Întreaga Europă, cu ochii ațintiți spre Italia și Austria

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi exprima opinia cu privire la reformele constituţionale propuse de actualul guvern, într-un referendum controversat, care a divizat scena politică din Italia. Referendumul italian ar putea să genereze un nou şoc la nivelul UE după Brexit, având în vedere poziţia fragilă a premierului Matteo Renzi, consideră agenții de presă străine.

Există temeri că schimbările constituţionale vor concentra mai multă putere în mâinile executivului, iar oponenţii politici nu s-au sfiit să-l numească autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

Dacă referendumul nu va reuşi, Renzi, un aliat de bază al Angelei Merkel, a declarat că îşi va da demisia din funcţia de premier. O paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.

În Austria, peste 6,3 milioane de alegători sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege preşedintele țării, într-un scrutin controversat şi care riscă să aducă primul lider de extremă-dreapta după sfârşitul cel de-al doilea război mondial în Europa. Este al doilea scutin prezidenţial din ultimul an, după ce judecătorii au anulat primele alegeri din cauza mai multor nereguli, așa că s-a decis reluarea turului doi.

În luna mai, politicianul extremist Norbert Hofer a pierdut la limită alegerile prezidenţiale obținând 49,65% din voturi față de 50,35% contracandidatul său independentul Alexander Van der Bellen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.