Iohannis, în PE: „Există o dezbatere politică şi o democraţie…”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în plenul PE, că în România există o dezbatere politică, însă nu a dorit să dea alte detalii, precizând că este hotărât să rămână implicat în a le garanta românilor păstrarea valorilor democratice, regulilor şi principiilor unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte a luptei împotriva corupţiei. 

„În decembrie 1989, noi, românii, am decis că nu mai suportăm dictatura comunistă şi am înlăturat-o. De atunci construim o democraţie pe care noi, românii, ne-o dorim bazată pe ceea ce se numeşte valori democratice europene, valorile UE. În aceşti aproape 30 de ani, România s-a schimbat, s-a schimbat profund. Suntem o ţară din estul Europei care în continuare crede în democraţia de tip european. România este o ţară cu o economie în creştere, care reprezintă un pol de stabilitate în regiunea geografică în care ne regăsim, este o ţară care aspiră la statutul de lider în domenii precum cele pe care le-am menţionat, România este o ţară apreciată şi responsabilă pentru securitatea pe care o livrează şi în regiune şi în NATO şi în altă parte. Noi, românii, am înţeles demult că nu putem rămâne receptori de ajutor şi de securitate, dar trebuie să ne asumăm un rol mult mai greu în care credem – cel de furnizor de securitate şi asta facem. România este un stat de drept, este un stat democratic.

În România există o dezbatere politică şi în România există o democraţie foarte vie. Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, regulilor şi principiilor unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte a luptei împotriva corupţiei”, a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns îngrijorărilor exprimate de liderii UE, atrăgând atenția în plenul Parlamentului European că „ne așteaptă o perioadă dificilă, cu dosare extrem de grele”.

„Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă, avem dosare extrem de grele pe care vrem să le tratăm în mod echitabil, dar și cu multă determinare spre un rezultat pozitiv sau optimist. Unul din dosare se numește Brexit, iar aici lucrurile sunt într-o fază care depinde de negocierea care se poartă, noi ne dorim să ajungem la un acord cu Marea Britanie și să îl avem foarte repede. România se va implica atât cât președinția Consiliului poate să se implice în acest lucru. În negocierea Brexitului, avem o dovadă palpabilă a eficienție colaborării. Cei 27 au lucrat strict împreună, au acceptat o singură echipă de negociere. Unitatea este un concept al politicienilor cu viziune.”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Se spune că Iohannis nu are copii. Nu-i adevărat. De câțiva ani încoace toți românii suntem copiii lui Iohannis. Ar trebui să fim foarte mândri de asta, în fiecare zi. Merită.

  2. Ce ne facem daca la urmatoarele alegei prezidentiale Iohannis nu mai castiga ? Ramanem orfani ? vai de mama noastra !

  3. U.E. ne trateaza asa pentru ca simt slabiciune. Desi PSD-ul are actiuni foarte laudabile anti „politia politica” totusi lipsa de fermitate face „Comisia” sa insiste pentru ca simte ca „poate poate ii ingenunchem” ! Avem totusi un mare ATU : Acel DOAR 49% simpatie pentru U.E. la care s-a ajuns urmare episodului Timmermans din Parlamentul European si propagandei de dupa 10 sept. ! Asta i-a speriat si de aceea si Junker si Weber vorbesc acum din nou de Shengen ! Mi-ar place daca PSD-ul ar plusa si ar spune ca nu ne intereseaza aeroporturile in Shengen ci DOAR transporturile rutiere !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.