Interzicerea civilă a lui Eminescu – Episodul 5

Dosarul judiciar deschis pentru interzicerea civilă a lui Mihai Eminescu în 1889 (nr. 645/1889) este parte din Manuscrisului 1568 aflat la Arhivele Naționale ale României, Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale (S.A.N.I.C.), Colecția manuscrise. Acest dosar este urmat, în Manuscrisul 1568, de dosarul nr. 968/1883, deja publicat în episoadele precedente, cel mai probabil pentru că documentele din 1883 au fost folosite în ancheta din 1889 pentru a proba precedentul medical.

Pe lângă pagina de gardă, copertă și fila de final consemnând numărul de pagini arhivate în 1922, dosarul din 1889 conține 16 documente (20 de file), din cuprinsul cărora reiese faptul că au mai existat și alte pagini, dispărute însă între timp. Dosarul a fost închis după moartea poetului, înainte ca instanța să fi numit un tutore legal pentru Eminescu – se ajunsese numai până la alegerea unui „consiliu de familie” din care nu făcea parte nici un membru al familiei fostului jurnalist de la Timpul, ci doar „amici” din cercul lui Titu Maiorescu, de profesie jurist, deci cunoscător al articolelor de Cod Civil privitoare la punerea sub interdicție și consiliul de familie pe care le încălca.

Facsimilele sunt numerotate de la 1 (pagina de garda) la 23 (înscrisul grefierului-arhivator) și vor fi publicare în episoade succesive.

Facsimil 1 – Pagina de gardă (adăugată de custozii ANR, nu face parte din dosarele judiciare propriuzise)

Facsimil 2 – Coperta dosarului judiciar din 1889 (nr. 645/1889; nu sunt menționate data și luna deschiderii dosarului)

Facsimil 3 – Adresa primprocurorului către primpreședintele Tribunalului Ilfov din 13 aprilie 1889, prin care înainta raportul medicolegal asupra lui Mihai Eminescu (vezi facsimilele nr. 2022) și cerea constituirea unei curatele care să administreze „averea” și să asigure îngrijirea „pacientului”. Prin „avere” se înțelege pensia viageră acordată lui Eminescu printro lege inițiată în 1888 de Iacob Negruzzi, votată cu întârziere de parlament și semnată de rege la 12 februarie 1889. Adresa a fost primită la 18 aprilie și poartă mențiunea „f. urgent” și rugămintea de a se recomanda persoanele care ar putea face parte din consiliul de familie.

Acest document ar fi trebuit să fie precedat de altele din care să reiasă condițiile internării lui Eminescu la spitalul de pe lângă Mănăstirea Mărcuța în luna februarie 1889 și apoi motivele și circumstanțele transferării sale la sanatoriul doctorului Suțu.

Transcrierea Facsimilului 3

ROMÂNIA N 6117 Anul 1889 Luna April 13

PRIMULPROCUROR

PE LÂNGĂ

Tribunalul Ilfov

 Nr. 6794

Primit la 18 Aprilŭ 18891

N 5383

Dlŭ Prim Procuror: rugat se bine voiască a ne recomanda persónele în număr de cinci ce au se compună consiliul de familie al Dlui Eminescu, rude sau, în lipsă, amici — aceasta spre a se putea da curs cererei de interdicțiune făcute de Dv.

[semnătură indescifrabilă]

f. urgent2

18 April

N⁰ 132 Secția II

Comisar Nicolescu

645/[18]893

Domnule Prim Președinte,

Am onóre a vĕ înainta pe lângă aceasta raportul medicolegal [în]registrat la N° 6033/[18]89 privitor pe alienatul Mihail Eminescu și vĕ rugăm sĕ bine voiți a dispune sĕ se constitu[i]e uĕ curatelă care sĕ administrese averea și sĕ îngrijească de persóna pacientului care se află acum la casa de sănătate a Dlui Dr. Sutzu din strada Plantelor N° 1, luându[]se măsuri spre a fi interis.

Primiți, vĕ rog, assigurarea consid.[erației] nóstre.

Prim Procuror

[semnătură indescifrabilă]

Șefu[l] Cancelari[e]i

V.G. Ursache

Dsalle

Domnului Prim Președinte

Dosarele, prezentarea și transcrierea lor au fost recent publicate în volumul Dosarele de interdicție civilă ale lui Mihai Eminescu, apărut la Editura Cartex.

Articolele sunt scrise de Miruna Lepuș.

1 Acest rând și următoarele până la semnătură sunt scrise oblic, parțial peste formula de adresare și primele rânduri de text.

2 Acest rând și următoarele până la semnătură sunt scrise orizontal, parțial peste rândurile scrise oblic. Acest prim rând pare a fi scris de autorul adresei, primprocurorul.

3 Scris vertical, în partea stângă a filei. Este numărul dosarului de interdicție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. ,,Panglicari in ale tarii,care joaca ca pe funii,
    Masti cu toate de renume din comedia minciunii
    Au de patrie ,virtute ,nu vorbeste liberalul,
    De ai crede ca viata-i e curata ca cristalul ?
    …………………………………………
    Spuma asta-nveninata,asta plebe,ast gunoi
    Sa ajung-a fi stapana si pe tara si pe noi !,,

  2. Multumesc pentru extraordinarul material. Ma intreb cati romani vor sa stie ADEVARUL despre acest ROMAN ABSOLUT? Cati ar dori sa cunoasca CUM A I-A FOST LUATA VIATA IN URMA INTERNARII IN SPITALUL SUTU, CU FORTA, CHIAR DE CATRE „PRIETENI” PENTRU CA VORBEA IMPOTRIVA SISTEMULUI MAFIOT. ABSOLUT TOT CE A SPUS, CA SI ULTIMUL SAU ARTICOL SE POTRIVESTE PERFECT CU POLITRUCIA IMPOTRIVA TARII SI A ROMANILOR DE ASTAZI.

  3. Lasati in pace memoria Poetului Nostru national Mihai Eminescu ,toate aceste Dosare de interdicție civilă ale lui Mihai Eminescu, care mie personal imi fac rau!
    Ati facut ceva pentru pedepsirea vinovatilor- caci este imposibil prin trecerea timpului !
    Este clar complotul, umilirea si bataia d ejoc a autoritatilor acelui timp, rolul ingrat jucat de Sutu,de Titu MAiorescu protectorul Poetului,devenit seful urmatiorilor si persecutantilor Poetului!

    Miruna Lepuș sa-si vand cartea separat,sa nu s e lege de Gloria Poetului, intunecand-o !
    NIMENI NU A SCOTOCIT IN ARHIVE,VANZARILE DIN ROMANIA DIN ULTIMII 30 de ani, cu atat sirg si eficienta!
    Poetul ar fi vrut ca Romania sa nu fie Jefuita,dar noi, POPOR DE ORBI SI COMPLICI,acceptam sa ne balacim la dorint aoricarui ziarist sau mazgalitor de carti in DRAMA,TRAGEDIA FACUTA DE ALTII IN EPOCA,ADUSA ACUM IN FATA NOASTRA,CA O PALMA!
    LASATI POETUL IN PACE ,mai alesc ca nu REPARATI NIMIC PENTRU noi, urmasii Poporului pe care el l-a IUbit!
    Tinut in lanturi de aceiasi birocratie, agenti si tradatori, ca si ATUNCI!

  4. Despre securiciul abject multipseudonim „marin” mi-a dat seama demult ce hram poarta, dar l-am evitat cum am facut cu
    ALTER EGO-ul lui „marius/Emile” insa de data asta nu s-a mai disimulat prin accentul marsav pus pe „romanul absolut”
    in mod sfidator…Putin imi pasa ca vrea sa ma sfidete pe mine, dureros fiind faptul ca sfideaza realitatea istorica si face paralelisme care-i tradeaza inregimentarea securista pe…”stanga”!!!Altfel are o exprimare de BRUT a fiind capabil sa devina FIARA, in perfecta consonanta cu „marius”, alter ego-ul lui! Se dadea „antisecurist”, dar reflexele i-au ramas intacte, de pe vremea GENOCIDARULUI Ceausescu, trecand apoi la Ilici Iliescu-Genocid…Pentru aceste forme de viata care nu se deosebesc de „dreptaci” in marsavie in Romania dezastrul s-a instalat in 2004 nu in 1945,respectiv
    in 1989, fapt suficient de ilustrativ intrucat „jaloanele” catastrofei romanesti au fost reasezate mult mai „armonios”
    in 1989!!! Un ti calos care nu recunoaste Monarhia ROMANA, fiind adeptul BOLSEVIC al „republicii” instalate cu forta intr-o Romanie ocupata de sovietici cu tancurile care ne-au parasit dupa 13 ani, nu si AGENTII din fruntea statului,
    dupa 13 ani, moment in care Hrusciov a fost sigur ca Dej se descurca singur cu ASASINAREA ROMANILOR…Acesta este si „marin”, o creatura cu nimic deosebita de „ileana/core”, indiferent ca e din Suceava, de la Paris sau de „Anonim/JOS PATRIA/Un NEROMAN”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.