Ion Sterian, Transgaz: România poate deveni lider energetic în regiune

Țara noastră are toate atuurile ca, prin investițiile făcute în interconectări și crearea unui hub de gaze, să fie un lider energetic în toata regiunea Europei Centrale si de Sud -Est, precizează, într-un interviu acordat Cotidianul.ro, Ion Sterian, director general Transgaz. După ce si BRUA va fi finalizată, Transgaz, în calitate de reprezentant al statului român, va deschide calea pentru energia caspică spre Europa. Despre toate acestea, despre relația cu gigantul Gazprom si noi legaturi cu vecinii, despre pregatirea Sistemului Național de Transport în perspectiva sezonului rece 2020-2021 și măsurile luate în contextul pandemiei COVID-19, puteti citi în rîndurile de mai jos.

-Se vorbește de importanța strategică a regiunii în care ne aflăm – Marea Neagră- în privința transportului gazului către Europa. Discuția e mai intensă cu cât Turcia a anunțat descoperirea unor rezerve mari de gaze, care-i vor asigura independența energetică și o vor și face exportator. Romania are, de asemenea, rezerve considerabile în Marea Neagră, a căror exploatare va începe, în cantități mici, de la 1 octombrie 2021, când Black Sea Oil and Gas va începe exploatarea zacămintelor de gaze naturale Ana și Doina, din perimetrele off shore, unde producția anuală va fi de cca.1 mld.mc. BSOG a semnat zilele trecute contractul de racordare la Sistemul Național de Transport. Ucraina și Bulgaria au explorări în curs. Cum este pregatită Transgaz pentru viitoarele fluxuri de gaze de pe teritoriul României și cum putem deveni un punct nodal în comertul interregional cu această resursă?

-Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este unul simplu, cu două componente: BRUA faza 1 și Hub-ul regional de gaze, ambele proiecte pe care Transgaz le-a dezvoltat. Numai după finalizarea BRUA faza 1 și a gazoductului Ungheni-Chișinău ne-am mărit considerabil capacitatea de transport bi-direcțional cu Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Se adaugă investițiile privind modernizarea Stației de măsurare gaze naturaIe Isaccea 1 și Negru Vodă 1, care va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Toate aceste investiții ne permit să fim deja un punct nodal pentru transportul de gaze naturale. Iar peste aceste dezvoltări de infrastructură vine proiectul Hub-ului de gaze: Romanian Gas Hub Services SA. Înființarea acestei companii a fost aprobată de către AGA Transgaz în luna martie, după ce în urmă cu aproape un an de zile am semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarten, un acord de cooperare în vederea înfiinţării unei societăți mixte ce va avea ca obiectiv operarea punctului virtual de tranzacţionare a gazelor naturale în România.

Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Hubul Ronesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economi și financiară a României. Transgaz are capacitatea și knowhowul necesare pentru a gestiona proiectul. Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacționare austriac, aduce în asociere cunoștințele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece Baumgarten reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei. Cu sprijinul Statului Român, acționar majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformândul întrunul din principalele motoare de dezvoltare ale țării. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii/ entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, OPCOM, BRM, BVB, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, ș.a „.

Obiectivul comun al acestor proiecte, în fapt al tuturor proiectelor cuprinse în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier la nivel regional și european. Această consolidare înseamnă și creșterea calității vieții cetățenilor, creșterea atractivității pentru investitori, care vor avea acces la o rețea modernizată de gaze naturale, într-o țară cu resurse bogate și cu opțiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

În ceea ce privește Turcia, cu rezervele descoperite în Marea Neagră și anunțul făcut, ținând cont că Turcia consumă un volum foarte mare de gaze naturale, acel anunț cu 320 miliarde mc, nu are cum să asigure consumul Turciei și să o transforme și într-un exportator de gaze naturale.

La fel îmi exprim scepticismul și în privința perimetrului bulgăresc Han-Asparuh privind rezervele….. și a hub-ului de la Varna…….

-Care sunt acum, capacitățile tehnice de import/export pe fiecare punct de interconexiune pe care SNT îl are cu vecinii. Către ce tindem, pe termen scurt și mediu (avansati, va rog, aceste termene)?

-În prezent importul/exportul de gaze naturale în/din România se realizează prin 7 conducte de interconectare transfrontalieră : cu UCRAINA, pe direcțiile : Orlovka (UA)–Isaccea (RO) – DN 1000, capacitate 8.6 mld.mc/an, Pmax =55 bar; Tekovo (UA)–Medieşu Aurit (RO) – DN 700, capacitate=4.0 mld.mc/an, Pmax =70 bar; Isaccea 1/Orlovka 1, Pmax=49,5 bar pe direcția import și Pmax=45 bar pe direcția export; cu UNGARIA, pe direcția Szeged (HU)–Arad(RO)–Csanadpalota – DN 700, capacitate=1.75 mld.mc/an, Pmax = 63 bar; cu REPUBLICA MOLDOVA, pe direcția Iași (RO) – Ungheni (MO) – DN 500, capacitate=1.5 mld.mc/an, Pmax=50 bar; cu BULGARIA, pe direcțiile: Ruse (BG)–Giurgiu (RO) – DN 500, Capacitate=1.5 mld.mc/an, Pmax=40 bar pe direcția export și Pmax=30 bar pe direcția import Negru Vodă 1/Kardam, Pmax=55 bar pe ambele direcții de transport.

În ceea ce privește conductele de transport internațional T1 și T2, pentru a asigura tranzitul pe Coridorul Trasnsbalcanic suntem în discuții și negocieri avansate pentru semnarea unui nou contract cu Gazprom.

În Planul de dezvoltare al SNT sunt prevăzute încă două proiecte de interconectare a SNT cu sistemele de transport gaze naturale din Serbia (pe direcția Recaș – Mokrin) și Ucraina (pe direcția Gherăești –Dolhasca- Siret) cu termene de finalizare 2021, respectiv 2025. Termenul de finalizare a proiectului cu Ucraina depinde de stabilirea parametrilor pentru punctul de interconectare și de graficul de implementare a proiectului de pe teritoriul Ucrainei.

-De 3 ani, Comisia Europeană evaluează capacitatea Transgaz de a exporta gaze din România către statele vecine. În primăvară, CE acceptase anumite angajamente ale părtii române, în acest sens. Avem rezultatele finale ale acestei evaluări sau măcar niște concluzii? Daca da, care sunt acestea?

-Investigația Comisiei Europene privind acuzația în legătură cu presupusul comportament anti-concurențial și eventuala împiedicare de către Transgaz a exporturilor de gaze naturale din România către state membre s-a finalizat în prima parte a acestui an, în urma evaluării detaliate de către Comisie, prin acceptarea angajamentelor asumate de Transgaz. Aceste angajamente se referă la creșterea capacității de export prin PI Csanádpalota către Ungaria și prin PI Ruse-Giurgiu și PI Negru Vodă 1/Kardam către Bulgaria.  Suntem în grafic privind implementarea acestor angajamente.

-Care este stadiul de realizare pe teritoriul nostru, a gazoductului BRUA, considerat strategic de Romania dar și de UE? Ce va transporta când va fi gata? Întrebarea vine în contextul în care presa a scris ca partenerii din Ungaria, Austria nu au rezervat capacitate…deloc. 

-După cum a declarat domnul Prim-Ministru al României, Ludovic Orban, BRUA faza 1, până la sfârșitul acestui an va fi operațională și pusă în funcțiune. Toate cele 3 stații de comprimare: Jupa, Podișor și Bibești, au fost finalizate și puse în funcțiune. Lucrările la firul linear sunt extrem de avansate, astfel încât vom finaliza și gazoductul și vom putea declara că BRUA faza 1 este gata. Am văzut și eu numeroasele interpretări legate de acest proiect și vreau să vă spun că acestea nu au facut altceva decât să ne ambiționeze și mai mult și să continuăm cu și mai multă îndârjire să ducem la bun sfârșit acest proiect strategic pentru România și Europa. BRUA nu este o autostradă fără descărcări. BRUA faza 1 va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România.

-În acest moment, Gazprom mai transportă, via Ucraina si Romania, gaze către sudul Europei? Din datele de pe site-ul Transgaz, privind fluxurile fizice realizate, acest lucru pare să nu mai fie valabil, de la inceputul acestui an, apărând doar cantităti care se opresc in tara noastra, la clienti finali. Daca e asa, care este impactul asupra companiei si care este viitorul parteneriatului cu partea ruseasca?

-La această întrebare, răspunsul este cel dat la întrebarea nr.2

-Care este viitorul parteneriatului cu Republica Moldova, din punct de vedere al furnizării de gaze prin Iași – Ungheni, gazoductul recent finalizat și la care testele au aratat că este viabil. Cu toate acestea, nimic nu „circula“ pe acolo, iar Moldova e incă aprovizionată 100% de Gazprom. Ce semnale există de la Chișinau? România ar putea prelua, în parte, aprovizionarea Moldovei?

-Transgaz nu are în obiectul de activitate comercializarea de gaze naturale. Prin construcția infrastructurii, a gazoductului Ungheni -Chișinău, compania a pus la dispoziție capacitate de transport.

-Care este stadiul pregătirii pentru sezonul rece 2020 – 2021? Mai sunt 2 luni până la sfârsitul ciclului de injectie gaze in depozite, ce cantitati avem acum stocate (comparatie cu anul trecut) si care sunt prognozele de consum pentru acest sezon? (la fel, comparatie cu anul trecut). In ceea ce priveste productia locală și importurile, ne asteptăm la oscilații semnificative față de sezonul trecut?

-Până la sfârșitul lunii septembrie, respective 15 octombrie, Transgaz are pregătite toate lucrările necesare funcționării SNT la parametrii optimi și asigurării transportului de gaze naturale în condiții de siguranță și eficiență. În privința prognozelor, informațiile trebuie solicitate la autoritățile cu competente în acest sens, ANRE, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 -La începutul acestui an, Transgaz a fost vizată de o investigatie a Consiliului Concurentei legat de acordarea unor contracte și se adusese în discutie o amenda de pnă la 4% din cifra de afaceri. Ati „achizitionat“servicii juridice pentru a lupta în instanță impotriva unei atari decizii. Care sunt noutățile în această speță?

-SNTGN Transgaz SA a convocat în luna ianuarie 2020, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), pentru aprobarea achiziţionării de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică de specialitate în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente, care să apere interesele companiei și să minimizeze riscul unei soluţii nefavorabile din Raportul investigației realizate de Consiliul Concurenței. În urma acestei convocări, AGEA a aprobat achiziția de servicii de consultanță juridică, asistență și reprezentare cu o durată de 12 luni. Sunt în derulare demersurile procedurale specifice investigației.

-În contextul pandemiei COVID, exista un plan de actiune imediat în cazul în care persoane-cheie din funcționarea unor „sisteme” s-ar imbolnavi? Detalii, dacă se pot dezvălui!

-Vă pot spune cu toată responsabilitatea că în niciun moment activitatea companiei nu a fost periclitată.  Transgaz a fost prima companie care a elaborat un „Plan de măsuri în situația declarării epidemiei generate de virusul de tip COVID-19, afectării sănătății salariaților societății și activității companiei, cu circa 10 zile înainte de declararea stării de urgență. Am dispus măsuri interne pe 3 linii majore de acțiune și anume: asigurarea continuității serviciului de transport gaze naturale și siguranța SNT, minimalizarea efectelor asupra sănătății și securității angajaților și asigurarea securității obiectivelor.

Activitatea de dispecerizare și echilibrare a funcționat fără sincope, în condiții de maximă siguranță, atât pentru Sistemul Național de Transport gaze naturale, cât și pentru personalul Transgaz, iar activitatea pe șantierele unde se execută lucrările de investiții s-a desfășurat în condiții aproape normale, ținând cont de actele normative pentru limitarea și eliminarea contaminării. Este foarte important de subliniat faptul că nu s-au semnalat situații majore create de COVID 19 pe șantierele Transgaz, iar acolo unde au apărut astfel de situații, constructorii s-au mobilizat exemplar astfel încât activitatea s-a desfășurat în mod continuu.

-Are Transgaz ambitia să se implice și în proiecte externe, dincolo de achizitia din Republica Moldova? Daca da, detalii

-Alinierea strategiei de dezvoltare a companiei la strategia energetică națională și la cea europeană, reprezintă pentru noi, o necesitate și o oportunitate de a participa la proiecte viitoare de investiții în plan national, regional și european. Avem o vastă expertiză profesională în proiectarea, organizarea, implementarea și dezvoltarea de proiecte strategice de investiții în infrastructura de transport gaze naturale, specialiști cu înaltă calificare în domeniu, capabilitate și capacitate managerială, forța, determinarea și curajul necesar să ne asumăm noi provocări privind investiții în acest domeniu și, de ce nu, și în domenii de activitate conexe.

Creșterea importanței companiei, atât ca motor al economiei naționale, cât și ca vector al creșterii economice a țării, prin rolul său în dezvoltarea sectorului energetic și transformarea României într-o putere energetică europeană, sunt obiective strategice pentru a căror îndeplinire, administratorii companiei au lansat unul dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România din ultimii 20 de ani, și extindere a SNT în vederea racordării tuturor localităților la rețeaua de gaze naturale, program cuprinzând proiecte de investiții estimate la peste 4 miliarde euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Zau ? E tare de tot , numai ca nu mai crede nimeni in „maretele” victorii romanesti care… vor urma (sic!) ! Minciuna, de 30 de ani, cu autostrazile,ne-a lamurit pe toti ! Acum vindem gogoasa cu lider energetic in aceasta parte a Europei ! Cum , o mai fi si asta, cand Romania a inceput sa importe pana si curent electric ! Cum am ajuns aici este foarte simplu : Romania a inchis o parte din termoelectrica , fara sa puna nimic in loc ! E cineva vinovat ? Nuuuu! Noi avem mari specialisti (banuiti ) in domeniu ! Mai exista un lucru , cert , absolut credibil , cresterea datoriei externe a tarii , fara ca cineva sa gandeasca ca banii + dobanzile aferente trebuiesc inapoiati ! In ritmul asta Romania va intra in incapacitate de plata , adica in faliment , moment in care tara va fi scoasa la mezat de creditori ! Ei si ce daca ? Cui ii pasa ? Nimanui . N.B. Stiti , dragilor , lupta asta a noastra , cu slabele mijloace pe care le avem , dusa cu bunacredinta, nu face doi bani ! Nimeni nu da doi bani pe ce trancanesc , niste natarai ca noi ! Este un razboi , pierdut din start ! Cu amaraciune , ma tot gandesc sa renunt !

  2. Poate, dar va deveni? Suntem lasati? Ce colonie a devenit vreodata lider in regiune la ceva?

  3. Da ,halal lider energetic in regiune.Sa ajungi sa importi energie electrica vara,ce sa mai vorbim la iarna.Asta pe de o parte,iar pe alta sa ne aducem aminte ca jumatate dintre romani locuiesc in zona rurala ,iar principala sursa de incalzire o reprezinta lemnul….Si sanse de a avea gaz din retea, la calendele grecesti.La minciuni si promisiuni suntem campioni mondiali.Nu s-a reusit terminarea unei autostrazi de la un capat la altul al Romaniei in 30 ani si voi vorbiti de lider regional de enerie ,astia care raspandesc asemenea zvonuri ,au impresia ca-n Romania traiesc numai tampiti precum cei din partide si parlament !

  4. Ma deranjeaza cum gem astia folosind cuvintele dubioase cu inteles parsiv, sa nu zic prostesti: putem, am putea, vom face, vom putea si totul relativ sau in viitorul care nu are un punct fix cu certitudine! Citez titlul: „Ion Sterian, Transgaz: România poate deveni lider energetic în regiune”
    De ce nu: ROMANIA ESTE LIDER ENERGETIC IN REGIUNE?
    Nu se vrea? Sunt prea multi profitori si mincinosi? Marii capi de lux ai romaniei, nu vor? Hai!, fiti sinceri si nu mai ocoliti, tot la adevarul ascuns de mincinile manipulatorii din momentul de fata!

  5. „România, hub energetic în regiunea Mării Negre”
    „România poate deveni lider energetic în regiune”
    „Romania ,furnizor de securitate”

    La gargara nu ne intrece nimeni!

  6. Domnul Ion Sterian întreabă, domnul Ion Sterian răspunde. “România poate….

  7. Nu de autostrazi avem nevoie ci de libertatea de a reface/construi centrale electrice, dar daca ne conduc urmasii lui H atunci istoria se va repeta si atunci a fost un anti…
    Rezolvarea ar fi daca s-ar produce acele catastrofe pe care le-a consemnat Ioan si geologii ca urmeaza, deja timpul s-a redus la jumatate, in maxim 30-40 de ani lumea se va prabusi, fie o miscare tectonica va declansa trezirea vulcanilor fie invers…
    Forta telurica poate fi eliberatoare si salvatoare in fata unei lumi avide si desfranate.
    Si nu uitati ce vegheaza Constelatia Dragonului, care asa cum spunea Hermes Trismegistus: „Ceea ce este sus este si jos pentru implinirea lui Unu…”are si un insem pe Terra…

  8. DA,DA Transgaz poate deveni lider energetic in regiune NUMAI DACA ANGAJEAZA CONTNUU NUMAI SECURISTI CA ACESTIA CUNOSC SPECIFICUL MIROSULUI , SULFUROASELOR DE LA CEI CE MANCA FASOLE SAU KKT.

  9. Uimitor cum suntem prostiti cand niciuna din bogatiile solului si subsolului nu ne apartin. Ni le vand strainii noua la suprapret dupa ce le au luat prin coruptie.

  10. Cati ani / Cat din „…poate deveni lider energetic in regiune…” trebuie exportat ca sa achitam datoriile de dupa 1989 sau ale regimului KWJ-Orban-Catu… ? Viitorul e luminos…, romanii vor ramane tot mai putini…. multumita intelepciunii si vitejiei celor care au preluat destinele natiei dupa 1990…. au demolat tot… si-au pus in loc… Interesu’ Personal si statuia lui Rostogolind-Datorii-Scapa-Care-Poate… !?

  11. patriciu un securist Editat care a distrus si furat petrolul si gazu …rafinariile…etc
    Ce salarii au personajele negative pentru poporul roman din imagine???? A inteleg au trompa lunga in buzunarul poporului.

  12. Mda, ”visurile” unui aiurit,.Romania ar fi, ar putea, ar face, ar,..dar niciodată nu le face,.Să vezi cum la iarnă n-o să fie iarăși nici gaz nici lumină și va trebui să importăm,..Ca de atâtea ori ..nici apă caldă,.invenție romanească..

  13. Atentie la ceea ce scrieti domnilor jurnalisti!
    Poate ii dati vreo iodee lui Orban sa privatizeze si Transgazul cu vreo multinationala dintre acelea ce i-a adus si ii mentin la guvernare.

  14. poate, dar nu vrea sau vrea, dar nu poate, rezultatul e asta pe care-l traim cu to(n)tii…

  15. Subinginerul Sterian face strategia Romaniei in domeniul energetic. Acest avatar al SRI este un semidoct care face niste actiuni care ne vor costa mult pe termen lung doar ca sa isi poata face indicatorii de performanta din contractul lui de management: el „castiga” 300 K Euro pe an din bonusuri. Toate investitiile TGZ sunt facute pe credite iar pana in prezent NU EXISTA O PERSPECTIVA CLARA ca pe aceste conducte se va transporta gaz. O sa ceara marirea tarifului de transport sa ca poata acoperi gaura… Numai COVID-ul ne poate scapa de astia

  16. Prea mult bla bla…si lozinci, laudarosenie suspecta, cat incape ! Cat costa sa-ti pui gaze ? Care-i taxa ? Eiiii…vedeti ?

  17. Asta e ca aia ,”Agricultura Romaniei poate hrani 80 de milioane de oameni „,iar de 30 de ani Romania nu e in stare sa se hraneasca nici pe sine si mananca de pe la gropile de gunoi ale part”nerilor.La fel e si cu gazul,”Romania poate face si drege”.Pe dracu,impotenta invelita in logoreea propagandistica deprinsa la academia Stefan Gheorghiu inainte de 9 si continuata in ziua de azi.Romania mai poate consuma gaz doar cat sa incarce brichetele fumatorilor.Nema industrie,nema infrastructura casnica.Ne-au zis-o pe sleau ungurii,ca aia nu se incurca in vrajeala,la ce ne trebuie noua gazul?Pot fi contrazisi?

  18. Cum sa se dezminta romanul ! Si cand se face ceva nu e bine. Apar mereu cei care se pricep la toate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.