Învârteala de care sunt acuzați doi notari publici

Doi notari publici au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi eliberat certificate de moştenitor, precum şi alte acte care ar fi atestat în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate în Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a mai multor persoane, respectiv:

* Lidia Simona Seceleanu, notar public, pentru luare de mită, fals intelectual, comis în formă simplă şi continuată (6 fapte), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă şi continuată (4 fapte);

* Eugenia Cuţaru, notar public, pentru instigare la fals intelectual în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

* Patru persoane fizice, pentru fals, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înşelăciune şi uz de fals, săvârşite în forma autoratului, a instigării şi a complicităţii.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte cinci persoane, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înşelăciune, tăinuire, fals şi uz de fals, săvârşite în forma autoratului, a instigării şi a complicităţii.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucureşti, imobile nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori, iar după obţinerea documentelor respective, imobilele erau vândute la preţul pieţei.

Concret, spun anchetatorii, în contextul menţionat, Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea şi cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Eugenia Cuţaru şi celelalte persoane trimise în judecată în prezenta cauză – una dintre ele fiind angajată la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu) ar fi eliberat în mod nelegal peste 20 certificate de moştenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moştenitori ai unor imobile.

„În acelaşi context, inculpata ar mai fi emis şi alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care şi o parte din cele cercetate în prezenta cauză) să achiziţioneze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în judeţul Ilfov, a căror valoare depăşeşte 2 milioane de lei, să înstrăineze părţi sociale pe care le deţineau în cadrul diverselor societăţi comerciale, evaluate la peste un milion de euro”, precizează DNA.

Anterior trimiterii în judecată a persoanelor menţionate, procurorii informează că, la data de 26 mai, a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, persoană fizică (de asemenea arestat preventiv în cauză), acesta acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie, sens în care a fost deja sesizat Tribunalul Bucureşti.

În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpaţi până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum şi pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei şi 33.901 dolari), menţionează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8288 Articole
Author

8 Comentarii

  1. notari, secuiricii mafioti din imobiliare, avocati si judecatori, precum si militieni pandari. asta este doar un varf mic dintre multele varfuri ale icebergului….

  2. Ghinionisti.Cei care i-au eliberat certificate de mostenitor false lui Iohannis sunt bine-merci.

  3. Doar 2? Poate 2000! In cercul meu de prieteni cunosc 3 cazuri care se lupta in tribunale cu judecatori corupti pentru ca notari corupti au intocmit acte false de proprietate pentru primari corupti, paduri, terenuri agricole…o doamna in Suceava dupa ce si-a ingrijit mama bolnava de Alzheimer opt luni de zile a facut „greseala” sa plece inapoi la copilul ei in Canada si niste bolnavi psihic care trebuiau sa aiba grija de bolnava cu ajutorul unui notar corupt au abuzat mama bolnava sa semneze un act de donatie al apartamentului si asta cu cateva luna inainte ca biata femeie sa moara…Suntem praduiti de un guvern corupt si o justitie corupta de tip mafiot.

  4. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.Notarii mana in mana cu infractorii.Ne mai facem bine ?

  5. Asa s-au dat in Bucuresti „Satul francez”,in Ardeal imobilele GEG catre FDGR , In Brasov locuintele din zona Bisericii Negre , proprietati pentru „urmasii”unor horthysti ,etc….

  6. Cunosc si eu un caz de fals mostenitor! Deci care-i problema, nimic nou in Romania. Ma mira ca a luat la intrebari pe cei doi notari! In general isi vad de treaba fara sa-i doara in fund! Totul se face pe baza de pile!

  7. Este un caz si pe la Alexandria daca il cauta il gasesc care au falsificat actele de mostenire

  8. Bai, nu fiti asa de rusinosi, dati si numele celor in beneficiul carora s-au facut manoperele .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.