Iohannis, despre atacul din Siria  

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România este solidară cu acțiunile alianței SUA, Marea Britanie și Franța, care a lansat, sâmbătă dimineață, un atac cu rachete de croazieră în Siria. Șeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populației

„România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

”Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.

Preşedintele rus a atras atenţia că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective militare din Siria ”vor înrăutăţi catastrofa umanitară” din această ţară.

”Atacul va aduce suferinţă populaţiei paşnice, mai ales în contextul în care teroriştii au chinuit poporul sirian timp te şapte ani şi va genera un nou val de refugiaţi. În plus, atacul va avea un efect distrugător asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale”, a subliniat preşedintele Rusiei.

Putin a adăugat că încă nu au fost prezentate dovezi că regimul condus de Bashar al-Assad a efectuat atacul chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma, care a servit drept ”pretext” pentru atacul aliaţilor.

”Experţii militari ruşi nu au identificat niciun semn al folosirii clorinei sau a altor substanţe chimice. Niciun rezident nu a confirmat că a avut loc un astfel de atac”, a mai spus Putin.

Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Mai bine taceai! Trebuia sa-i pupi pe ” partenerii strategici ” acolo unde nici soarele nu-i vede? Ce treaba avem noi cu Siria? Esti o vuvuzea penibila.

 2. Rusine sa va fie..Atacati un stat independent asa cum ati atacat Irak..etc.RUSINE,
  Armele chimice se fabrica in Europa si America

 3. Ce tare este MARELE ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE! El ARE DOVEZI referitoare la CINE a pus la cale toata marsavia din Siria. Ca, altminteri, cum ar putea da din gura pe care, de obicei, o tine inchisa?!? Bag seama ca asta s-a facut PARTENER cu aia care COMIT GENOCID LA SCARA PLANETARA.

 4. Vax, absolut insignifiant editat. Nu-l bagă nici dracu-n seama, nu-l invita si nu-l vizitează nimeni… Suntem irelevanți inclusiv in zona, nemaivorbind de UE. Ne-am ales cu incompetent închipuit drept șef stat.

 5. Ba, ne lasi ? Nu „Romania este solidara” (de unde si pina unde, ai facut tu sondaje pe strada ?) ci slugile ca tine ! Hai, inapoi la pat si la somn !

 6. Om fara minte. Nu-si da seama de ce spune? ca-n felul asta produce anti-semitism în Europa si-n lume, ca nu-i atitudine (terorista) mai grava decât a SUA, Frantei si Marii Britanii, într-o regiune (Orientul Mijlociu) în care tot indivizii au format fanaticii, si-n tari (europene: Franta, Marea Britanie), în care, înaintea unor Hollande-Macron-Theresa May nu erau atentate islamist-teroriste? ce rost sa mai plângi ca intra camionul în trecatori, la Nisa si-n Germania, ori ca Hipercasher-ul si Charlie hebdo sunt atacate, în Franta, când tu însuti ai aprins focul? si când SINGURA solutie, Johannis inconstient, SINGURA, e restabilirea relatiilor diplomatice Franta-Siria (care i-a fost sub mandat), judecarea unora de tip Juppé, Hollande-Macron si-n general, dialogul DIRECT tari arabe -Israel, nu distrugerea leaganelor omenirii (Irak-Siria) de catre iresponsabili? Nu Trump e iresponsabilul, ci Democratii nazisti, în SUA, care, de doi ani, asta si fac, adica nazism: santaj, distrugerea institutiilor, „anchete” privind (culmea!) „amestecul rus” în alegeri, de parca rusii-ar fi votat în SUA, nazeificarea statului, si liderii europeni, de la Theresa May, o impostoare criminala, pâna la Macron, provocator ordinar.

 7. La ce te poti astepta de la un slugoi alogen retardat dacat in a sustine crimele comise asupra unui popor suveran. Retardatul asta nu este in stare decat in a repeta ca un papagal ce-i dicteaza altii. Rusine slugoiule!

 8. sa fie solidar el cu dna carmen si luluta…pe noi sa ne lase sa traim mai bine fara el

 9. Minciuna si servilismul sint a doua natura a plavanului . Cu ocazia asta ne-a iesit si mitul nemtilor din cap .

 10. UNDE ESTE MESAZUL MEU DE AZI ?

  REVIN – si nu mai stergeti mesajul meu!

  Politicienii romani (Iohannis, Tariceanu, Dragnea) TREBUIE SA SE ABTINA SA FACA COMENTARII HAZARDATE ASUPRA UNOR PROBLEME INTERNATIONALE de IMENSA importanta MILITARO/POLITICA dar mai ales ECONOMICA!!!

  ROMANIA TREBUIE SA FIE – in aceste confruntari – DE PARTEA CELOR SLABI !!!
  SAU, SA RAMANA, CHIAR NEUTRA MILITARO/POLITIC …
  Pentru a putea avea, ulterior, IMENSE BENEFICII ECONOMICE !!!!!!!!!

  ROMANIA SA IA EXEMPLUL CHINEI – SA SE ABTIA DE LA COMENTARII HAZARDATE DESPRE SITUATIA DIN UNELE TARI – CARE NE SUNT CHIAR PRIETENE (vezi ambasada ROMANIEI DE LA DAMASC)!!!

  LUPTA POLITICO/MILITARA SI STRATEGICA DINTRE US/FRANTA/ MAREA BRITANIE, si respectiv, RUSIA/TURCIA/IRAN VIZEAZA DOAR PETROLUL SIRIAN !!!!!!!

  DE CE ROMANIA, CA SI CHNA, SA NU FIE SIRETE/VICLENE i aceasta problema – de sorginte doar ECONOMICA ????

  SA INCERCE SA APLANEZE CONFLICTUL SIRIAN – pentru a facilita companiilor din tarile noastre sa extraga (ULTERIOR) petrolul sirian !!!

  Ca sa PUTEM SA NE RE-DEZVOLTAM INDUSTRIA – nationala – PETROCHIMICA ROMANEASCA !!!!

  IN CIUDA INTERESELOR – multinationalelor – din US/RUSIA/FERANTA/TURCIA/MAREA BRITANIE/IRAN …

  Aceasta a fost poltica romaneasca de pana la ’89 cu privire la petrolul din SIRIA/IRAK/TARILE ARABE/LIBIA/NORDUL AFRICII !

  Acesta TREBUIE SA RAMANA SI INTERESUL ROMANIEI DE ASTAZI !!!!!!!!!!

  Sa incercam sa fim, NOI ROMANII, SIRETI !!!!

 11. Tovarasi postaci,Moskova va multumeste calduros pentru efortul vostru patriotic!Mai bine cu Assad la o saorma decat cu Trump la un whisky!kak zakalyalas stal !Nu uitati indemnul genial al tovarasului Putin: „Continuă să înoţi. Continuă să înoţi. Continuă să înoţi, să înoţi, să înoţi. Ce facem noi? Noi înotăm, înotăm”

 12. Totul e la presupusul. Doar atacurile sunt lA CONRET, LA SIGUR. Victime se pare că prin bunăvoința rusiei nu sunt. Insă să ai niste politicieni din ăștia de urmat in fruntea unor state catalogate drept etalon,.. Să mă ierte Domnul, dar mai degrabă m-aș lipsi de ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.