Întrebările după Guran

Protestează lumea fină că a fost conflict de interese la Moise Guran, pentru că lucra și la programul USR-PLUS în timp ce făcea pe patronul de presă și comentatorul independent în ultimii doi ani. Bravo pentru vigilență, dar asta e tot așa de relevant pentru eventualele probleme etice pe cît este prezența disciplinei “deontologie” la facultatea de comunicare o garanție pentru deontologia din jurnalism. Moise s-a apărat cam așa: „N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu USR și PLUS la programele lor. Ei au venit cu idei, eu am venit cu idei” (Hotnews). Cum în programul lui lansat cu Denise Rifai ideile au fost rezumate  ca „reformă constituțională profundă” (1)  și „profundă reformă instituțională” (2), propun să fie achitat din lipsă de dovezi materiale.

Întrebările relevante sunt altele. Trebuie puse:

  • De exemplu, faptul că Guran se gîndea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani ? Nu de asta s-a transformat el din expertul modest în mica economie în megaexpertul în Constituții, corupție, justiție, ordine europeană și mondială și orice altceva? De fapt, știe cineva exact data, inclusiv el, de cînd nu a mai fost jurnalist și momentul cînd, fără nici o calificare în plus, a ajuns la fel de bun la toate ca orice politician?
  • Ca un caz particular, insistența lui publică, începînd cu 2016, să nu îl mai susțin pe ratatul de Nicușor Dan și gașca lui de stîngiști și hipsteri era dezinteresată, din grija față de timpul meu pierdut și mîna mea proastă la oameni, sau Guran se proiecta pe el însuși acolo pe viitor și își pregătea terenul? Pentru că atunci, da, ar fi conflict de interese.
  • Teama de „stîngiștii” din USR – la care s-a referit adesea pe blog spunînd că trebuie dați afară, ca să nu existe riscul de a vota vreodată contra alocării bugetare de doi la sută pentru apărare – era de la cine? De la jurnalistul Guran sau de la viitorul politician Guran? Sau există și un al treilea Guran care notează cine e contra cheltuielilor militare? Să-i zicem Guran patriotul. Ar fi bine de clarificat, pentru că e neobișnuit ca ziariștii să se mobilizeze în favoarea cheltuielilor militare în țările cu presă liberă și civilă, ba să mai și pună la zid și hipsterii, și femeile că nu vor arme.
  • Nu e neobișnuit în presă (deși ridică probleme etice) ca jurnaliștii să scrie despre subiecte de mare interes pentru sponsorii lor direcți. Dar cînd jurnalistul intră în politică se se întîmplă ci ideile promovate de el și care erau profitabile sponsorilor lui? Devin legi? Asta era ce făceau Vlasov și Florin Iordache, și de asta e bine să îți anunți toți sponsorii cînd intri în politică și să le spui public la revedere. E pregătită vreo sesiune?
  • Afacerea lui Guran în domeniul informației era obiectivitatea: branduise o selecție a presei epurate de falsuri- Biziday. E sigur acum că acea selecție trata obiectiv toate partidele, nu doar pe cele de unde spera el să primească oferte, și că ceea ce se excludea erau nu falsuri, ci doar pur și simplu ce nu convenea agendei cuiva care își făcea deja planuri politice?
  • Aplicația Biziday, ea însăși contestată, a fost, sau va fi folosită, în scop electoral? Unde sunt datele osmenilor, sau antreprenorul Guran nu e nici el în conflict de interese cu politicianul Guran?
  • Avînd în vedere că Guran organiza și sondaje ale căror rezultate le promova în emisiuni, că dădea și indicații echipelor de campanie ale unor partide despre cum să se organizeze prin emisiuni în timp ce conducea și discuții publice despre alegeri,unde spunea oamenilor direct pe cine să voteze, era oare jurnalism ceea ce ajunsese să facă el în ultimul an, chiar atunci cînd mai era jurnalist? Sondajele sunt scumpe și nu există nimeni în presa română să-și fi permis vreodată să le facă fără existența unui sponsor. Era partizanatul lui Guran ceva izolat la Europa FM? In acest caz, ar putea postul să facă publice sursele sondajelor IMAS care au jucat un rol important în orientarea opiniei publice în ultimii ani?

P.S. Nedrept că nu se vorbește la fel de mult de „obiectiva” cronicară parlamentară de la Realitatea, Marinela Mititelu, mutată la guvernul Orban, sau de colegul ei, Ovidiu Marincea, mutat purtător de cuvînt la SRI mai devreme. Pînă la urmă, Turcescu rămâne singurul care ne-a zis pe bune cine era înainte să intre în politică.

SURSA: romaniacurata.ro

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Cine este Moise Guran?
    Acel neobrăzat care a citit propunerile de modificare a Constituției formulate de contributori pe Forumul Constituțional 2013 și s-a apucat să le posteze pe blogul său ca fiind produse intelectuale și de concepție proprie?
    Nu ne ajunge câți hoți avem printre politicieni?
    Mai avem nevoie de încă unul?
    Un hoț neobrăzat al dreptului de proprietate intelectuală?

  2. Toti stim cine e in spatele acestui ins. Stim ce-l (sau mai bine zis cine) il mana in lupta. O tot dam dupa garduri cu nimicuri. MG este un acoperit al unui serviciu de informatii.

  3. Politica romaneasca este capusata masiv cu tot felul de profesori, ziaristi si avocati. Problema cea mai grava este ca acestia au drumul deschis, prin impertinentza si demagogie, catre functiile inalte de conducere.
    Pe parcurs s-a dovedit ca toti din aceasta specie nu au fost buni de nimic, dovedindu-se incapabili, impostori sau si mai grav fiind implicati in afaceri oneroase cu iz penal.
    Ceea ce lipseste in politica noastra sunt oamenii cu simtz managerial si cu logica inginereasca, nu profesori, avocati si ziaristi buni doar de gura….[Makus Roman]

  4. Ce dracu, se vedea ca guran asta vomita politica, desi el ii zicea orice, numai politica nu. Si trasaturile ii sunt specifice politicianului, nicidecum JURNALISTULUI OBIECTIV.

  5. Baiatul asta, prost nu e. Pacat ca-i curva. Deci, cam cum se zice pe la mine prin Pantelimon printre blocuri, „o curva cu ceva scoala”.

  6. De ce să te intrebi ? Cine este un moiseguran ? Nu e jurnalist, nu e politician,.. Era clar ce urmărește din momentul in care făcea campanie electorală exclsivă pentru președinte sau la PNL, in mod grețos, ceea ce un jurnalist normal, educat , curat, nu face. A uitat de obiectivitate, de bun simț și a manipulat prostește. Poate românu comun nu are inteligența să observe insă la emisiunea lui, de altfel foarte populară și ascultată, chiar in multe locuri publice, cum e un supermarket,..telefonau doar cei direct implicați, adică PNL-iști sau apropiați ai lor. Era clar, vizibil intenția juvetelui,..Surpriza a fost că a ales USR in scufundare, nu un PNL la guvernare.. Ciudata explicație cu ”diaspora” atunci când de fapt nu știe ce este o diaspora românească, cu clanurile și rețelele implicate in toate ticăloșiile de scuipă lumea după român,.. e evident prostie.. Un ticălos nu este totdeauna și deștept,. O demonstrează și guranmoise.

  7. Buna analiza,dar eu va recomand sa va ocupati doar de lucruri serioase.Cu toate ca si acest papagal poate s-ajunga mare,,politician”,ca si fosti lui colegi,turcescu sau monseniorul rares bogdan.Daca romani d-ai mei nu i-ar vota….

  8. Am inteles ca, Johannis i-a cerut demisia lui Orban pentru a forta anticipatele. Orban se incapataneaza si nu vrea sa-si dea demisia si intra la rupere cu asumarea raspunderii in „Destituirea” Papei de la Roma. Unde este cetatenul turmenta roman in acesta ecuatie? Am inteles ca, vor aticipate dar de ce sunt asa siguri liberalii ca vor castiga alegerile anticipate? Daca mai „stau” o luna la guvernare nici „boii” nu o sa-i mai voteze din moment ce toata politica liberala este sa ia de la majoritatea romanilor saraci si sa dea la minoritatea romanilor bogati. Succesuri!

  9. Dacă lui Rareș Bogdan i-a mers lui Mose Guran de ce nu i-ar merge? Nu știm cu ce se ocupă părinții domnului Guran, dacă are originea din rezerva de cadre a partidului?, ca să înțelegem dimensiunea valoarii lui, dar criteriul există: “fii zelos asta nu-i cea din urmă cameră”!

  10. Scrii prea des si din ce in ce mai inconsistent , doamna ! Moise Guran este cetatean roman , este un intelectual , un ziarist reputat , are tot dreptul sa intre in politica ! Este un cistig pt. politica ! P S.- Adica nu esti scandalizata ca presedintele CCR ( Dorneanu ) este un procuror ceausist pensionar , care cumuleaza un salariu de lux cu o pensie speciala uriasa , care face politica la greu si cu consecinte uriase , dar te temi ca Guran ” ar putea fi fost securist ” ! Nu mai fi asa sperioasa , doamna !

  11. Am avut zilele acestea ocazia (fericită sau nu) să-l văd în carne și oase. E un munte de om, cred că are aproape 2 m înălțime. Parcă ar face parte din trupele speciale sau antitero și mă întrebam chiar: Dacă ar face, ar fi mulți cei care ar ști? Probabil nu. Tot la fel mă întrebam și despre usr: Or fi ăștia o uniune secretă prost gindită, prost construită și prost pusă în practică? Dacă da, de către cine și în ce scop? Poate D-na Mungiu află mai multe și ne spune și nouă că mie unul, nu-mi pare a fi ceea ce se pretinde.

  12. Nimănui nu îi este interzis să-și așeze mărarul pe tarabă dacă plătește taxa de piață și impozitul la stăpânire. Mai ales când există cerere din partea roboțeilor de la multinaționale care abia așteaptă să mai plătească ceva din salariul lor minim pe economie.

  13. Un articol demn de Arici Pogonici,Hannah Montana,dar si Urzica !Eu as pune articolul la loc de cinste la gazetele de perete ale Antenei 3,Romani TV,Realitatea TV,B1TV sa citeasca si se se pocaiasca moderatorii apolitici si patronii deontologi din media!
    Chiar Pippida e un model de frustrare si rasuceala,de lacomie de arginit,de cobzareala in media!
    Vorba marelui Cilibi Moise,stramosul :”Asa nu,asa da!Hevenu shalom aleichem”

  14. altă băşică de porc umflată de secu, în care zornăie nişte grăunţe seci…pentru uzul copiilor sărmani şi adulţilor cu mansarda nemobilată…

  15. Când a demisionat Ponta pe motive de COLECTIV si or inceput consultarile presedintelui cu partidele, ONG urile si …foarte haios… chiar cu STRADA (Klaus a discutat atunci cu 4 grupuri de tembeli distincte care isi pierdeau vara prin Piata Universitatii, numele lui Moise a fost destul de intens vehiculat din guran in Guran ca posibil PRE-MI-ER al unui Guvern de tranzitie.
    Acea idee creată nu a fost pusa in opera doar pentru ca MG nu avea si cetatenie franceza. Dar – oricine in locul lui care ar trece pe langa o asemenea ocazie, chiar pierduta in fata celui mai mediocru sintre mediocrii din familia ciolos tot va ramane marcat de lovitura aripii Îngerului.
    Partea plicticoasa e ca exista si multi altii – Mandruță, CTP , sabin Orcan – care nu au fost niciodata evocati drept posiili
    premieri si tot isi manipuleaza carierele de jurnalisti urmand acelasi obiectiv pe considerentul ca DACA MOISE AR FI PUTUT – EU DE CE NU ?

  16. Ia sa vedem cand ia Cotidianul atitudine si față de cazul Carmen Avram. Adică una pusa sus pe liste electorale pentru un post banos si călduț la PE la schimb cu campanie electorală pe fata pentru PSD la Intact Media. Asta ca tot vorbiti de deontologie. Aud?

  17. Nu ai cum să vezi sau auzi corect când ai rațiunea virusată.

  18. comentariile unor pesedisti nereformabili despre un activist civic care a ales sa se implice în politică și care încearcă sa- l prezinte denaturat- un individ de teapa lor!

  19. Comunismul a fost plin de activiști civici care pândeau de după perdea. Ăștia pun camerele de filmat și calculatoarele să o facă. Nu mai putem vorbi despre disputa dintre om și om cu toate tarele lui ci dintre om și roboți. Mulți și foarte mulți roboți.

  20. Toți jurnaliștii au ajuns niște ratați când au întrat în politica.

    Carmen Avram, care era un nume respectat în presa, acum e un obscur europarlamentar.

    Robert Turcescu, securist sau nu, ca jurnalist a avut un public care l-a apreciat. Nu știu dacă cineva da 2 bani pe el ca politician. Știe cineva ce a făcut de când e politician?

    Rareș Bogdan – avea publicul lui la TV, chiar dacă era mai teatral putea sa o facă din poziția de om de televiziune. Acum ca politician pare cu ceva probleme la mansarda…

    La final Antena 3Firea. Era o scorpie la TV, dar la postul cu pricina era apreciata pentru asta. Acum o scorpie pentru Bucureșteni… Va sfârși peste câteva luni.

    Așteptăm și candidatura lui Gadea la președinție și măcar știm ca nu a mai rămas nimeni la TV. De ce nu, poate întra și Dan Negru sau Esca în politica. Sa știm una și buna.

  21. Mercenari jalnici plătiți de interese străine antiromânești m.guran, r.bogdan, Rebengiuc, Patapievici

  22. Citind comentariile sustinatorilor PSD am inteles ca indignarea lor este ca s-a inscris in USR. Aceasta apropo de obiectivitatea acestor comentatori care in loc de argumente aduc acuzatii nedemonstabile, jigniri, insulte si deasemenea referitor la apelul la reconciliere continut in unul dintre editorialele scrise de dl. C. Nistorescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.