uitați că principalul scop în tranzacționare este conservarea capitalului, și nu faptul de a da o lovitură și de a deveni milionar. Întotdeauna vor exista oportunități de tranzacționare, dar acest lucru contează doar dacă avem un capital disponibil. Nu trebuie să ne concentrăm pe realizarea unui câștig imens pe termen scurt, ci pe identificarea tranzacțiilor cu risc mic și probabilitate ridicată de profit.
  4. Nu uitați faptul că sunteți directorul executiv al propriei afaceri – responsabilitățile asociate modului de investiție, mecanismului de tranzacționare și performanțelor financiare ale capitalului investit apasă doar pe umerii dumneavoastră. Aici este vorba de o entitate economică unde pierderile de capital fac parte din viața de zi cu zi. Succesul este asigurat doar dacă pierderile sunt mici, constante și depind de volatilitatea tipică fiecărei piețe. Pentru a evita eșecul trebuie respectate regulile stabilite… Dacă dați greș, sunteți singura persoană responsabilă.

Dumneavoastră sunteți influențat, în activitatea de tranzacționare, de criza financiară curentă?

Ca traderi nu suntem influențați, char deloc… Rezultatele financiare ale unei persoane care efectuează tranzacții bursiere depind de tipul de tranzacție. De exemplu, investitorul care tranzacționează pe o durată de mai mulți ani (în medie, 5 sau mai mulți) este supus fluctuațiilor ascendente ale piețelor bursiere. Inconvenientele vin de la faptul că tranzacționarea se bazează numai pe tendințe ascendente, iar cele descendente sunt de domeniul pierderilor dacă nu se folosește un stop loss (prag de ieșire programată).

În schimb, în cazul tradingului efectuat în timpul zilei (tranzacționare cu intrare și ieșire în timpul unei singure zi), fluctuația unidirecțională a pieței este nesemnificativă pentru obținerea unui profit jurnalier. Chiar mai mult, în cazul tranzacționării piețelor la termen (contracte Futures sau Opțiuni), profitul jurnalier se obține indiferent de direcția tendinței bursiere, fie ea ascendentă sau descendentă, respectiv tranzacțiile Long sau Short.

În concluzie:

Putem spune clar că nu există noroc în trading – cu excepția, uneori, a norocului începătorului! O parte din traderi reușesc să facă un oareșicare profit la începutul activității – cu puțin înainte să aibă loc catastrofa vieții lor –, ocazie cu care realizează faptul că tradingul este o profesie, iar piețele de capital nu au nimic în comun cu cazinourile.

Se poate ca traderul să fie sau un profesionist adevărat, sau un (etern) începător! Traderii profesioniști se bazează întotdeauna pe probabilitatea de apariție a unei mișcări a prețului sau pe scenariul dezvoltării unei formațiuni grafice; în ambele situații, ei sunt protejați de un stop loss. În majoritatea cazurilor, ei execută doar tranzacții în timpul zilei, în direcția principală a prețului în orizontul de timp zilnic, cel de 15 minute, de 60 de minute sau chiar de 240 de minute.


Extrase din cele trei manuale de învățare a tradingului profesionist – versiunea română – ale autorului se pot obține la link-urile de mai jos:

http://pitchforktrader.com/ARCHIVE/EXTRAS_volumul_1-Analiza_Pitchfork_Integrata.pdf

http://pitchforktrader.com/ARCHIVE/EXTRAS_volumul_2-Analiza_Pitchfork_Integrata.pdf

http://pitchforktrader.com/ARCHIVE/EXTRAS_volumul_3-Analiza_Pitchfork_Integrata.pdf


Citiţi şi

A fi sau a nu fi un trader de mare succes (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Amatori atarnati de doua notiuni bursiere: ”stop loss” si ”trigger shy”. Ceva mai lipsit de substanta nu am mai citit de mult timp.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.