Ioan Niculae: Redeschid toate fabricile

Cele șase fabrici de îngrășăminte InterAgro ar putea să se deschidă, toate odată, de la 1 aprilie, dacă legea promovată de Guvernul PSD-ALDE care plafonează , timp de 3 ani, prețul de vânzare în intern al gazelor va fi aplicata ca atare. De fapt, să se redeschidă, pentru că sunt închise din 2014, ca urmare a intrării în insolvență. O spune explicit, patronul InterAgro, Ioan Niculae, care supralicitează cu o investiție de la 0 într-o nouă unitate de procesare în nordul țării lângă granița cu Ucraina. “Dacă așa se va aplica, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68(plafon de 68 de lei/MWh, față de 90 – 100 de lei, acum  – n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei. Ba, mai mult, am putea lua în calcul să deschidem o nouă unitate de procesare în nordul țării, la Dornești, lângă granița cu Ucraina”, precizează Niculae. Omul de afaceri arată că procesarea gazului în vederea chimizării ar fi profitabilă la prețul-plafon, unul nemaivăzut în piață de mai mult de 4 ani. El explică și care este șansa de acum a industriei chimice locale. “Este o oportunitate fantastică în regiune, acum. Din pricina certurilor cu rușii, ucrainienii nu prea mai au gaze pentru industrie. Nemaiavând gaze, nu mai produc îngrășăminte, au ajuns din mare exportator, importator. Dacă prinzi Ucraina de client, nu poți produce cât pot ei consuma”, explică el.

Cât despre datoriile InterAgro –  circa 200 de milioane de euro, din care jumătate la Romgaz, Niculae spune că se pot achita, eșalonat, într-un interval scurt de timp, odată ce va merge la capacitate. Cum 60-70% din prețul îngrăsămintelor, funcție de sortiment, este reprezentat de costul de achiziție al gazului și cum prețul regional este crescut, din cauza cererii din Ucraina, fabricile lui Niculae, dși cu instalații vechi, prea puțin modernizate, ar produce mult și cu beneficia considerabile , lucru care, spune industriașul, folosește statului, locuitorilor din zone altfel monoindustriale și echilibrării balanței comerciale a României. De precizat, potrivit datelor INS, dintr-un deficit comercial de circa 14 miliarde de euro, jumătate este adus de comerțul cu produse chimice și petrochimice. Cum industria chimică locală este aproape în totalitate închisă sau tăiată, necesarul local este importat.

InterAgro deține șase fabrici: Donau Chem Turnu-Măgurele,  Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău. Ga Pro Co Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş.

Deficit comercial de 7 miliarde de euro, din chimie

În 2012, firmele din grupul InterAgro realizau o cifră de afaceri de circa 1 miliard de euro, aveau 10.000 de salariați și asigurau 60% din necesarul de îngrășăminte al țării. În 2014, odată cu declanșarea procesului de liberalizare al prețului la gaze pentru industrie, dezastrul s-a abătut asupra InterAgro. În nici doi ani, toate fabricile au intrat în insolvență, după ce gazul s-a scumpit cu 50%(de la 40 de lei/MWh la 60 de lei/MWh – acum este 90 de lei/MWh). Mai mult decât scumpirea, a contat faptul că InterAgro, care acumulase deja datorii de zeci de milioane de euro la Romgaz și Petrom, nu mai primea gaze decât pe sponci, și doar cu plata înainte. În plus, pe piața au început să intre masiv îngrășăminte din Ungaria, Turcia și Stan-urile ex-sovietice din Asia Centrală, care aveau prețuri prohibitive, având materia primă-gaz, asigurată la prețuri derizorii. Fără materie primă, cu plata înainte și cu o factură la gaze mai mare cu 50%, InterAgro s-a prăbușit, fabricile s-au închis, angajații au fost trimiși în șomaj. În plus, patronul a făcut și închisoare, în dosarul “”Mită la PSD”

La doi ani după ce a fost eliberat, Niculae ar putea reveni în prim-plan. După ce o lungă perioadă nu a mai oferit interviuri ori declarații pentru presă, acum , omul de afaceri a ieșit din tăcerea auto-impusă precizând, recent, într-o intervenție la România TV, că vremurile bune pentru chimia românească ar putea reveni. “Ordonanța(114/28 decembrie 2018 – n.r.) este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011”, a spus patronul InterAgro. Practic, acesta spune că, la prețul plafonat al gazului și dacă producătorii locali îi dau, chiar cu plata anticipată, gazele de care ar avea nevoie, industria locală de îngrășăminte ar prospera. Este și un context internațional favorabil, prețurile fertilizatorilor, în întreaga lume, fiind pe trend crescător, după ce chinezii(cel mai mare actor din piața globală) au stabilit contingente la export, având nevoie de îngrășăminte pentru agricultura lor.

Cu tot optimismul afișat, proprietarul Interagro este încă sceptic cu privire la implementarea controversatei ordonanțe. “Mie îmi e teamă că va fi tot o treabă românească, să nu cumva să fie aplicată împotriva românilor. Mă rog să-mi dea și mie gaze să pornesc măcar două combinate chimice. Nu cu condiții speciale, ba din contră, mi-au dat la cel mai mare preț, nu cu condiții speciale de plată – ba chiar cu plata în avans… Stau combinatele chimice pentru că (producătorii de gaz, Romgaz și OMV Petrom – n.r.) nu vor nici măcar să dea gaz, nu răspund la cererile de ofertă la firmele românești. Sunt zeci de mii de oameni care pot recăpăta locurile de muncă. În 2012 – care a fost cel mai bun an al nostru – aveam aproape 12.500 de oameni”, spune Niculae.

În vara anului trecut, din tot grupul Interagro, doar combinatul Viromet Victoria mai funcționa, Chem Gaz Slobozia și Donau Chem Turnu Măgurele fiind în observație, iar celelalte trei combinate fiind declarate în faliment. Între timp, Ioan Niculae a mai primit o  condamnare, pe 1 noiembrie 2018, de la Tribunalul București, pentru trei ani și șase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraților nu este definitivă. Condamnarea a mai fost pronunțată pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul „Mită pentru PSD”, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului social democrat Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

Ce facem cu gazele ?

În 2012, România consuma anual 18 miliarde de metri cubi, din care 12 miliarde producția locală, restul fiind importuri. În 2014, producția scăzuse deja la 14 miliarde. Anul trecut, aceasta coborâse la circa 11 miliarde de metri cubi. Întrebat despre cum a afectat piaţa gazelor închiderea combinatelor lui Niculae, un fost director Romgaz, Virgil Metea, răspundea laconic: „Cred că situaţia de acum a pieţei o spune destul de bine“. Iar situaţia arăta că, în afara sezonul rece, în România este foarte mult gaz disponibil, care nu prea are soluții de a fi consumat local, pentru că nimeni nu îl cumpără. Doar în iarnă, când consumurile se dublează, apare cerere mare pentru gaz, de unde şi succesul de piaţă al gazului rusesc. În extrasezon, în schimb, consumul este mic, pentru că rezidenţialul nu consumă, încălzirea centralizată iarăşi este zero, iar mare parte din fabricile de îngrăşăminte sunt închise. Drept urmare, producţia stagnează. Iar lucrurile ar putea devein dramatice odată cu intrarea în exploatare a zecilor de miliarde de metri cubi din Marea Neagră. Cu un consum local insignificant, mare parte din gazele românești vor trebui să ia calea exportului.

La ministerul Energiei, declarativ, se vrea ca gazele să nu fie exportate ca materie primă, ci procesate și transformate în produse cu valoarea adăugată mai mare . Adică produse chimice ori energie. În acest sens, Romgaz va finaliza, la anul, o nouă termocentrală  și are în proiect construcția încă uneia, la Mintia, Deva. În același sens se poate înțelege și OUG 114 , pentru consumatorii industriali din care Niculae este cel mai mare, pentru că toate fabricile lui, dacă funcționează la capacitate, consumă peste 3 miliarde de metri cubi de gaze, adică mai mult decât populația României.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Mihai Soare 1145 Articole
Author

17 Comentarii

  1. ..io te bre cine zicea ca securistii nu au homoriuuu..? la 1 Aprilie dala Sf Asteapta..hai ca i gtare ..sii ce intrebati?? ce facem cu gazele ?? care gaze..alea da sub plapuma..pai le suportam fistecare cum poate …mirosu..hai bona note caa a fo o long day today..mai ales pantru politicienii – poliyruci..ponta si ai sai politichie da catei..

  2. Astia otravesc campurile in mod industrial . Nu-i nici un ingrasamint , e otrava .

  3. Nu ati citit ca se vor interzice centralele de apartament pana in 2020-2030 si revenim pe centrala consum comun? Ajungem iar la reforma „frig in case”, dar lui asta si nu numai, le vor merge afacerile. Al naibii gandire ipocrita!

  4. NU VA LINISTITI ? IAR VA ARESTEAZA DNA ! URMATI EXEMPLU LUI BECALI, LAUDATI-O PE KOVESI ALTFEL IARASI DATI CU SUBSEMNATUL MAI ALES DACA VA FI LA „CUIBUL” DE LA UE !

  5. Din punctul meu de vedere nu este nimic altceva decat un joc de interese. Sigur ca ar deschide toate combinatele odata, doarece marja profitului ar creste exponential, ar face dumping si ar avea monopol in piata. Dl acest nu este afacerist din pacate, intro piata libera cel putin aparent nu este capabil sa intretina o afacere avand datoriile csus mentionate… cel putin asa par lucruirle la prima vedere. Este pe genul… cu bani oricine stie sa lucreze…

  6. Dacă nici Niculae asta nu e un paravan al Securitatii, apoi chiar nu stiu cine altcineva. Cum dracu’ un neica nimeni ajunge peste noapte proprietar peste n-spe fabrici de fertilizanti?
    Era interesant daca ar fi vorbit de ceva retehnologizari, care sa permita eficienta in utilizarea gazului metan, dar omul e calat pe „reducerea pretului”. Din câte tin minte puscaria i s-a tras pentru că revindea gazul metan, nici vorbă de ingrasaminte.

  7. Un jeg nenorocit.A distrus toate fabricile pe care le-a luat pe doi lei. O jigodie mai mare nici ca exista!Pai numai sa le pornească după ce le-a lăsat în paragină îl costă de-i sar ochii. ..si el nu investește deloc. Darmite să mai angajezi oameni cu experiență! Că toți îl știu de papagal. ..Numai gura este de el. ..promite și nu se tine de cuvânt. .dă din gură sa se bage în seamă. ..păi știe el ce înseamnă să pornești numai una din cele pe care le-a distrus! O canalie!

  8. @monser, nicu cohen, parere. Pizmasi marunti si ratati. Va mananca invidia ca un roman poate fi un mare industrias. Doamne ajuta sa avem cati mai multi din astia, asta e calea spre ridicarea Romaniei.

    • Le spui degeaba ei nu iubesc decât băncile străine și multinaționalele românii la pușcărie sau la muncă pe marea plantație a UE.

    • Astia nu se gandesc la miile de locuri de munca, care s-ar reinfiinta si la revigorarea economiei. In schimb, plang cu lacrimi de crocodil pe romanii ” goniti ” din tara de coruptie (!), care se duc sa castige bani afara. Cateva mii ar putea ramane in tara. Iar pe ” cohen ” il anunt ca si ingrasamintele importate sunt la fel de nocive( dar sunt kosher ).

  9. Niculae la aceasta ora , daca ar avea gaz la pretul pe care si-l doreste , nu ar mai reusi sa porneasca decat unul din cele patru combinate , si nici de acela nu poate fi sigur .Are restantii salariale ctre fostii salariati , care la ora actuala sunt angajati la alte firme , nu se vor mai reatoarce sa lucreze in fabricile lui fara a fi platiti , asa ca slabe sanse de pornire , de ce oare singurul combinat , care functioneaza non stop este cel din Tg Mures ?

  10. Dar personal pt functionare mai ai?!de unde iei?!Vietnam,Bangladesh,,Cambodgia,..nici pana in prezent desi sant 4 ani de zile nu ai dat salariile restante la muncitorii trimisi in somaj,acum sa te duci dupa ei prin Spania Italia,Germania….Mult Succes!…

  11. Bine, bine mai nea Nicolae le deschizi, da, cat de larg, cu cine vei lucra ca meseriasii cati au mai ramas au cam ruginit,
    ca de, sunt scoliti pe timpul impuscatului ,unii sunt cu Domnul,scoli de profil nu mai sunt, ce zici filipinezii or fi buni la ceva… ?
    Si chiar de 1 APRILIE, hai ca ne-am prins….

  12. Ar fi minunat , cu atit mai mult cu cit gazele din Marea Neagra ar avea debuseu in tara , n-ar trebui sa le exportam la „prietenii” unguri . A incercat Kovesi sa omoare ind chimica si sa-i faca cu gaze pe unguri , da’ iaca nu iesi treaba . Acu’ va fi promovata la UE , „procoror ” sa continue opera de demolare a capitalului romanesc . Ca doar nu s-o lua de Fritz sau jean .

  13. Ideea este foarte buna! Locuri de munca pentru zone defavorizate, repornirea unor capacitati care au fost sacrificate din diverse interese, reechilibrarea balantei de plati a Romaniei, etc. Marea problema, dle. Niculae este alta: va vor „lasa” sa faceti asta? Veti suporta riscul aparitiei peste noapte a unor noi si grele „dosare de coruptie”? Si…multe altele! DNA-ul si PICCJ (in frunte cu gloriosul sau sef) „vegheaza”……dar, deja, cred ca stiti toate astea! Ca sa nu mai vorbesc de riscul ca, odata cu shimbarea puterii dupa alegeri, pretul gazelor sa fie din nou „liberalizat”!!!!

  14. https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/astra-viitorul-3-0-ioan-niculae-derapaj-la-adresa-echipei-lui-gica-hagi-e-raspunsul-nostru-pentru-comportamentul-lor-dement-559588.html

    „A fost răspunsul nostru la partida din turul campinatului, dacă vă amintiţi, care cred că ar trebui să ia cu brio locul 1 la nesimţire, la lipsă de bun simţ! Ne-au înjurat jucătorii, iar Viitorul a dat gol după ce noi am dat mingea afară, dacă vă amintiţi, în minutul 93. A fost răspunsul băieţilor faţă de acel comportament mai mult decât dement, practicat de toţi de la clubul Viitorul.
    ?
    Nea Ioan Niculae păstrează resentimente de la partida tur cu FC Viitorul, când jucătorii lui Hagi nu au dat minea în aut și au încercat să continue jocul pentru a înscrie, reușind să și câștige partida cu scorul de 1-0, în meciul din turul campionatului ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.